Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kovač: Ne znam ide li oružje iz Hrvatske za Bliski istok

Upozorenje o izvozu oružja objavili su Balkanska istraživačka mreža i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije
27. srpnja 2016. u 21:18 24 komentara 1957 prikaza
Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Od početka sukoba u Siriji 2012. , četiri države aktivno prikupljaju oružje koje kasnije isporučuju saveznicima u Siriji i Jemenu – to su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska.

U tom je periodu iz Hrvatske, BiH, Bugarske, Češke, Slovačke, Srbije i Rumunjske izvezeno oružja i streljiva vrijednog 1,2 milijarde eura. Najveći dio, u vrijednosti 829 milijuna eura, ugovoren je sa Saudijskom Arabijom.

Objavili su to novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP). Zemlje iz kojih se oružje izvezlo dozvolile su realizaciju tih poslova iako je postojalo dovoljno dokaza da je Sirija krajnja destinacija, te da su njime naoružavane snage sirijske opozicije i razne islamističke grupe od kojih su neke počinile ozbiljne zločine, dodaju. Države članice EU obavezne su poštivati Zajedničku platformu za izvoz naoružanja iz 2008. Od zemalja se zahtjeva da uzmu u obzir osam kriterija pri izdavanju dozvola i licenci za izvoz naoružanja, poput onih poštuje li krajnji korisnik ljudska prava, ugrožava li se regionalna sigurnost, postoji li rizik da naoružanje bude proslijeđeno trećoj strani, pišu BIRN i OCCRP.

Šef Odjela za licenciranje izvoza naoružanja u Ministarstvu obrane Darko Kihalić izjavio je za BIRN i OCCRP da Hrvatska može malo toga učiniti nakon što provjeri cerifikat o krajnjem korisniku. – Saudijska Arabija nije na popisu zabranjenih zemalja za izvoz. Ima li zloupotreba? Vjerojatno – kaže Kihalić. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je danas kako “nema o tome posebnih saznanja” te da će provjeriti o čemu je riječ.  

>>Njemački dužnosnici za jaču kontrolu dostupnosti oružja

>>Džihadisti s Copacabane proglasili 'kalifat Brazil'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • pessimus:

    konačno da netko nadmaši onu antologijsku njonjinu - a koja dva poglavlja?

  • doktorica:

    glumac...

  • goran2hr:

    Svarno je potreban ogroman intelektualan napor, da bi se dokučilo kuda je to oružje otišlo?! Kupac je Saudijska Arabija, koja je krcata najmodernijim oružjem zapadnog porijekla. Istovremeno SA podržava u Siriji "umjerene" bradate demokrate koji sjeku glave djeci, a snimaju ... prikaži još! youtube spotove u kojima pokazuju prepoznatljivo oružje hrvatskog porijekla. I eto opet pitanja... Kuda li je to, budzašto, otišlo oružje iz hrvatskih skladišta? Ni tehnički ministar to ne zna...