Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IGRAČ

Amazon i eBay u strahu od izlaska Alibabe na burzu

Alibaba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.03.2014.
u 11:12

Alibaba je lani robe vrijedne više od 170 milijardi dolara, što je više nego što su Amazon i eBay prodali zajedno

Planirani izlazak internetskog prodajnog portala Alibaba, koji uglavnom posluje u Kini, na burzu u SAD-u mogao bi uzdrmati ostale velike igrače na tržištu kao što su Amazon i eBay, piše Deutsche Welle.

- Bojim se da će uspjeti. Strah proizlazi iz činjenice da vrlo malo znamo o srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji Alibabe - rekao je Kai Hudetz iz Instituta za istraživanje trgovine u Kölnu.

Alibaba je plan izlaska na burzu dugo držala u tajnosti. Analitičari procjenjuju da je koncern vrijedan između 120 i 180 milijardi dolara, a u potpunosti se financira prihodima od oglašavanja. Alibaba je lani prodao robe vrijedne više od 170 milijardi dolara, što je više nego što su Amazon i eBay prodali zajedno.

Grupa Alibaba obuhvaća više različitih usluga. Među njima su Taobao, internetska aukcijska kuća koja je s kineskog tržišta izgurala eBay, Aliexpress.com je sličan Amazonu, a tu je i Alipay, pandan PayPalu. Alibaba nudi samo robu trećih lica, a za razliku od eBaya ni prodavač ni kupac ne plaćaju troškove usluge.

Koliko Alibaba može naštetiti velikim zapadnim igračima na njihovim tržištima? U SAD-u Amazon i eBay imaju prednost domaćeg terena, no stručnjaci smatraju da bi u Europi Alibaba u sljedećih pet godina mogao u potpunosti promijeniti sliku.

>> Kineski Taobao zabranio trgovanje Bitcoinom

>> Alibaba.com otkupljuje vlastite dionice za 2,5 milijardi dolara

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
20:29 29.03.2014.

"Alibaba je lani robe vrijedne više od 170 milijardi dolara" malo smo nepismeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije