Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijska veza

EK istražuje transport oružja iz Hrvatske

20.04.2016., Sisak - Policijski sluzbenici PU sisacko-moslavacke u nedavnoj akciji kod 51-godisnjeg Siscana nasli su vecu kolicinu oruzja i streljiva. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
08.08.2016.
u 22:00

Hrvatska, BiH, Bugarska, Češka, Slovačka, Srbija i Rumunjska od 2012. izvezle oružja i streljiva u vrijednosti 1,2 milijarde eura

Europska komisija istražuje navode da su Hrvatska, BiH, Bugarska, Češka, Slovačka, Srbija i Rumunjska od 2012. izvezle oružja i streljiva u vrijednosti od 1,2 milijarde eura koje je, prema navodima, ali i snimkama s terena, završilo u Siriji i u rukama terorističkih skupina. Komisija je započela istragu nakon objave dvaju konzorcija istraživačkih novinara, OCCRP-a i BIRN-a, o tome da četiri države prikupljaju oružje koje isporučuju saveznicima u Siriji i Jemenu – to su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska. Najveći dio izvoznih aranžmana, ukupne vrijednosti 829 milijuna eura, ugovoren je sa Saudijskom Arabijom.

Znamo za izvještaje o transportu oružja iz Europe do Bliskog istoka, što upućuje na nelegalno slanje oružja islamističkim skupinama, poput Da’esha (ISIL-a), Ansara al-Shama ili Jabhata Fataha al-Shama, kazala je Maja Kocijančić, glasnogovornica EK.

Članice EU obavezne su poštovati Zajedničku platformu za izvoz naoružanja te pri izdavanju licencija za izvoz provjeriti poštuje li krajnji korisnik ljudska prava, ali i postoji li rizik da naoružanje bude proslijeđeno trećoj strani. Zemlje iz kojih se oružje izvezlo dopustile su realizaciju ovih poslova iako je postojalo dovoljno dokaza da je Sirija krajnja destinacija te da su njime naoružavane snage sirijske opozicije, ali i islamističke grupe. Darko Kihalić iz Ministarstva obrane izjavio je za BIRN i OCCRP da Hrvatska može malo toga učiniti nakon što provjeri certifikat o krajnjem korisniku.

– Saudijska Arabija nije na popisu zabranjenih zemalja. Ima li zloupotreba? Vjerojatno – kazao je Kihalić za BIRN I OCCR.

>> Rusija optužila Tursku da snadbijeva Islamsku državu

Komentara 13

CE
cenzura
09:17 09.08.2016.

Zar se 2013-te Milanovićava vlada nije hvalila velikim izvozom neperpektivnog oružja i streljiva sirijskim pobunjenicima???? Zašto se s tim ne pozabave naši novinari i DORH??? Izgleda da opet treba neka druga normalna država zatražiti nečije izručenje!?

M3
Miške 3
06:27 09.08.2016.

Pitajte Vesnu Pusić koja je naoružavala pobunjenike u Siriji, koji se sada zovu ISIL.

Avatar nekakav
nekakav
08:22 09.08.2016.

komisija ne istražuje amerikance? pa kako to? otkud tow u rukama sirijskih terorista?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije