Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 84. godini

Preminuo Jack Tramiel, osnivač Commodore Internationala

Red Bull Rampage
Foto: Red Bull
1/2
10.04.2012.
u 13:24

Osnivač tvrtke koja je stvorila najprodavanije osobno računalo svih vremena - Commodore 64 - poznat je po izjavi da bi računala trebalo raditi "za mase, a ne za klase"

Jack Tramiel, osnivač Commodore Internationala i bivši glavni izvršni direktor Atari Internationala, preminuo je u nedjelju u 84. godini, okružen obitelji, prenosi Forbes. Iza sebe je ostavio suprugu Helen i tri sina.

Tramiel, poznat po izreci da bi računala trebalo raditi "za mase, a ne za klase", jedan je od najznačajnijih ljudi za donošenje računala i videoigara u domove običnih ljudi. Commodore 64, prvi put predstavljen 1982. godine, postao je najprodavanije osobno računalo svih vremena, a bio je vrlo popularan i kod nas.

Tramiel je rođen u poljskom gradu Łódźu u prosincu 1928. godine kao Jacek Trzmiel. Zbog svog židovskog podrijetla Drugi svjetski rat proveo je u koncentracijskim logorima, a u SAD je emigrirao 1947. godine. Već 1953. u Bronxu je otvorio trgovinu za popravak pisaćih strojeva pod imenom Commodore, koja se sljedećih desetljeća prebacila na proizvodnju kalkulatora te konačno na računala.

No, 1984. istjeran je iz tvrtke koju je sam osnovao, a iste je godine kupio Atarijev potrošački odjel i osnovao Atari Corporation, u kojemu je ostao do 1996. godine, kada se tvrtka s Jugi Tandon Storageom stopila u JTC Corporationom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije