Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesta odgoda suđenja

Ovoga puta D. Seiter tražio izuzeće sutkinje, a S. Cvitešić na psihijatrijskom vještačenju

karlovačka banka
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
07.06.2019.
u 10:15

Suđenje Zdravku Pašaliću za poticanje bankarske ekipe na zlouporabu položaja, sutkinja je izdvojila kao zasebno.

Potpuno predvidivo, suđenje za zlouporabu položaja bivših čelnika Karlovačke banke; Miji Bursiću, Sandi Cvitešić i Danku Seiteru na karlovačkom Županijskom sudu i danas je odgođeno i to šesti puta u svega tri mjeseca od kada je Vrhovni sud potvrdio optužnicu Županijskog državnog odvjetništva.

Riječ je o zlouporabi položaja tadašnjeg vodstva Karlovačke banke koji su poduzetniku Zdravku Pašaliću prije 20 godina odobrili kredit da bi mu dio duga od 13,4 milijuna kuna oprostili i tim iznosom oštetili banku. Godinama je spis bio na Županijskom sudu, a predsjednik sudskog vijeća Ivan Perković spis je vraćao ŽDO-u na doradu i tražio nove dokaze, i na kraju nije potvrdio optužnicu, već je to napravio Vrhovni sud po traženju ŽDO-a. 

Dakle, ono što se nije odradilo više od desetljeća, sutkinja Županijskog suda Elma Kaleb Mamić pokušava riješiti od ožujka ove godine, jer zastara slučaja, nakon proteka 20 godina, nastupa krajem lipnja. Posao joj otežavaju optuženici koji su u ova tri mjeseca mahom oboljevali od niza psiho-fičkih smetnji; probadanja u prsima, slabosti, mučnina i tako izostajali sa rasprava, kako oni, tako i njihovi odvjetnici, a zadnja je sa rasprave izostala Sanda Cvitešić koja je dan prije pete rasprave završila na liječenju i vještačenju na Psihijatriji karlovačke Opće bolnice. Iako je sutkinja i to ocijenila odugovlačenjem postupka i tražila da je se na današnje ročište privede, S. Cvitešić policija nije mogla privesti jer je na vještačenju psihijatra.

Stoga je rasprava završila zakazivanjem nove za 13. lipnja, ali i izbacivanjem Danka Seitera iz sudnice, obzirom da je čitavo vrijeme današnje rasprave negodovao, pa ga je sutkinja zamolila da se udalji iz sudnice. Seiter je tražio i  izuzeće sutkinje E. Kaleb Mamić, obzirom da mu je dodijelila  odvjetnika po službenoj dužnosti na što, stoji u priopćenju Danka Seitera, nije imala pravo u njegovom slučaju, obzirom da je njegov odvjetnik uredno dolazio na rasprave.

Suđenje Zdravku Pašaliću za poticanje bankarske ekipe na zlouporabu položaja, sutkinja je izdvojila kao zasebno. 

Županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić je već nakon pete odgode rasprave novinarima rekao da je moguće da će zbog procesnih razloga doći do obustave postupka te da se s ovakvim slučajem još nije susreo.  Kazao je da je vidljivo da se sutkinja maskimalno trudi osigurati uvjete da suđenje započne, ali da je vidljivo i kako zakon nema adekvatni odgovor na 'zakonske' opstrukcije postupka koje se koriste.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:12 07.06.2019.

20 godina (slovima: dvadeset godina) krivosuđe vodi postupak i odgovorni uredno primaju plaću za nerad ako ne i nešto puno gore... Afrička banana država kojoj treba EU vratiti monitoring krivosuđa pod hitno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije