Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično partnerstvo

Apple i Google zajednički će pratiti mobitele zaraženih i 'loviti' njihove kontakte

Apple i Google
Foto: Google
1/3
11.04.2020.
u 20:38

Tehno divovi planiraju napraviti zajedničku platformu koja će olakšati epidemiolozima 'istragu' i pomoći im u 'lovu' na sve kontakte zaraženog SARS-CoV-2 virusom. Posebno će, tvrde, paziti na privatnost. Radit će na iOS-u i Androidu, neće pratiti lokaciju korisnika, ni njegove osobne podatke

Apple i Google, dva svjetska tehno diva ušla su u pomalo neobično partnerstvo. Udružili su se ne bi li zajedničkim snagama pomogli u usporavanju širenja koronavirusa. Tako će, objavili su, napraviti zajedničku platformu za praćenje kontakata koji bi trebali olakšati epidemiolozima 'istragu' i pomoći u 'lovu' na sve kontakte zaraženog SARS-CoV-2 virusom. 

Ideju Apple i Google žele što prije provesti u djelo, a kako ističu, posebno će paziti na privatnost i sigurnost podataka.

U svojoj objavi kažu: Svi u Appleu i Googleu vjerujemo da nikada nije bilo važnijeg trenutka zajedničkog rješavanja jednog od najvažnijih problema na svijetu. Kroz usku suradnju i suradnju s programerima, vladama i zdravstvenim djelatnicima, nadamo se da ćemo iskoristiti snagu tehnologije kako bismo pomogli zemljama širom svijeta da uspore širenje COVID-19 i ubrzaju povratak u svakodnevni život.

Apple i Google planiraju napraviti svobuhvatno rješenje koje uključuje sučelje za programiranje aplikacija (API) i tehnologiju na razini operativnog sustava kako bi se omogućilo praćenje kontakata.

Prvo, u svibnju obje će tvrtke objaviti API-je koji omogućuju interoperabilnost između Android i iOS uređaja Ove službene aplikacije bit će dostupne korisnicima za preuzimanje putem online trgovina.
U drugoj fazi, Apple i Google će raditi na tome da omoguće širu platformu za praćenje kontakata zasnovanu na Bluetooth-u ugrađujući funkcionalnost u osnovne platforme. Ovo je snažnije rješenje od API-ja omogućilo bi da se uključi više pojedinaca, ako to žele, a omogućit će i interakciju sa širim ekosustavom aplikacija i vladinim zdravstvenim tijelima, pojašnjavaju u objavi

Privatnost, transparentnost i suglasnost korisnika od najveće su važnosti  i vesele, se kažu iz obiju kompanija što će napraviti rješenje u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima. Naši će podaci biti otvoreni kako bi ih drugi mogli analizirati, kažu u svojoj objavi.

O privatnosti ističu:

• Potrebna je eksplicitna suglasnost korisnika
• Ne prikuplja osobne podatke ili podatke o lokaciji korisnika
• Popis ljudi s kojima ste bili u kontaktu nikad ne napušta telefon
• Osobe koje su pozitivne na testu nisu identificirane drugim korisnicima, ni Googleu ili Appleu
• Služit će samo za pronalaženje kontakata od strane tijela javne zdravstvene vlasti za COVID-19 koje upravljaju pandemijom
• Nije važno imate li Android telefon ili iPhone – jednako će biti moguće na oba sustava

 

Kako su u Appelu i Googleu zamislili da će funkcionirati cijela stvar

Primjerice:

Foto: Apple

Dvije osobe sastaju se kako bi nekoliko minuta razgovarale, a njihovi mobiteli u pozadini razmjenjuju anonimne informacije ne bi li ostalo zabilježeno da su bili u kontaktu. Nekoliko dana kasnije jednoj od tih osoba dijagnosticiran je covid-19. Ta osoba unosi rezultate u javnozdravstvenu aplikaciju na svom mobitelu, uz pristanak korisnika. 

Foto: Apple

Dobije li pristanak, mobitel šalje zapis o drugim mobilnim uređajima u čijoj se neposrednoj blizini nalazio prošlih dana. Ova informacija privremeno se pohranjuje u oblaku 14 dana. Na amobitel njegovih kontakata potom stiže obavijest o tome da su bile u kontaktu s nekim tko je pozitivan. Te upute što im je činiti- Istodobno mobitel povremeno provjerava jesu li netko s kim je povezana postao pozitivan . Mobitel preuzima anonimno provjerava podudarnost.

Komentara 1

HA
Hanok
23:07 11.04.2020.

Pametno, ali Apple i Google su Američki proizvodi pa ništa čudno. Kako god bilo Amerika je prva, ne zbog politike nego zbog sustava. Kod nas kava na špici 4 sata, kod njih kava to go.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije