Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvojica premijera ni za milimetar nisu približila svoje stavove

Dijalog, iako nije urodio deus ex machina rješenjem, važan je na više razina: političkoj, diplomatskoj te za ljude koji žive uz granicu.
13. srpnja 2017. u 07:05 9 komentara 1739 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Današnji susret premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani može se promatrati na dva načina. Susret je prošao kako se i očekivalo – obje su države jasno dale do znanja da ni milimetar ne odstupaju od svojih stajališta: Hrvatska da je za nju arbitražni sporazum i odluka o razgraničenju nevažeća zbog kontaminacije sa slovenske strane, Slovenija da se odluka mora provesti.

Andrej Plenković i Miro Cerar NAKON ARBITRAŽE Cerar: Zagreb će presudu s vremenom prihvatiti. Plenković: Nema mehanizma

Vrlo oprezna retorika

Čak je i sam susret protumačen različito: Hrvatska je razgovarala o načinu rješavanja graničnog spora, a Slovenija o načinu provedbe arbitražne presude pa su susret neki slovenski mediji čak proglasili nepotrebnim. No to i nije potpuno točno: dijalog, iako nije urodio deus ex machina rješenjem, važan je na više razina: političkoj, diplomatskoj te za ljude koji žive uz granicu. Jer mirno rješavanje spora pravilo je broj jedan u međunarodnom pravu i odnosima te objema državama u interesu da se pokažu kao kooperativne i spremne na razgovor.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1 / 16
Andrej Plenković i Miro Cerar

Retorika dvojice premijera koji su pred novinare stali nakon razgovora i radnog ručka te šetnje perivojem u vili Podrožnik, u sjeni američke zastave podignute uz rezidenciju veleposlanika SAD-a koja se nalazi uz vladinu vilu, bila je izuzetno oprezna. Premijeri su jedan drugoga oslovljavali imenima: “Miro”, “moj prijatelj Andrej”, i učinili sve da apostrofiraju dobre odnose. Svako suprotstavljanje teza, ali i oštrije poruke, bile su podvučene apelima za dijalogom.

LNG terminal tomislav krasnec A što o Tri mora kaže Vlada?

– Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, ali nismo ulazili u meritum (odluke Arbitražnog vijeća, op.a.). Za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje, što bi bio signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao – kazao je Andrej Plenković te naglasio da se treba suzdržavati od jednostranih poteza.

Slovenski pak premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog o načinu implementacije odluke, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti. Na pitanje hoće li Slovenija raditi probleme Hrvatskoj, pa i blokirati ulazak u Schengen, slovenski je premijer odgovorio kako “Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti”. – Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta – poručio je Cerar te dodao da bi države mogle iskoristiti ponudu EK za pomoći u slučaju da se same ne mogu dogovoriti.

Karl Erjavec PRIJE POSJETA Slovenski ministar Erjavec: da sam Cerar, ne bih ni primio Plenkovića

Erjavec ga ‘ne bi primio’

A napetost je uzrokovao tamošnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je dan prije radnog posjeta hrvatskog premijera izjavio da ga “on ne bi ni primio” jer ne dolazi razgovarati o provedbi odluke. Ipak, jučer Erjavca nije bilo iako je u hrvatskoj delegaciji bila njegova kolegica ministrica Marija Burić Pejčinović.

U rukavicama, ali ipak jasno su se iskristalizirale točke na kojima će se temeljiti argumentacija dviju država. Jedna je poštivanje međunarodnog prava. Obje se države slažu da je to preduvjet, no Slovenija smatra da Hrvatska neimplementacijom krši međunarodno pravo, i tu računa na pomoć i pritisak europskih država i EK. S druge strane, Hrvatska ustraje da je upravo Slovenija svojim postupcima povrijedila međunarodno pravo i da Zagreb zapravo nema što poštivati jer arbitražna odluka, za Hrvatsku, nije donesena. Sljedeći susret bit će najvjerojatnije u Zagrebu. Plenković pozvao Cerara u uzvratni posjet u rujnu, kada će se sastaviti katalog svih otvorenih pitanja.    

teran žestoka borba Hrvatski europarlamentarci spriječili Slovence u posljednjoj akciji protiv hrvatskog terana Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump JOZO PAVKOVIĆ Zašto je Trump tražio od predsjednice RH da pomiri Balkan gilbert guillaume Krojači hrvatskih granica Sudac Guillaume rekao mi je 2009.: Arbitraža će biti kompromis
Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar debela koli
  debela koli:

  Eh, taj kompkeks više vrijednosti. Zbog njega Hrvate nitko ne voli.

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Pa Cerar je dobio sve što mu trebalo Europa ga podržava i šta bi se on sada nekom približavao može učestvovati s Plenkovićem samo u pakiranju kako to Hrvatima ljepše spakovati da ih što manje boli

 • kažemja:

  Sve je tu jasno , arbitražni sud je donio odluku i treba ju poštivati . To što smo mi tu popušili je druga stvar. To je naša nesposobnost. Baš me zanima kakva bi bila reakcija našeg pametnog Plenkya da je ... prikaži još! situacija obrnuta , da li bi i onda negirao odluku Suda?