Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoka borba

Hrvatski europarlamentarci spriječili Slovence u posljednjoj akciji protiv hrvatskog terana

teran
Robert Anic/PIXSELL
11.07.2017.
u 19:42

Samo 5 glasova podrške, uz 26 glasova protiv, dobio je prijedlog slovenskog europarlamentarca iz redova pučana Franca Bogoviča, inače i bivšeg ministra poljoprivrede Slovenije.

U dosad najžešćoj borbi slovenskih i hrvatskih zastupnika u ovom sazivu Europskog parlamenta, Slovenci nisu uspjeli progurati odluku koja bi odgodila stupanje na snagu delegiranog akta Europske komisije o dopuštenom označavanju vina teran iz hrvatske Istre imenom koji je Slovenija zaštitila prije ulaska Hrvatske u EU.

Samo 5 glasova podrške, uz 26 glasova protiv, dobio je prijedlog slovenskog europarlamentarca iz redova pučana Franca Bogoviča, inače i bivšeg ministra poljoprivrede Slovenije.

On i drugi slovenski zastupnici snažno su lobirali za podršku tom prijedlogu koji bi odgodio stupanje na snagu Komisijine odluke o teranu barem do sredine rujna, no i svi hrvatski europarlamentarci krenuli su u akciju lobiranja protiv slovenskog prijedloga. I u tome su uspjeli. Pomoglo je, naravno, to što je i predstavnik Komisije branio delegirani akt kojim će se omogućiti nastavak proizvodnje terana u hrvatskoj Istri.

teran
1/27

No, pomoglo je i lobiranje Ivana Jakovčića, Marijane Petir, Ruže Tomašić i Tonina Picule koji je grupu europskih socijalista uvjerio da ne trebaju podržati slovenski prijedlog unatoč tome što je Slovenka Tanja Fajon, potpredsjednica te grupe, nagovarala svoje kolege da podrže Slovence.

 

Komentara 53

Avatar Apsalar
Apsalar
20:28 11.07.2017.

Bitka za teran uspjela. Bitka za mediteran se nastavlja.

MO
mobitel20
23:00 11.07.2017.

Vino teran Hrvatska Istra (sluzbeni naziv) je za klasu bolje od slovenskog buckurisa. Samo su unistili imidz pristojnoj sorti. Naravno, imamo u Hrvatskoj i boljih vinogorja...A ovim dezurnim jugonacionalistickim trolerima samo napomena da Istra jest bila okupirana stoljecima,kao i drugi hrvatski krajevi, a pozitivna ostavstina te negativne cinjenice je vjera,kultura i arhitektura koja nam je jaako bliska. Skoro bliska kao otomanska jugonacionalistickim hejterima, hehe...Oni malo pametniji nastanili su se bas u Istri...neki su lojalni, a za neke znamo, hehehe

IL
ilijan
20:15 11.07.2017.

Janezi smradovi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije