Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATURA VJEROJATNO U LIPNJU

Divjak: Završetak školske godine za maturante krajem svibnja, za ostale 26. lipnja

Maturanti/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.04.2020.
u 15:39

Upitana hoće li zbog aktualne situacije mobilost učenika i studenata biti umanjena ili možda potpuno onemogućena, istaknula je da ovakvim sastancima se i želi dogovoriti fleksibilnost obrazovnih institucija širom Eruope kako nitko ne bi bio zakinut

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je najvažnije naglaske sa sastanka ministara obrazovanja članica Europske unije, uključujući i nove detalje o održavanju državne mature.

- Sastanak europskih ministara obrazovanja trajao je četiri sata. Sazvala sam ga da vidimo gdje smo sada što se tiče škola i fakulteta. Znate da su zatvorene i škole i fakulteti u cijeloj Europi, izuzetak je Švedska, gdje su zatvorene srednje škole i fakuteti, a osnovne škole i vrtići nisu. Jedna polovica razmišlja da se učenici i studenti vrate krajem svibnja, dok drugi razmišljaju da ovu godinu završe u online obliku. Svi se slažu da je ova online nastava dobra, ali se i slažu da postoje problemi s nejednakim pristupom čak i u najrazvijenijim članicama. Tu zato očekujemo dodatno angažiranje EU u vidu financiranja - kazala je ministrica.

VIDEO Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Upitana hoće li zbog aktualne situacije mobilost učenika i studenata biti umanjena ili možda potpuno onemogućena, istaknula je da ovakvim sastancima se i želi dogovoriti fleksibilnost obrazovnih institucija širom Eruope kako nitko ne bi bio zakinut.

- Nužna je koordinacija na razini EU. Niti jedna zemlja nije istaknula mogućnost ukidanja ove nastavne godine. Što se tiče same mature, najveći broj članica razmišlja kad će održati. Samo nekolicina je ukinula maturu za ovu godinu. Devet, deset država je već odlučilo o terminima. I mi smo oni među kojima je scenarij da se matura održi u lipnju, ali sve ovisi o epidemiološkim preporukama. Važno je da se države članice na ovaj način upoznaju da bi se kod obazovnih institucija dogovorila fleksibilnost - kaže Divjak.

Među zemljama koje su najavile otkazivanje velikog dijela mature su Francuska, Malta, Nizozemska i Švedska. Ministrica je otkrila i da je u planu da se ne produžuje nastava maturantima, odnosno da njen završetak bude i ove godine u svibnju.

- Nastava na daljinu je jednako vrijedna nastavi u učionici, barem što se tiče zakondavnog okvira. Važno je da osiguramo da se ova nastava odvija što kvalitetnije, ali i da maturanti imaju iste uvjete kao i prethodnici što se tiče završetka školske godine. Tako da mi planiramo da ona za maturante završi krajem svibnja, a za ostale 26. lipnja.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
17:00 14.04.2020.

Kraj školske -nastavne godine može biti odmah! Kaj je, tu je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije