Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Briga za dabrove i crne rode

04. prosinca 2008. u 17:04 3 prikaza

ČAKOVEC – Tek nakon apela ekologa koji tvrde da Hrvatske vode planiraju velike zahvate u koritama rijeka Mure i Drave, iz kojih će se iskopati stotine tisuća prostornih metara šljunka na devet lokacija, međimurski političari počeli su govoriti o toj temi koja je zabrinula ekološke udruge. – Hrvatske vode pod izlikom zaštite od poplava planiraju izvaditi i do milijun kubika šljunka, a da o tome nisu izvijestili općine, gradove i županiju koje bi trebale biti upoznate s tim što se na njihovom području radi – ustvrdio je predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

O tome piše i zastupnik Dragutin Lesar, kojeg zanima što o radovima misli Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije, koja zasad šuti. – Naravno da Hrvatske vode sve opravdavaju potrebnim mjerama obrane od poplava i da je istina da će se dio toga šljunka korisiti za izgradnju poljskih puteva.

Ali, zašto odgovorni u Hrvatskim vodama nemaju studiju utjecaja na okoliš koju su morali imati prije početka iskopa? – pita D. Lesar. Kako je izvijestila Dravska liga, uzvodno od mosta u Donjoj Dubravi, gdje se kanal hidroelektrane Dubrava ulijeva u Staru Dravu, planira se iz riječnih sprudova izvaditi 50 do 60 tisuća prostornih metara šljunka, kod HE Varaždin, predviđeno je produbljivanje i proširivanje korita Stare Drave, a kod mosta Goričan i starog mosta na Muri iskopat će se posljednji sprudovi, ukupno 60 tisuća kubika šljunka, upozoravaju u Dravskoj ligi.

U rujnu 2008. državni vodopravni inspektor Željko Makvić izdao je rješenje o hitnom tehničkom i gospodarskom održavanju korita Mure i Drave, na kojima se planira gradnja obaloutvrda, pera, produbljivanje korita, uređenje ušća Mure u Dravu, regulacija meandara i drugo. Zaštitari prirode strahuju i za ugrožene biljke (kebrač, kockavica, sitni rogoz...) te životinje (dabar, vidra, crna roda, bregunica...)Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu