Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borbu protiv korone iznijet će žene, 78 posto ih je među zaposlenima u zdravstvu

U svakoj drugoj članici većinu zaposlenih u zdravstvu čine stariji od 50 godine, po čemu prednjače Bugarska (56%), a slijede Estonija i Latvija (obje 50%), Italija (45 %) i Litva (42%). Hrvatska ima 40 posto zaposlenih u zdravstvu starijih od 50 godina.
09. travnja 2020. u 09:31 2 komentara 76 prikaza
Bolnica Križine
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U posljednjem tromjesečju 2019. godine u zdravstvenim zanimanjima u Europskoj uniji (EU) bilo je zaposleno 14,7 milijuna radnika,  što predstavlja preko 7% svih zaposlenih osoba i gotovo 4% ukupnog stanovništva.

1-2 METRA NISU DOVOLJNA Studija: Razmak pri trčanju ili bicikliranju najmanje 4, a nekad i 20 metara!

Zdravstveni poslovi uključuju liječnike (1,9 milijuna), medicinske sestre i primalje, kao i njihove pomoćnike (4,5 milijuna), djelatnike osobne njege (4,1 milijuna) te druge zdravstvene radnike i njihove suradnike (4,1 milijuna).  Velika većina zdravstvenih radnika su žene (78%). Više od trećine zaposlenih (36%)  u zdravstvu  imaju  50 ili više godina, a slijede ih osobe u dobi od 35 - 49 (35%) i one mlađe od 34 (29%).

U svakoj drugoj članici većinu zaposlenih u zdravstvu čine stariji od 50 godine, po čemu prednjače  Bugarska  (56%), a slijede Estonija i Latvija (obje 50%), Italija (45 %) i Litva (42%). Hrvatska ima 40 posto zaposlenih u zdravstvu starijih od 50 godina.

Ilustracija Kako do cjepiva Hrvatska stručnjakinja: Prije izrade cjepiva ove stvari o virusu moramo znati

Zaposleni u zdravstvenom sustavu čine 12 posto ukupne zaposlenosti u Švedskoj, naveo je Eurostat u dnevnoj analizi. To je gotovo dva puta više od prosjeka EU i vjerojatno daje odgovor zašto Švedska može koristiti blaža ograničenja u kretanju.  Slijede Finska i Danska (obje 10%). Suprotno tome, najmanji udjeli zabilježeni su u osam država članica EU: Cipru, Poljskoj, Latviji, Rumunjskoj, Luksemburgu, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji  gdje zdravstveni radnici čine  oko 4% zaposlenih.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • benediktus:

    Borbu za obnovu poslije potresa iznijet će muškarci, 98 posto ih je među zaposlenima u građevinarstvu. Posebno krovopokrivača i zidara. uglavnom nadničara.

  • stefj:

    Ove brojke pokazuju koliko je birokracija pogubna i za zdravstvo, pa vidite da kada država pokušava uštediti, štedi uglavnom na zdravstvu (policiji, vojsci), dok birokracija i dalje buja... A inače, ovi podaci su interesantni, odjednom se u krizi zaboravilo na ... prikaži još! rod, nego smo se vratili na spol... Pa evo, i korona bira po spolu, a ne po rodu. 72% umrlih su muškarci, ništa koronu nije zanimalo ako se neki od njih proglasio ženom ili curicom...