Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar: Zagreb će presudu s vremenom prihvatiti. Plenković: Nema mehanizma

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom.
12. srpnja 2017. u 14:54 109 komentara 8565 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar potvrdili su različite pozicije oko granične arbitražne, ali su istaknuli da će se unatoč tome nastaviti dijalog između dviju susjednih zemalja.

Granica sa Slovenijom PITANJE GRANICE Slovenija će na jesen sastaviti zakonodavni okvir za provedbu rješenja o graničnoj arbitraži

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim. "Želimo u rujnu na idućem našem susretu sastaviti katalog svih otvorenih pitanja", kazao je Plenković nakon dvosatnog sastanka s Cerarom u Ljubljani.

Radi se o dugogodišnjim nerješenim sporovima još iz vremena raspada bivše Jugoslavije, uključujući i određivanje granice. "Unatoč želji Slovenije da se presuda arbitara implementira, presuda se smatra neobvezujućom za hrvatsku stranu koja je arbitražni sporazum potpsala 2009. u dobroj vjeri, ali je morala iz njega izaći zbog postupaka slovenske strane, pa su taj postupak i sama presuda nepovratno kompromitirani", naglasio je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare. Dodao je da bi se u dijalogu moglo pokušati naći bilateralno rješenje koje odgovara jednoj i drugoj strani.

"U prvi plan staviti ono što nas povezuje"

"Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje", kazao je hrvatski premijer, istaknuvši dobru gospodarsku i političku suradnju dviju članica Europske nije i NATO-a. Cerar kaže da Slovenija i dalje ostaje na jasnoj poziciji da je arbitražna presuda obvezujuća za obje strane i da postupak arbitraže nije bio kompromitiran jer su takav zaključak donijeli sami arbitri. Također je istaknuo da je presudu i njezinu provedbu podržala Europska komisija.

LNG terminal tomislav krasnec A što o Tri mora kaže Vlada?

Slovenski premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti. Ocijenio je da današnjim sastankom mogu biti zadovolje obje strane jer će se dijalog među njima nastaviti, ali smatra da bi provedba presude stvorila novo pozitivno ozračje između Ljubljane i Zagreba i ukazala na poštovanje vladavine prava i međnarodnih arbitraža. "To nije samo pitanje odnosa dviju država nego i pitanje vladavine prava i međnarodnih govora", kazao je slovenski premijer.

Arbitražna presuda u središtu razgovora 

Cerar je kazao da je arbitražna presuda bila u središtu razgovora s hrvatskim premijerom, dok prema Plenkovićevim riječima nije bilo govora o sadržaju presude niti implementaciji koju želi Slovenija. Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Kolinda Grabar-Kitarović, Donald Trump JOZO PAVKOVIĆ Zašto je Trump tražio od predsjednice RH da pomiri Balkan

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili. Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković ustraje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Karl Erjavec PRIJE POSJETA Slovenski ministar Erjavec: da sam Cerar, ne bih ni primio Plenkovića Karl Erjavec Erjavec se uzda u Berlinsku inicijativu: 'Čudim se zašto je za Hrvatsku problematičan Piranski zaljev' Savudrijska vala Milan Ivkošić Hrvatsku polovicu Savudrijske vale moramo štititi 'idućih tisuću godina'
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • miso:

  Već sam ranije komentirao da sve zemlje trebaju prihvatiti Njemački prijedlog o poštivanju međunarodnih zakona i arbitraža. Po tim zakonima Slovenija je pogazila Sporazum o arbitraži (nije poštivala, tj. prekršila je čl. 10) i zbog toga treba prihvatiti novi dogovor ... prikaži još!r o granici s Hrvatskom. Time bi obje zemlje časno nastavile daljnju suradnju. (Sem že komentiral, da morajo vse države sprejeti Nemški predlog o spoštovanju mednarodnega prava in arbitraže. V skladu s temi zakoni, je Slovenija kršila arbitražni sporazum (ne spoštuje, tj. je kršil 10. čl.), Zato je treba sprejeti nov sporazum o meji s Hrvaščino. S tem bi Slovenija in Hrvaška častno nadaljevali sodelovanje).

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Da im damo nadležnost nad NAŠIM teritorijem dok pregovaramo?! Da mi je vidjeti hrvatsku vladu koja će uzgojiti ta mooda.

 • paulrodrigez:

  Pocnite pregovore o izlasku iz Eu, kao englezi , pa nek vide onda kako se raspada... bez hrvata....