Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Hrvate izvan Hrvatske

Državni tajnik Buconjić: MUP nema pravo tražiti dokaz o prebivalištu

buconjić
Arhiva 24 sata
10.02.2010.
u 16:07

Ivo Andrić (HDZ) otkrio je da je prebivalište prijavio u Županji, u Ulici Hanibala Lucića, za koju, kaže, ni sam ne zna gdje se nalazi, kako bi mogao ostvariti plaću i prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ljudi će se nedvojbeno naći pod udarom zakona i odlučit će se preseliti kako ne bi ugrozili egzistenciju svojih obitelji. Ni sebe ni svoje birače ne mogu uvjeriti da novi zakon neće poljuljati njihovu sigurnost i da im se neće dogoditi da u BiH postanu nacionalna manjina - upozorio je Rade Bošnjak (HDZ) raspravljajući na saborskom Odboru za Hrvate izvan Hrvatske o Vladinu prijedlogu novog Zakona o prebivalištu.

Njegov stranački kolega Ivo Andrić upitao je hoće li i sam ostati bez prebivališta u Hrvatskoj, a otkrio je da je prebivalište prijavio u Županji, u Ulici Hanibala Lucića, za koju, kaže, ni sam ne zna gdje se nalazi, a prijavio se kako bi mogao ostvariti plaću i prava iz zdravstvenog osiguranja. I dok dio HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice upozorava na mogućnost da se dio Hrvata iz BiH zbog novih propisa trajno iseli u Hrvatsku, predsjednik Odbora Ivan Bagarić (HDZ) tvrdi da je riječ o pogrešnom tumačenju te upozorava da bi Hrvatima u BiH najviše štete mogla nanijeti "histerija oko tog zakona".

SDP-ov Arsen Bauk upitao je državnog tajnika u MUP-u Ivicu Buconjića kako je moguće da je Andrić prijavljen u Hrvatskoj iako za to nema zakonske osnove. No, Buconjić je odgovorio kako MUP po odluci Ustavnog suda nema pravo tražiti dokaz da netko doista prebiva na nekoj adresi. Bauk upozorava da je riječ o širokom problemu i da mnogi koji žive u Splitu imaju prijavljeno prebivalište na otocima kako bi ostvarili popust na vožnju brodom. Tim saznanjima Buconjić je dodao iskustva MUP-ovih službenika, po kojima se prebivališta fiktivno mijenjaju i zbog "posve bizarnih razloga", poput prireza ili parkirnih zona u Zagrebu.

Komentara 19

QW
qwe
18:18 10.02.2010.

Kada bi se htio riješiti ovaj problem i biračke popise napraviti prema mjestu prebivališta, trebali bi svi građani Hrvatske obnoviti prijavu prebivališta. Vremena ima cca godinu dana (do sljedećih izbora), no ima li političke volje???

OB
-obrisani-
18:21 10.02.2010.

.--hrvatska ne vise treba pomagati hercegovinu. sve je bio interes, HDZ-a..kupljenje glasovo za prezivljivanje.. ne vidim ni zašto bi morala pomagati, nek svako gleda svoja posla. hercegovina ce nastaviti borbu za svoju autonomiju. hrvatska se nema šta u to uplitatitati i smetati njima

MO
momak23
09:05 11.02.2010.

MUP po odluci Ustavnog suda nema pravo tražiti dokaz da netko doista prebiva na nekoj adresi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije