Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Zagrebački startup razvio uređaj za trening mozga

Privatni album
05.07.2017.
u 08:25

Prvi proizvod za brain fitness bit će na tržištu u listopadu

Dok Neurolink Elona Muska i Facebook Marka Zuckerberga tek najavljuju početak ere sučelja koja će izravno povezivati mozak i računalo (tzv. brain computer interface) te tako zamijeniti tipkovnice, miševe i touchscreenove, zagrebački startup Umo neuroscience svoj prvi proizvod temeljen na toj tehnologiji na tržište planira izbaciti već za tri mjeseca.

Mentalni fitness

Naime, u garaži na Vrbiku, domaći startup poduzetnik, čija tvrtka Lamaro digital prodaje sustave e-learning i vodi online knjižnicu Took Book, Marin Maletić, sa svojim deveteročlanim timom u novoj tvrtki od prošlog ljeta razvija headset za brain fitness.

Prema podacima Svjetskog wellness instituta mentalni fitness dio je Fitness & Mind-Body tržišnog segmenta čija je vrijednost već sada procijenjena na 542 milijarde dolara. Maletić navodi da je u novi startup uložen milijunski iznos. Nije želio ići u detalje. Potvrdio nam je tek da je uz vlastita sredstva primio od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potporu za inovacije u iznosu 1,5 milijuna kuna.

– Zahvaljujući toj potpori značajno ćemo smanjiti vrijeme do izlaska Umo headseta na tržište – kaže Maletić i dodaje prvi će se Umo headsetovi koje su razvijali godinu dana u prodaji biti već u listopadu.

U međuvremenu Maletić na novoj tehnologiji već gradi širu poslovnu platformu. Prvi projekt, koji je nastao kao spin off iz Umo neurosciencea je Umo igraonica. Riječ je o registriranoj psihološkoj praksi koja djeci, ali sve češće i odraslima, pomaže da kroz videoigre rade neurofeedback treninge. I dok je za korištenje neurofeedbacka u okviru igraonice nužno stručno vodstvo, za korištenje Umo headseta ono neće biti potrebno.

I bez stručnog vodstva

– Želja nam je popularizirati neurofeedback i mislimo da je pravi trenutak za to. Povezivanje mozga i računala više nije samo domena znanstvene fantastike, a princip rada headseta je dobro poznat. Pomoću digitalnih filtara iz EEG signala odvajamo moždane valove, odnosno moždanu aktivnost na različitim frekvencijama. Na taj primijenili smo niz inovacija, koje će omogućiti samostalni neurofeedback trening na uređaju prihvatljive cijene (par sto eura), koji će usto biti i atraktivan i ugodan za korištenje. Umo neuroscience je patentirao tehnologiju koja omogućuje automatsko pozicioniranje elektroda bez potrebe za asistencijom – pojašnjava Marin Maletić.     

Komentara 2

GU
gunny01
09:07 05.07.2017.

Svaka čast! Samo me zanima koliki dio kolača je VL dobio za ovaj oglas?

Avatar Papatest
Papatest
11:48 07.07.2017.

Odmah uređaj odnijeti na Pantovčak možda još kaj da spasiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije