Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽALI IH ZAROBLJENIMA

Pripadnici Armije BiH optuženi za zlostavljanje hrvatskih civila

bih policija
Zoran Grizelj/PIXSELL, ilustracija
22.12.2017.
u 13:55

Uz to, trojica optuženih bivših pripadnika Armije BiH se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni ra

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je u petak optužnicu za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog zlostavljanja hrvatskih civila koji su bili zatočeni nedaleko od Novog Travnika u središnjoj Bosni.

Državni odvjetnik posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Hamde Petaka, Ismeta Zeca i Ejuba Haskića jer su tijekom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su tijekom četveromjesečnog razdoblja, u proljeće i ljeto 1993. godine, nezakonito držali 20 zarobljenih hrvatskih civila te ih zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine u objektima za zarobljavanje u mjestu Šenkovići u općini Novi Travnik.

U optužnici se pojašnjava da su optuženi u više navrata, kontinuirano i sustavno vršili zlostavljanje zarobljenika nanoseći im teške tjelesne ozljede pri čemu su pojedini postali i invalidi. Posljedice zlostavljanja žrtve i danas osjećaju.

Uz to, trojica optuženih bivših pripadnika Armije BiH se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve crte ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su žrtvama prouzročila teške tjelesne i psihičke boli.

>> Reutersove fotografije godine

bih policija
1/23

Komentara 7

KR
kruti196
14:28 22.12.2017.

ma ne bi oni. . .

RI
rikavac
15:32 22.12.2017.

A ti boga? I sta ce bit na kraju nista . pustit ce ih jer mema dovoljno dokaza.

DU
Deleted user
18:07 22.12.2017.

Znaci tri pripadnika armije BiH zar su oni imali i privatne logore da im nezna za to zapovjednistvo ma nisu oni radili zlocine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije