Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Raste zabrinutost zbog nestanka pčela: Stanje je alarmantno, bez njih će nastati kaos

Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini. Bez njih podbacili bi neki usjevi, smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste
07. veljače 2020. u 09:56 8 komentara 1963 prikaza
pčele
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

"Klimatski kaos" izazvao je pad broj pčela širom svijeta, upozorili su znanstvenici. Novo istraživanje pokazuje da se vjerojatnost da se pronađe pčele na bilo kojem mjestu u Europi i Sjevernoj Americi smanjila za trećinu od 1970-ih.

Ilustracija veliko istraživanje Građani su više nego svjesni da se nešto događa: Ovako se Hrvati bore protiv klimatskih promjena

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihova broja koji je veći nego što se prije mislilo, kažu znanstvenici koje prenosi BBC. Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini. Bez njih podbacili bi neki usjevi, smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste.

Dr Tim Newbold s University College London (UCL) kaže da su neka ranija istraživanja pokazivala da se pčele 'sele' prema sjeveru Europe i Sjeverne Amerike, onako kako se očekuje uz klimatske promjene.

Dodao je: "No, ovo je prvi puta da smo uspjeli s klimatskim promjenama povezati lokalni nestanak pčela i naseljavanje na drugim mjestima, što pokazuje jasan utjecaj klimatskih promjena na smanjivanje njihova broja".

Ilustracija Istraživanje Zabrinjavajuće: Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana

Pad broja pčela već je mnogo veći nego što je ranije mislilo, kaže voditelj istraživanja Peter Soroye sa sveučilišta Ottawa u Kanadi.

"To smo povezali s klimatskim promjenama, a posebno s ekstremnim temperaturama i klimatskim kaosom koji klimatske promjene proizvode", rekao je.

Pčele su najsnažnije pogođene u južnim dijelovima poput Španjolske i Meksika zbog češćih vrlo toplih godina. Populacije pčela proširile su se hladnijim sjevernim regijama no to nije dovoljno da nadoknadi gubitke u njihovu ukupnom broju.

Jonathan Bridle i Alexandra van Rensburg sa sveučilišta Bristol opisali su otkriće kao "alarmantno".

Antonio Guterres: 'Za obuzdavanje klimatskih promjena imamo 12 mjeseci'

Komentirajući u časopisu Science napisali su: "Nova studija doprinos je rastućem korpusu dokaza o alarmantnim, raširenim gubicima bioraznolikosti i stopama globalnih promjena koje premašuju kritične točke otpornosti ekosustava".

U svijetu postoji oko 250 vrsta pčela. Prema stručnjacima pad broja pčela uočen je u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i izazvan je raznim prijetnjama od gubitaka staništa do bolesti i korištenja pesticida.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • billynik:

    Dovoljno je otići na wikipediju i pročitati da na svijetu ima preko 20 000 vrsta pčela a ne 250 kako tvrdi ovaj članak.

  • zoran234:

    Kinezi prave jeftini med bez pčela.

  • zoki_bijela:

    Pcele nestaju a meda sve vise.. Kak to