Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE U DOBA PANDEMIJE

Naš model škole na daljinu preuzimaju Britanci i BBC

Nastava na daljinu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
09.04.2020.
u 10:10

Izolacija učenika u Velikoj Britaniji počela je znatno kasnije nego u Hrvatskoj, čeka ih 14 tjedana televizijskog obrazovnog programa i samo je pitanje koje će još zemlje slijediti Hrvatsku

Mjesec dana nakon hrvatskih učenika osnovnih i srednjih škola, koji nastavu iz svih školskih predmeta prate putem javnog televizijskog servisa na Trećem programu HTV-a, kao i na programima privatnih televizija koji su se nakon HRT-a uključili u obrazovni sustav, “hrvatski” model obrazovanja preuzet će i Velika Britanija.

Ta je zemlja, naime, već prije u svojim medijima pohvalila reakciju HRT-a da se stavi u službu učenicima i tako osigura nastavak školovanja. Naročito onim najmlađima koji nemaju mogućnosti ni znanja pratiti online nastavu. Po uzoru na nas britanski će učenici tako od 20. travnja obrazovne programe pratiti na isti način kao i naši, i to na BBC-u, jednom od najutjecajnijih i najvećih javnih servisa u Europi.

Model koji je uvela Hrvatska, koristeći javne servise u obrazovne svrhe, koristio se i u ratno vrijeme i već je u prvom tjednu emitiranja naišao na brojne pohvale znatno razvijenijih država, budući da smo uspjeli biti prvi koji su učenicima osigurali kontinuitet u obrazovnom sadržaju. Jasno je bilo već početkom odluke o zatvaranju škola da Hrvatska drugih opcija nema – ova nastavna godina znatno je opterećena s više od mjesec dana štrajka pa bi neosiguravanje bilo kakvog kontinuiteta vodilo u katastrofu. Naime, naš obrazovni sustav ne poznaje zakonsku mogućnost poništavanja nastavne godine – ona se nije aktivirala ni u najgorim ratnim vremenima pa se nije razmatrala ni sada kada svijetom vlada pandemija koronavirusa.

VIDEO: Što znamo o državnoj maturi?

Naši zakonski okviri predviđaju tek raniji završetak nastavne godine, o čemu isključivo može odlučiti ministrica obrazovanja, no ni toj se opciji, barem prema sada dostupnim podacima, Hrvatska neće prikloniti, a odgovor je jednostavan – upravo televizijskim kanalima osiguran je kontinuitet nastave. Pritom nitko ne ulazi u kvalitetu sadržaja – jer drugih opcija nismo ni imali, nastava na daljinu pripremljena je u rekordno kratko vrijeme, a za sve je trebalo manje od dva tjedna. Ne trebamo biti ni prekritični jer četiri tjedna kratko su vrijemeda bi se svi navikli na nove modele u koje su ugurani doslovce preko noći. Štoviše, ovo je izuzetna prilika da obrazovanje konačno i nakon “Škole za život” izbaci nepotrebne dijelove gradiva i bubanje hrpe činjenica koje su našim učenicima znatno opterećivale satnicu, a s kojima se ne susreću Britanci.

Britanski učenici u izolaciju su krenuli znatno kasnije nego naši i za njih na početku izolacije nije postojao nikakav plan, škole su jednostavno zatvorene, a vlada je odlučila ukinuti i završne ispite za njihove maturante. No dugotrajnost problema prouzročenih koronavirusom natjerala je svijet da se prikloni najboljim rješenjima za barem nekakav oblik nastavka obrazovanja. Obrazovni program u Britaniji trajat će 14 tjedana, a britanski će učenici uz TV program imati i online lekcije, podcast, video i kvizove, koji će se emitirati na BBC playeru, Red Buttonu, webu, aplikaciji, BBC Fouru i BBC Soundsu.

– To je dosad najveći iskorak koji je BBC poduzeo kad je riječ o području obrazovnog programa i nešto što samo BBC može učiniti. Ponosni smo što možemo ponuditi ono što narodu treba, zajedno s učiteljima, školama i roditeljima osigurati djeci pristup i podršku da nastave obrazovanje. Bili smo preplavljeni ponudama za pomoć i podršku radeći ovaj projekt i drago nam je što ćemo svakom djetetu osigurati nastavak obrazovanja te zabavu kroz ovaj visokokvalitetni školski i obrazovni program – poručio je generalni direktor BBC-a Tony Hall. I sad je samo pitanje koje će još zemlje, nakon Britanije, krenuti našim stopama i uvesti školu na daljinu.

 

 

Komentara 33

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
11:02 09.04.2020.

Mi se pokazujemo najboljima kada je to najteže. Klinac mi ide u 8. razred i ovo što se uspjelo napraviti za 2 tjedna je za svaku pohvalu. Nakon početnog padanja sustava sada sve funkcionira besprijekorno. Samo mi nije jasno zašto ne možemo biti takvi i kada nas ništa ne tjera na izvanredne mjere.

VL
vlatx
11:49 09.04.2020.

Naša ministrica čista karijeristica, bolje se prezentira u svijetu nego što radi kod nas. Prvo je imala veliku pogrešku kod štrajka učitelja kada se povukla iz pregovora te je morao uskočiti premijer, a sada uz velike prezentacije uspješnosti i njezine "žrtve" pokušava prodati priču kako je sve ona sama napravila. Da nema velike žrtve samih učitelja i njihove snalažljivosti niša od svega ovoga ne bi bilo.

Avatar Svarog
Svarog
18:27 09.04.2020.

Ma dajte molim vas, Britanija primjenjuje hrvatski model - ako je to tako, izvolite navesti barem jedan britanski link koji bi dokazao takve tvrdnje. Nitu su Britanci spomenuli Hrvatsku niti su spomenuli naš model učenja već su samoinicijativno počeli uvoditii učenje na daljinu baš kako bi logika nalagala svakome drugome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije