Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENA REFORMA Participacije za sve građane, a što s uvjetima?

Strikić: Odvojiti rad od nerada

12.12.2008.
u 16:16

KARLOVAC – Novi udar na džepove građana stiže i sa zdravstvene strane. Prve promjene očekuju se već početkom godine. Tako će, uz ostalo, svi građani, bez obzira na imovinski status, morati plaćati participaciju koja ne smije biti manja od 15 kuna.

Police osiguranja
Najnižu policu dopunskog osiguranja od 50 kuna plaćat će umirovljenici s primanjima većim od 2.600 kuna, dok će za zaposlene iznositi od 80 do 130 kuna. Novina ima još. Unatoč novim nametima u karlovačkoj bolnici, kao najvećoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi, napominju kako će sada napokon pacijenti imati pažnju i skrb kakve zaslužuju.

– Glavni cilj ove reforme je da pacijent bude u središtu, da se zapravo sustav njemu prilagodi, te da se pokuša odvojiti rad od nerada i stručnost od malo manje stručnosti. Isto tako, ovim se promjenama vraća uloga domova zdravlja koji će biti glavni organizatori preventivnih javno-zdravstvenih mjera. To u konačnici znači na vrijeme otkrivanje bolesti, liječenje, bolji ishod i jeftiniji zdravstveni sustav – napominje ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić.

Dodaje i da će zahvaljujući novom sustavu moći nagraditi kvalitetan rad.

– Dugi niz godina bolnice su vukle milijunske gubitke. Od 1. travnja novim načinom financiranja i proračunom to više nije tako i sada sve bolnice posluju s uravnoteženim prihodima i rashodima. Tako u skladu s uvedenim promjenama bolnice koje budu radile stručno, kvalitetno i složenije zahvate, imat će i mogućnost veće zarade.

Međutim, takva povećana zarada neće ići u pokrivanje materijalnih troškova i plaća, nego će to omogućiti snažniji razvoj, ulaganje u dijagnostičku opremu, infrastrukturu, ali i nagrađivanje stručnjaka. Stimuliranje naših djelatnika vrlo je važno zbog trenutačnog manjka liječnika, koji zbog veće plaće, ali i znatno manje odgovornosti, odlaze u privatni sektor, uglavnom u osiguravajuće kuće. Zasad bolnica nema mogućnosti da ih plati izvan kolektivnog ugovora – napominje ravnatelj karlovačke bolnice dr. Nedjeljko Strikić.

Stepenica više
Uvjeren je, također, da će primjenom nove zdravstvene reforme, uz postojeću razinu stručnosti, kao i podršku gradskih i županijskih čelnika, karlovačku bolnicu u sljedećem razdoblju dovesti na razinu zapadnoeuropskih bolnica istog tipa.


Želite prijaviti greške?