Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Tri Bebićeva Tita

18.09.2008.
u 19:00

Na današnjoj sjednici SO Metković, u želji da se što prije provedu u djelo riječi druga Tita i zaključci sjednice Predsjedništva SKJ i 23. sjednice CK SKH, predsjednik Luka Bebić izložio je program djelovanja Skupštine mjesnih organa u suzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti.

Zaključeno je da se odmah poduzmu mjere za likvidaciju ogranka Matice hrvatske kao osnovnog žarišta nacionalističkih i šovinističkih djelatnosti." Dio je to članka što ga je 24. prosinca 1971. godine, dakle na Badnjak, objavila "Slobodna Dalmacija", a u toj božićnoj čestitki što ju je poslao Luka Bebić još piše kako su općinari s njim na čelu zatražili "brže, energičnije i efikasnije poduzimanje svih mjera koje zakon predviđa protiv nacionalizma i šovinizma i drugih neprijateljskih djelatnosti".

Bilo je to vrijeme u kojem se zahuktavao progon sudionika Hrvatskog proljeća. Domalo će početi uhićenja studentskih vođa, najistaknutijih Matičinih djelatnika i mnogih drugih "nacionalista" koji će biti osuđeni na teške godine zatvora. Ti će progoni trajati dvadesetak godina. Osim što su mnogi završili na robiji, neki su domoljubi ubijeni te mnogi ostali bez posla.

Tisuće su smijenjene s različitih dužnosti. U zadanom razdoblju i lokalnim granicama u opačinama toga vremena sudjelovao je i sadašnji predsjednik Hrvatskog sabora. Zašto ovako dug i olovno težak uvod? Zato što je, kao što pokazuje jedan ovotjedni intervju, Bebić isti i danas, dapače, iste su i njegove žrtve!

U spomenutom se vremenu nastavlja i kalvarija dr. Franje Tuđmana, ali će stjecaj političkih i karijerističkih okolnosti toga sitnog represivca i Tuđmana, osnivača suvremene hrvatske države, pretvoriti u bliske suradnike! Luka će Bebić biti u najvišim državnim tijelima, zakratko i ministar obrane, te će prisustvovati mnogim sjednicama koje je vodio dr. Tuđman.

U razgovoru s Bebićem, u posljednjem broju "Globusa", govori se i o tim sjednicama te se vidi kako sadašnji predsjednik Sabora za pokriće svoje inferiornosti i svojih zala stalno traži nekog Tita. Pa kad jedan ode, nađe drugog, koji mu je, dakako, uvijek bolji od prvog. A kad ode i drugi, naći će i trećega, i tako će im biti "odan" do smrti. Kad je "provodio u djelo riječi druga Tita", nije ni slutio da će mu upravo jedna od žrtava te "provedbe u djelo", Tuđman, postati novi, drugi Tito, za ljubav kojeg će se odreći prvoga. Potom će se za ljubav trećega, Sanadera, odreći drugoga po redu, Tuđmana.

Ali taj negdašnji likvidator Matice hrvatske je oprezan, on, u cijelom se tekstu uvlačeći u nešto svome šefu i nevješto se trudeći da zaniječe Sanaderovo samovlašće, ne govori o činjenicama zbog kojih mu je treći Tito - Sanader - mnogo draži od drugoga Tita - Tuđmana. Jer zna da bi jedan komunistički patuljak kakav je sam u govoru činjenica, skupa sa svojim najnovijim Titom, izgorio pred Tuđmanovom divovskom pojavom, pa u svojoj intelektualnoj sakatosti, u kojoj mu je pamet izgubila i ruke i noge, hoće Tuđmana saplesti.

Te kaže: "Istinu da vam kažem, kad god sam u ono vrijeme, devedesetih, išao na VONS, SONS, Vrhovno državno vijeće - ovdje mi je, u grudima, stala jedna mala, kako bi rekli u nas, u Dalmaciji, gunčula. Nešto me malo steglo."

Pa što bi drugo osim stezanja u grudima Titov pospremač "neprijatelja socijalizma", za kojega hrvatski jezik ima tri, najviše četiri padeža, koji ima pastirsku dikciju, i koji iskustvo knjige ima samo kao iskustvo potpale za vatru na kojoj su gorjeli matičari - mogao i osjetiti pred čovjekom koji je imao sve odlike velikoga državnika i koji je napisao sjajna povijesna djela na jeziku koji Bebić nikad nije naučio!?

Želite prijaviti greške?