Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je jači

Apple i Google pokazuju svoju stvarnu moć, europski vladari bespomoćni

Mobiteli
Foto: Pixabay
1/3
22.04.2020.
u 23:39

Apple i Google ne žele udovoljiti francuskim i britanskim vlastima i promijeti postavke za pohranu podataka aplikacije za praćenje kontakata zaraženih.

Najveće svjetske tehnološke tvrtke toliko su bogate da često uspoređuju s pojedinim zemljama. Appleovi i Googleovi prihodi nadmašuju cjelokupne gospodarski rezultate većine zemalja, dok im je likvidnost nevjerojatna i u razdobljima kriza.  U praktičnom smislu, te usporedbe samo ilustriraju veličinu, jer tehnološke tvrtke ne mogu postaviti vlastite zakone ili ratovati, ovisne su o politici, no je li to baš tako?,
Pandemija upravo razotkriva njihovu stvarnu moć i utjecaj što se savršeno pokazuje u doba pandemije, smatraju u The Telegraphu..
Ovog tjedna se, primjerice, pokazalo da se Francuska ne slaže s pristupom Applea i Googlea koji su krenuli u izradu sustava za praćenje kontakata zaraženih pomoću bluetooth tehnologije. 

Pritom su osmislili vlastiti pristup privatnosti i osobnim podacima korisnika kao i pohrani podataka. Tvrde da će svi podaci biti kriptirani i anonimizirani, te iako su zamislili da samo zdravstvena tijela država smiju na tome graditi aplikacije, ne dozvoljavaju centralnu pohranu podataka.
Francuska je, pak, imala svoje planove te želi izraditi vlastitu aplikaciju  idejom pohrane podataka na svom središnjem serveru. No, Apple je blokirao taj pokušaj, što je  razljutilo francuske ministre, 
Suradnja Applea i Googlea, prema do sada objavljenom, omogućuje telefonima na oba operativna sustava Androidu i iOS-u da surađuju i prepoznaju se, ali također postavlja stroga ograničenja u pogledu podataka koji se prikupljaju te su dostupni potom javnim zdravstvenim tijelima.
Ta ograničenja Francuska je željela ukinuti i prilagoditi sebi, bar je to zagovarao francuski ministar za digitalnu politiku, Cédric O, koji je  u intervjuu za Bloomberg News rekao: "Tražimo od Applea da ukine tehničku prepreku kako bi nam omogućili razvoj suverenog europskog zdravstvenog rješenja koje će biti povezano s našim zdravstvenim sustavom ", rekao je.
Stroga ograničenja posebno su izražena na Apple telefonima, buduća aplikacija ne bi trebala raditi u pozadini, kao ni onda kad se na telefonu koristi druga aplikacija ili igra, niti kada je ekran u potpunosti zaključan.


Francuska nije sama, i britanski NHS navodno je ima nesuglasice s Appleom i Googleom oko iste stvari, piše The Telegraph. NHS je bio prvi koji je htio surađivati i nadograditi vlastiti sustav na Apple i Google sustav.  Apple i Google nisu pristali na uvjete NHS te nude svoj kompromis između privatnosti i praktične primjene koje vlade trebaju poduzeti. NHS je za sada odustao od Apple i Google suradnje.
Iako su tehnološke tvrtke na neki način zaratile s vladama u Europi, njihov je pristup u ovom odnosu snaga jači jer Apple i Google kontroliraju svjetske softvere za pametne telefone; što znači da i na neki način postavljaju pravila. Bar je za sada tako, dok europske vlasti ne nađu prave argumente, no pregovaračke pozicije, za sada nisu na njihovoj strani.

Komentara 2

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
23:57 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
22:59 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije