Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arena spremna za prihvat i do tisuću oboljelih od korone

Dvorana je namijenjena smještaju lakše oboljelih, a kisik će biti dostupan bude li kome potreban.
10. travnja 2020. u 06:32 7 komentara 5938 prikaza
Arena spremna za prihvat i do tisuću oboljelih od korone
Foto: Ministarstvo zdravstva
Pogledajte galeriju 1/11

Dezinficirana i “hermetički” zatvorena, zagrebačka Arena spremna je za prihvat oboljelih od koronavirusa. Metalni kreveti postavljeni su u prizemlju te na drugom i trećem katu ove sportske dvorane.

Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni KORONAVIRUS Postavljaju se bolnički kreveti: Arena Zagreb postaje bolnica za lakše oboljele

Jedan od drugog pacijenti će biti odvojeni plavim paravanima koji će im osiguravati minimum intime.

Poseban prostor za liječnike

Na prvom je katu predviđen prostor za odmor liječnika i drugog medicinskog osoblja tijekom njihove smjene. Medicinari će ovamo na posao dolaziti prema svome rasporedu rada. Bolnički smještajni kapacitet Arene je za 400 osoba, no bude li trebalo, moći će ih se smjestiti i tisuću.

Ova je pričuvna bolnica pod ingerencijom Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” i tu će se smještati lakše oboljeli kako bi se u bolnicama oslobodili smještajni kapaciteti za one s težim simptomima.

Arena spremna za prihvat i do tisuću oboljelih od korone
1 / 5

– Objekt je potpuno spreman za prijam pacijenata zaraženih koronavirusom, ako bude za to potrebe. Arena je predviđena kao sekundarni centar u Zagrebu za bolesnike s blažim i srednje teškim simptomima bolesti. Sve su pripreme već odrađene, uključujući sve potrebne sanitarno-higijenske mjere, tako da Arena čeka, u slučaju potrebe, otvoriti svoja vrata. Ovaj objekt namijenjen je smještaju lakše oboljelih osoba od COVID-19, međutim, ako bi nekome bio potreban kisik, njegova je dostupnost osigurana u Areni. Kao i u svim centrima za smještaj bolesnika, osigurani su svi potrebni uvjeti za kompletnu zdravstvenu skrb – u kratkoj stanci između jučerašnjih brojnih sastanaka objašnjava nam ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže nam i da će za prijem pacijenata u Areni biti otvoren samo jedan glavni ulaz, sa sjeverne strane. Na ulaznom prostoru pripremljena je trijažna ambulanta u kojoj će se obavljati sve potrebne radnje za prijem i smještaj bolesnika u ovom kompleksu, poput pregleda bolesnika i uzimanja podataka. Zatim slijedi prijevoz bolesnika na treći kat dvorane gdje je predviđen smještaj za njih.

– Prijevoz će se obavljati dizalom koje je isključivo namijenjeno prijevozu bolesnika kako bi se postigla maksimalna zaštita – govori ministar.

Hit objava na Fejsu 'Pogledajte krevete u Areni, još uvijek ste hrabri? Sramite se'

Koridori između katova definirani su sukladno epidemiološkim uputama i, zahvaljujući dobroj infrastrukturi, bilo je moguće odrediti putove kretanja, odvojena dizala, odvojena stubišta...Na svakom su katu i sanitarni čvorovi. Ministar kaže da ih je dovoljno.

– Nije bilo potrebno raditi neke posebne preinake u prostoru dvorane, osim funkcionalnih prilagodbi prostora za smještaj kreveta i potrebne prateće opreme za bolesnike. Sve te potrebne radnje organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH – kaže ministar Beroš.

U organizaciji Civilne zaštite riješeno je i pitanje opskrbe hranom u Areni pa će se tako hrana ovamo dovoziti u posebno pakiranim jednokratnim posudama (tablet sistem).

– Cijelim projektom rukovodilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH i Križni stožer Ministarstva zdravstva, a za daljnje upravljanje zadužen je Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice” – objašnjava ministar dodavši da su mu u cijelom projektu oslonac bili načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim.mr. Maja Grba Bujević te ravnatelj Civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Dubrava uređeni vojni šatori Ušli smo u KB Dubrava: 'Kamp je spreman, kamo sreće da ga nitko ne zatreba'

Dodatni kreveti

Prije no što je zagrebačka Arena bila “hermetički” zatvorena ministar je objasnio kako se osiguravanjem dodatnih kreveta, izvan samih bolnica, pokazuje spremnost i promišljanje. Tako su na području ne samo Zagreba već i ostalih centara osigurani primarni, sekundarni i tercijarni centri.

Prije nekoliko dana dezinficirana je i za prihvat pacijenata pripremljena i “šatorska bolnica” postavljena ispred bolnice u zagrebačkoj Dubravi. Taj je klinički bolnički centar postao Primarni respiratorno-intenzivistički centar za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Predviđeni je kapacitet oko 300 kreveta, u središnjoj zgradi i vojnom samoodrživom kampu koji je postavila Hrvatska vojska.

Mario Gjurić Vojni epidemiolog Šest vojnika zaraženo, a 99 ih je u izolaciji. Oboljeli će uskoro ići u kamp kod KB-a Dubrava

– Klinička bolnica Dubrava od početka je bila prvi izbor za respiracijsko-intenzivistički centar za smještaj bolesnika s ozbiljnim problemima. Šatori ekspedicijskog kampa HV-a logistička su potpora, a uz kapacitet od 220 kreveta predstavljaju dodatnu sigurnost u slučaju eskalacije broja oboljelih jer uz njih ih imamo do 500 – bio nam je objasnio ministar zdravstva Vili Beroš, sve vrijeme ponavljajući kako nitko neće biti sretniji od njega da sve ovo što je u rekordnom roku podignuto za prihvat bolesnika oboljelih od COVID-19 nikada ne bude iskorišteno.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • kronika20:

    Što tamo ne stave druga đikića a ne da uporno laprda i ispada kao iz pašteta, slično kao na HRT-u nema emisije bez zavijanja, cendrrnja savića i sličnih.

  • aabbcc:

    Ok, kreveti a gdje su doktori?, medicinske sestre?, oprema?.., koje nema dovoljno ni u bolnicama ...Men ovo ima psiholoski karakter jer je jasno da u ovim vremenima mogu naci samo sezonske konobare.

  • lori:

    Umjesto da su zaraženi s lakšim simptomima u samoizolaciji, treba ih smjestit u Arenu. Onda sigurno neće šetat po Zagrebu.