Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Ljubljani

Dvojica premijera ni za milimetar nisu približila svoje stavove

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
13.07.2017.
u 07:05

Dijalog, iako nije urodio deus ex machina rješenjem, važan je na više razina: političkoj, diplomatskoj te za ljude koji žive uz granicu.

Današnji susret premijera Hrvatske Andreja Plenkovića sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani može se promatrati na dva načina. Susret je prošao kako se i očekivalo – obje su države jasno dale do znanja da ni milimetar ne odstupaju od svojih stajališta: Hrvatska da je za nju arbitražni sporazum i odluka o razgraničenju nevažeća zbog kontaminacije sa slovenske strane, Slovenija da se odluka mora provesti.

Vrlo oprezna retorika

Čak je i sam susret protumačen različito: Hrvatska je razgovarala o načinu rješavanja graničnog spora, a Slovenija o načinu provedbe arbitražne presude pa su susret neki slovenski mediji čak proglasili nepotrebnim. No to i nije potpuno točno: dijalog, iako nije urodio deus ex machina rješenjem, važan je na više razina: političkoj, diplomatskoj te za ljude koji žive uz granicu. Jer mirno rješavanje spora pravilo je broj jedan u međunarodnom pravu i odnosima te objema državama u interesu da se pokažu kao kooperativne i spremne na razgovor.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1/16

Retorika dvojice premijera koji su pred novinare stali nakon razgovora i radnog ručka te šetnje perivojem u vili Podrožnik, u sjeni američke zastave podignute uz rezidenciju veleposlanika SAD-a koja se nalazi uz vladinu vilu, bila je izuzetno oprezna. Premijeri su jedan drugoga oslovljavali imenima: “Miro”, “moj prijatelj Andrej”, i učinili sve da apostrofiraju dobre odnose. Svako suprotstavljanje teza, ali i oštrije poruke, bile su podvučene apelima za dijalogom.

– Na prvom sastanku smo vrlo precizno definirali stajališta, ali nismo ulazili u meritum (odluke Arbitražnog vijeća, op.a.). Za nas je važno da u otvorenom dijalogu stavimo na stol sve što se odnosi na granicu i da se nađe prihvatljivo rješenje, što bi bio signal političke zrelosti. Koliko će kompromis biti sličan rješenjima iz prošlosti, to ne bih prejudicirao – kazao je Andrej Plenković te naglasio da se treba suzdržavati od jednostranih poteza.

Slovenski pak premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog o načinu implementacije odluke, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti. Na pitanje hoće li Slovenija raditi probleme Hrvatskoj, pa i blokirati ulazak u Schengen, slovenski je premijer odgovorio kako “Slovenija neće u vezi primjene arbitražne odluke prouzročiti nikakve napetosti”. – Važno je da imamo dijalog. Vlada Slovenije će i dalje jasno iznositi svoja stajališta – poručio je Cerar te dodao da bi države mogle iskoristiti ponudu EK za pomoći u slučaju da se same ne mogu dogovoriti.

Erjavec ga ‘ne bi primio’

A napetost je uzrokovao tamošnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je dan prije radnog posjeta hrvatskog premijera izjavio da ga “on ne bi ni primio” jer ne dolazi razgovarati o provedbi odluke. Ipak, jučer Erjavca nije bilo iako je u hrvatskoj delegaciji bila njegova kolegica ministrica Marija Burić Pejčinović.

U rukavicama, ali ipak jasno su se iskristalizirale točke na kojima će se temeljiti argumentacija dviju država. Jedna je poštivanje međunarodnog prava. Obje se države slažu da je to preduvjet, no Slovenija smatra da Hrvatska neimplementacijom krši međunarodno pravo, i tu računa na pomoć i pritisak europskih država i EK. S druge strane, Hrvatska ustraje da je upravo Slovenija svojim postupcima povrijedila međunarodno pravo i da Zagreb zapravo nema što poštivati jer arbitražna odluka, za Hrvatsku, nije donesena. Sljedeći susret bit će najvjerojatnije u Zagrebu. Plenković pozvao Cerara u uzvratni posjet u rujnu, kada će se sastaviti katalog svih otvorenih pitanja.    

Komentara 9

Avatar mama mia
mama mia
08:29 13.07.2017.

Pa Cerar je dobio sve što mu trebalo Europa ga podržava i šta bi se on sada nekom približavao može učestvovati s Plenkovićem samo u pakiranju kako to Hrvatima ljepše spakovati da ih što manje boli

Avatar debela koli
debela koli
08:05 13.07.2017.

Eh, taj kompkeks više vrijednosti. Zbog njega Hrvate nitko ne voli.

KA
kažemja
07:38 13.07.2017.

Sve je tu jasno , arbitražni sud je donio odluku i treba ju poštivati . To što smo mi tu popušili je druga stvar. To je naša nesposobnost. Baš me zanima kakva bi bila reakcija našeg pametnog Plenkya da je situacija obrnuta , da li bi i onda negirao odluku Suda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije