Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zašto SDP sprečava zaštitu radnica koje neplaćene moraju raditi nedjeljom?'

U udruzi ističu kako je više od 100.000 zaposlenih u trgovinama – žene
28. studenoga 2017. u 11:27 39 komentara 1657 prikaza
Željka Markić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga U ime obitelji prozvala je danas SDP pitajući ih zašto "sprečavaju zakonsku zaštitu radnica koje neplaćene moraju raditi nedjeljom".

U ime obitelji: 'Šimleša lagao o U ime obitelji koristeći se svojom malodobnom kćeri'

Iz udruge u priopćenju navode kako su prije osam mjeseci uputila Hrvatskom saboru konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu, čijim bi se usvajanjem odmah počelo štititi pravo radnica i radnika u trgovini na neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju. 

"Prema poslovniku Hrvatskog sabora (čl. 44. st.6), predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras bio je dužan u roku od tri mjeseca odgovoriti podnositelju zakonskog prijedloga, u ovom slučaju udruzi U ime obitelji, hoće li prijedlog izmjena Zakona o radu biti upućen u saborsku proceduru. Gospodin Maras, kao i njegov prethodnik, SDP-ov Mirando Mrsić, tu obavezu nisu ispunili. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je U ime obitelji da je 'uputio predsjedniku Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordanu Marasu dopis u kojem mu ukazuje na članak 44. stavak 6. Poslovnika Hrvatskog Sabora s molbom da [U ime obitelji] odgovori u skladu s poslovničkim obavezama'", navodi se u priopćenju.

U udruzi ističu kako je više od 100.000 zaposlenih u trgovinama žene te poručuju da saborski zastupnici mogu izglasavanjem njihova zakonskog prijedloga u sljedećih nekoliko tjedana zakonom zaštititi radnike i osigurati da ovaj Božić blagajnice i radnici u trgovini mogu blagdane provesti sa svojom obitelji. 

"Nažalost, očito ne postoji politička volja ni na strani HDZ-a ni na strani SDP-a da se za više od 180.000 hrvatskih građana osigura neradna ili pošteno plaćena radna nedjelja. U ime obitelji očekuje da će Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo uputiti prijedlog zakona u saborsku proceduru kako bi se ovaj konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu raspravio u Saboru te usvajanjem odmah poboljšali položaj i prava 180.000 radnika koji rade u trgovinama i njihovih obitelji", navode u priopćenju.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Željka Markić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
vigilare 'Ne u moje ime' Pokrenuta peticija: Katolici protiv vjerskih ekstremista Sabor Marinko Jurasić Čitajte ‘inspektora’ Marasa jer ne pazi što govori SDP na konferenciji za medije predložio mjere u borbi protiv iseljavanja 'ORTACI IZVLAČE NOVAC' Bernardić predstavio SDP-ove demografske mjere za zaustavljanje iseljavanja
Maja Šuput i Nenad Tatarinov
IZNENAĐENJE
Znakovita objava Maje Šuput, fanovi je pitaju znači li to da je rodila
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Deleted user:

    Ono kad misliš da glasaš za hrvatsku ljevicu radi dobrobiti radnika, a na vlast dođe najgora srpska desnica koja se osvećuje Hrvatima.

  • elkomadante:

    zasto "u ime obitelji" nije pokrenulo odgovarajuce postupke prema odgovornim tijelima ?

  • Deleted user:

    Zato što kvazilevicu u Hrvatskoj uostalom kao ni u svijetu radnička prava ne zanimaju ni pol posto jer ih ili direktno sponzorira krupni kapital ili ih reklamira preko svojih medija ili se bave samo time kako će drugove dobro uhljebiti ... prikaži još! na proračun. Zato su izmislili nove "ranjive" skupine koje kakti trebaju njihovu pomoć, poput pedera, feministica ili imigranata i svakodnevno nam liberalnim fašizmom ispiru mozak...