Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Povećanje vrijednosti podataka kroz ‘cloud’ i umjetnu inteligenciju

Najmodernije rješenje za prikupljanje, obradu i analizu podataka u tvrtkama - IBM Cloud Pak for Data
28. svibnja 2020. u 08:08 2 komentara 141 prikaza
Bosch i IBM
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Svaka tvrtka koja želi zadržati svoju konkurentnost na tržištu u skladu s razvojem digitalnih tehnologija svaki dan susreće se sa sve bržim tempom inovacija i razvoja dostupnih rješenja. Posljednjih godina najveći je fokus na tehnologijama oblaka (cloud) i umjetne inteligencije (AI), koje se svakodnevno spominju kao ključ digitalne transformacije svake tvrtke neovisno o njezinoj branši. Jedna od ključnih vrijednosti na koju se potrebno fokusirati, a koja se često previdi u standardnom poslovanju, podaci su kojima se raspolaže.

Organizacijom i analizom podataka u poslovanju moguće je stvoriti dodatne prilike za zaradu, povećati konkurentnost, tržišni udjel te ubrzati isporuku proizvoda na tržište.

Konferencija Power of Data Spring 2020 Što sve trebati znati o podacima

Kako se u cijeli taj koncept digitalne transformacije, organizacije i analize podataka uklapa tehnologija oblaka i AI?

U standardnom poslovanju tvrtke generira se iznimno mnogo podataka, pri punjenju digitalnih skladišta podataka, generiranjem aplikacija koje se koriste, generiranjem datoteka koje služe za dnevni rad i korištenjem raznih web-servisa. Najčešći trenutačan način kako se svi ti podaci obrađuju i skupljaju je u tzv. monolitnim arhitekturama, točnije aplikacijama koje sadrže sve servise za obradu, spremanje i prikaz podataka u jednom „zatvorenom“ paketu. Takav način rada aplikacija i sustava iziskuje često visoke troškove ulaganja u hardver, ljudske resurse u svrhu održavanja, a uz to otežava i usporava procese nadogradnje na novije verzije zbog većeg broja različitih aplikacija.

Kao najmodernije rješenje za prikupljanje, obradu i analizu podataka u tvrtkama možemo preporučiti IBM Cloud Pak for Data.

IBM Cloud Pak for Data integrirana je cloud platforma koja čini zasebni dio ukupne ponude IBM Cloud Pak platformi i služi za obradu te analizu podataka. U poslovni proces implementira napredni AI i služi za modernizaciju načina kako tvrtke prikupljaju, organiziraju i analiziraju podatke. Izgrađen na Red Hat OpenShift Container platformi, IBM Cloud Pak for Data integrira u svijetu vodeću tehnologiju IBM Watson AI s IBM Hybrid platformom za upravljanje podacima, DataOps, te tehnologije upravljanja podacima (Data Governance) i poslovne analitike.

Objedinjene, ove tehnologije pružaju informacijsku arhitekturu za implementaciju AI sustava koja zadovoljava stalno promjenjive potrebe svakog oblika poslovanja.

Njihova najveća vrijednost leži u tome da je set alata i servisa potrebnih za rad s podacima implementiran u jednu integriranu platformu, čineći troškove za hardversku infrastrukturu manjima te smanjuje potrebno vrijeme i resurse za implementaciju i ukupno održavanje. IBM Cloud Pak for Data sustav je podijeljen na mikroservise, čime s većim brojem manjih, aplikativno fokusiranih servisa ostvaruje znatno ubrzanje rada i raspodjelu opterećenja po fizičkom clusteru servera. Usto se može implementirati na tri različita načina, On Premise, Hybrid i Cloud.

Ako pravilnik, zakoni ili struka ne dopuštaju tvrtki da svoje podatke „šalje“ na neki izdvojeni cloud, moguće je cijeli sustav IBM Cloud Pak for Data postaviti On Premise, na vlastitu infrastrukturu.

Ako samo jedan dio podataka ne bi smio „napustiti“ internu mrežu, postoji mogućnost implementacije u tzv. hibridnom načinu, gdje je osjetljivi dio podataka i njegova obrada i / ili analitika unutar mreže, a manje osjetljivi podaci na cloudu. Tamo gdje regulative to dopuštaju, cijeli IBM Cloud Pak for Data sustav može biti u izdvojenom cloudu, bez potrebe za internom infrastrukturom te time rezultira smanjenim troškovima.•

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja silno boli Hrvate nakon poraza
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • Avatar CarolKO96
    CarolKO96:

    w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

  • Avatar KimberlyQW82
    KimberlyQW82:

    w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b