Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice rata na gospodarstvo

Ekonomski analitičar Serdarušić: Ne mogu se načuditi dovoljno koliko je Europa bila naivna

Zagreb: Hrvoje Serdarušić
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
24.02.2023.
u 12:59

Hrvoje Serdarušić postavlja pitanje nisu li europske države iz ovisnosti o ruskom plinu sada brzo prešle u ovisnost o LNG-u iz Sjedinjenih Američkih Država. Dodaje i kako je bilo naivno pomisliti da će iz ovog rata svijet izaći bez gospodarske štete.

Ekonomski analitičar Hrvoje Serdarušić danas je u Večernjakovu studiju govorio o posljedicama rata u Ukrajini na globalno gospodarstvo. S njim je razgovarao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović. "Sada se treba dugoročno planirati što dalje ako Europa želi iz ovog izaći sa što manje štete u gospodarskom smislu. Naivno je gledati i misliti da će se sve jednostavno razvijati, da će Ukrajina brzo i lako pobijediti. Stoga sada treba treba tražiti strategiju da se što više smanji gospodarska šteta u Europi. I prije izbijanja rata Europa, posebno Njemačka, ispala je naivna. SAD nije“, napominje Serdarušić ističući velike gospodarske gubitke koje trpi njemačko gospodarstvo zbog velike ovisnosti o Rusiji. Jer iza jeftine cijene plina uvijek stoji politička cijena, kaže on.

"Rat je promijenio gospodarstvo. Povratak na staro otprije invazije teško je moguće. Njemačka je do sada sjedila takoreći na dva stolca. Htjeli su imati jeftin ruski plin. Sada toga više nema. Sjetimo se samo ismijavanja one Trumpove izreke od njemačkog gospodarstva kada im je spočitavao preveliku ovisnost o ruskim energentima. Sada je to ispalo proročanski. Ne mogu se načuditi dovoljno koliko je Europa bila naivna. Europa ni sada nema neku jedinstvenu politiku, vidjela se ta sebičnost država i u krizi s COVID-19", ističe Hrvoje Serdarušić koji je spomenuo njemačko protivljenje daljnjem razvoju nuklearne energije na europskom tlu, nakon potresa i tsunamija u Japanu, a što je slijedila cijela Europa.

"Nakon toga, od ljeta 2021. cijene plina skaču u nebo“, dodaje Serdarušić koji sada postavlja pitanje nisu li europske države iz ovisnosti o ruskom plinu sada brzo prešle u ovisnost o LNG-u iz Sjedinjenih Američkih Država. Dodaje i kako je bilo naivno pomisliti da će iz ovog rata svijet izaći bez gospodarske štete.

"Svijet je sve više uvezaniji pa se posljedice lako preliju 5000 kilometara dalje od mjesta događaja. Globalni ekonomski stroj je bio nasilno zaustavljen u proljeće 2020. zbog COVID-19, sve je otišlo tada u pogrešnom smjeru i teško je bilo vidjeti kako će se razvijati. Inflacija je bila očekivana, možda nisu takve stope, ali bilo je bitnih naznaka inflacije otprije. Moja su predviđanja i da se inflacija neće tako lako zaustaviti, neće to samo stati unatoč donekloj stabilizaciji cijena energenata. Inflacija je sada otišla i na cijene usluga“, govori Hrvoje Serdarušić.

"I što sada? Ekonomija uvijek način da se zaobiđu sankcije, a inflacija se neće zaustaviti jer se prelila sada na područje usluga. Vlade i središnje banke kumovale su tome otprije i sada se vlade čude zašto je tome tako. Golem je višak novca u sustavu koji je naglo upao u njega i ne može se to sada vratiti. Tu su i nove opasnosti, recesija, problemi s tržištem nekretnina... Trebat će sve to pratiti“, zaključuje Hrvoje Serdarušić.

Komentara 26

PE
Pentagon
14:23 24.02.2023.

Nema naivnijih od Hrvata. Mi smo 20 godina uništavali svoju vojsku jer su nas vladajući (Račan, Mesić, Sanader) uvjeravali da je to sve ok. Bez tehnike a pogotovo ljudstva nema vojske. Mi smo izgubili 15ak generacija obučenih vojnika. Ali nas će braniti ekipa iz Možemo i Pridea pa sam bez brige.

DU
Deleted user
15:09 24.02.2023.

Pa EU je objekt, a ne subjekt, koji je benevolentno promatrao kako američki ronitelji postavljaju, a norveški brod sonarom aktivira eksploziv na Sjevernom tijeku i 1 i 2! Nečuveni državni terorizam, s gospodarskom pozadinom, profitom, koji, uz ulični atentat na kćeri Dugina (književnika i filozofa, a ne političara ili vojnika, izravno upletenog u ikakove akcije!) svjedoči o beskrupuloznosti amerikanskoj, i koji bi, kad bi bilo drugačije, izazvao stroge sankcije, optužbe i presude civiliziranog svijeta. Ali ničija nije do zore gorjela...

Avatar Svračak
Svračak
19:21 24.02.2023.

Iz kojega se velikog rata izišlo bez ekonomske štete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije