Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD RAZLOGA SU TROŠKOVI

Demobilizacija Arene! Kreveti se sele, dovoljni su oni u KB Dubrava

Zagreb: Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od korona virusa u Areni
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
30.04.2020.
u 06:33

Pražnjenje dvorane krenut će od prizemlja, a iznijeti se, osim kreveta, mora i oprema.

U najboljem scenariju, ove kapacitete nećemo ni trebati – govorio je krajem ožujka ministar zdravstva Vili Beroš, dok su kadrovi iza njega pokazivali čas krevete postavljene u prizemlju Arene Zagreb, čas pripadnike civilne zaštite koji su ih tjedan prije još vjerno montirali i stavljali na mjesto.

Čini se da se taj Berošev “najbolji scenarij” i ostvario jer Arena će se a da u njoj nijedan pacijent nije proveo minutu, sljedeći tjedan polako raspremiti. Demobilizirati, ako ćemo precizno, jer upravo je to termin kojim se koristi Nacionalni stožer civilne zaštite, koji će, kako doznajemo, danas održati sastanak na kojem će biti dogovoren tempo pražnjenja dvorane na zagrebačkom Laništu.

“Platili su režije”

Detalji postupka znat će se tek nakon što se svi uključeni u postupak demobilizacije usuglase, a mi smo doznali da će se najvjerojatnije krenuti od prizemlja, i to do sredine idućeg tjedna.

– Ići ćemo sukcesivno. Na svakom katu ima 270 kreveta, s tim da su u ložama kapaciteti za zdravstvene radnike jer se računalo da će neki možda morati u Areni i prespavati. Dobro je što na kraju ondje nitko uopće nije morao boraviti, ali sad je moramo prazniti po redu jer ima u njoj i zadužene opreme te ostale logistike koju se treba pažljivo opet preseliti – govore nam u Nacionalnom stožeru, u kojem, kao jedan od razloga uklanjanje privremene bolnice u Areni, spominju i troškove hladnog pogona, odnosno iznose koje moraju platiti Holdingu samo za “boravak kreveta u dvorani”.

O konkretnom iznosu ne žele, pa smo o tome plaća li država najam Arene pitali i u Holdingovoj podružnici koja dvoranom upravlja, a zove se, naravno, Arena Zagreb.

– Nema nikakvog najma, plaćaju se operativni troškovi i režije – rekli su nam u Areni Zagreb, a iz Holdinga nam je stigao ipak nešto drukčiji odgovor. U gradskom komunalnom divu kažu da operativnih troškova za državu u Areni nema.

GALERIJA: Ovako je izgledala Arena kad su je pripremali za karantenu

Zagreb: Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od korona virusa u Areni
1/11

– Na temelju Odluke Ravnateljstva civilne zaštite o mobilizaciji objekta Arena Zagreb od 15. ožujka 2020. godine te na temelju dane upute o načinu ostvarivanja materijalnih prava za mobilizirane operativne snage sustava civilne zaštite o aktivnostima provođenja mjera zaštite zdravlja od koronavirusa, Zagrebački holding je fakturirao samo stvarno nastale režijske troškove mobilizacije objekta, kao i stvarno nastale troškove mobilizacije tehničkog osoblja (zaštitare, domare, tehničare i sl.) – objašnjavaju iz Holdinga kako su naplatili samo “stvarne” izdatke pa dodaju da “operativne troškove, kao i sve ostale troškove” za spomenuto razdoblje snosi Zagrebački holding d.o.o. “te isti nisu sastavni dio konačnog obračuna troškova mobiliziranog objekta”.

O točnom iznosu ili iznosima ne govore ni oni pa smo, budući da su u izgradnji same Arene po javno-privatnom partnerstvu s tvrtkom Ingra sudjelovali država i Grad, o najmu pitali i gradskog pročelnika za zdravstvo Vjekoslava Jeleča. Njegov ured, kaže nam, nije nadležan za takve vrste ugovora, ali micanje kreveta iz Arene, govori, nije loša stvar.

Ingrino do 2036.

– Činjenica jest da u KB Dubrava ima dovoljno kapaciteta da se zadovolje potrebe, a i epidemiološka slika nam je vrlo povoljna – kaže Vjekoslav Jeleč.

Slažu se s njim i u Nacionalnom stožeru, u kojem su kazali da se, ako se stanje pogorša, a ističu da se nadaju da neće, Arena ponovno može aktivirati u samo nekoliko dana. Jer, govore, u njoj se idućih mjeseci ne očekuje održavanje ikakvih događanja. Inače, jedan dan komercijalnog najma dvorane stoji oko milijun kuna, a vratimo se sad malo i na samo vlasništvo zdanja na Laništu.

Arena je, podsjetimo, sagrađena za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2008. godine. Gradila ju je Ingra i dvorana s koncertnim kapacitetom od 24 tisuće ljudi ostat će u vlasništvu tvrtke do 2036. godine, dok Grad Zagreb i država ne otplate zakup. Godišnji najam Arene plaćaju 7,2 milijuna eura, a Ingri se dodatno svake godine iskešira i za operativne troškove, odnosno samo održavanje objekta.

Iako je, kad se zdanje vrijedno oko 115 milijuna eura gradilo, planirano da se za vođenje Arene nađe vanjski upravitelj, za što je bio i raspisan međunarodni natječaj koji je, na kraju, propao, Arenu vodi Holding preko svoje tvrtke Arena Zagreb. 

Komentara 13

GE
george34
08:31 30.04.2020.

Jedan od najboljih stozera. Svaka cast

Avatar Cinco
Cinco
09:30 30.04.2020.

Hvala Bogu. Bravo Hrvatska!

MO
modovisisajteMaraschino
09:40 30.04.2020.

ljude nikako zadovoljit... da smo imali (ne daj Bože) situaciju kao u Italiji onda bi prigovarali da nismo bili spremni... ovako bili spremni pa opet ne valja... kukate kako je ova izolacija loša za gospodarstvo. a kako bi bila loša da smo imali mnogo bolesnih? pa bi imali još veće opterećenje i gospodarstva i zdravstvenog sustava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije