Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK SE PREDOMISLIO

Elon Musk, osebujni biznismen, tvrdi, kupit će Twitter i stvoriti X aplikaciju, za sve

FILE PHOTO: Illustration shows Elon Musk image on smartphone and printed Twitter logos
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/3
06.10.2022.
u 13:11

Nakon višemjesečne drame i natezanja, napisa u medijima, poglavito tvitanja na Twitteru, sada je ponovno aktualna Muskova kupnja Twittera. Sam je o tome tvitao, ali ne bi bilo u Muskovu stilu da objava o kupnji nema i dodatak. A taj dodatak kaže da planira kreirati X aplikaciju, koja će, kaže Musk, biti za sve

Kako stvari trenutačno stoje, Elon Musk, ipak će kupiti društvenu mrežu Twitter, ustvrdio je u svom tvitu. Nakon višemjesečne sage, Musk je na to primoran, jer bi u suprotnom slijedilo sudska drama, koju bi, ustvrdili su pravi stručnjaci, izgubio uz visoke troškove. Iako se Twitter, društvena mreža, koja je mnogima draga, no ipak bez pravog recepta za eksponencijalni rast i jasne strategije rasta i opstanka, našla u središtu pozornosti, priča o kupnji Twittera zapravo je priča o Elonu Musku, osebujnom biznismenu i njegovoj influencerskoj snazi, neočekivanim obratima i javnoj eksponiranosti.

Dakle, Elon Musk, najprije je žarko želio kupiti Twitter, mrežu na kojoj gotovo svakodnevno objavljuje tvitove, čiji je suosnivač (Jack Dorsey) njegov veliki prijatelj. Pod egidom slobode govora i javnog mišljenja, najprije je kupio većinski paket dionica. Uprava Twittera tada mu je ponudila mjesto u upravnom odboru, koje je on odbio. A nekoliko dana nakon odbijenice, dao je ponudu za kupnju cijele tvrtku, pri tom je osigurao novce iz ostalih svojih tvrtki, ali i kroz zaduženja.

Već je najavio i prve poteze, odnosno uvođenje edit gumba za koji je proveo anketu, naravno putem Twittera, kadli je uslijedio hladan tuš i Muskovo nećkanje. Pronio se glas da možda više i ne bi htio postati vlasnikom Twittera. Na to ga je nagnalo otkriće da Twitter manipulira brojem profila, i da su veliki dio njih botovi i lažni profili. Budući da mu uprava nije htjela podastrijeti podatke, kazao je da odustaje od kupnje. No, budući da je već dao ponudu vrijednu 44 milijarde dolara ili 54 dolara po dionici, dioničari su se uzvrpoljili. Uprava je odlučila tužiti Muska i natjerati ga da  odradi obećano, odnosno kupi Twitter i izdašno plati. Musk je uzvratio kontraudarom, a pomogao mu je i interni zviždač koji je prisnažio tvrdnji o botovima i lažnim procjenama spama na mreži, tvrdeći da ima sve dokaze. Usto je Musk odlučio privesti i prijatelja Jacka Dorseya na klupu za svjedoke, iako je ovaj već ranije odustao od funkcija u Twitteru, no jamačno je o svemu upoznat pri tom je zdušno i podržao Muska kao novog vlasnika.

Nakon višemjesečne drame i natezanja, napisa u medijima, poglavito tvitanja na Twitteru, sada je ponovno aktualna Muskova kupnja Twittera. Sam je o tome tvitao, ali ne bi bilo u Muskovu stilu da objava o kupnji nema i dodatak. A taj dodatak kaže da planira kreirati X aplikaciju, koja će, kaže Musk, biti za sve.

Naravno, sada kreće nova tranša analiza i tvitova i objava. A većina ih tu kratku objavu objašnjava Muskovom namjerom da od Twittera stvori svojevrsnu kombinaciju WeChata i TikToka. Tako na BBC-u  promišljaju da bi se moglo raditi o  "super aplikaciji" koja uključuje mnoštvo različitih usluga uključujući slanje poruka, društvene mreže, plaćanja i narudžbe hrane - čega još nema na zapadu. Iako je u usporedbi sa svojim rivalima, Twitter je relativno mala platforma s oko 300 milijuna mjesečnih korisnika no smatra se utjecajnim jer ga koriste političari, svjetski čelnici i tvrtke za razmjenu komentara i mišljenja, piše BBC. Kada je prvi put objavio svoje namjere da kupi Twitter, Musk je rekao da želi otvoriti platformu za više "slobode govora", stoga je X aplikacija način da to postigne uz Twitter ili od Twittera. Musk bi, naposljetku,  mogao odlučiti pretvoriti platformu u sasvim drugačiju vrstu igrališta. To bi moglo otuđiti njegove trenutne obožavatelje - ali i dovesti sasvim novu publiku. Za sada, vijest o kupnji i X appu nedvojbeno je dobra za poslovanje Twittera, čije su dionice porasle više od 20% nakon što je zaključenje kupnje objavljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije