Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb će vjerojatno biti domaćin

Veliko sportsko natjecanje stiže u Hrvatsku umjesto u Izrael, opet imamo šansu za zlato kod kuće

storyeditor/2023-11-10/PXL_100922_95589482.jpg
Marko Lukunic/PIXSELL
11.11.2023.
u 09:07

Svih 16 reprezentacija, sudionica EP-a, same plaćaju put i smještaj. Hrvatskom vaterpolskom savezu ostaje trošak samo za službene osobe

Hrvatska bi mogla treći put dobiti domaćinstvo Europskog vaterpolskog prvenstva. Naime, Europsko vaterpolsko prvenstvo, koje se u siječnju 2024. trebalo održati u Izraelu, je odgođeno. Europsko prvenstvo na kojem je Hrvatska trebala braniti zlato osvojeno prošle godine u Splitu trebalo se održati u Netanyi od 3. do 16. siječnja iduće godine.

– Nakon nedavnih terorističkih napada na Izrael i opsežnih sastanaka između European Aquaticsa i Izraelskog vaterpolskog saveza, obje su se institucije složile da će biti nemoguće ugostiti Europsko prvenstvo u vaterpolu u izraelskoj Netanyi, kako je planirano u siječnju 2024. – navodi se u priopćenju LEN-a.

Užurbano se krenulo u proces traženja zamjenskog domaćina, a tu se Hrvatska pojavila kao za sada jedina prava opcija.

Igrat će se u Zagrebu

– U situaciji odgode natjecanja u Izraelu i posebnoj situaciji u kojoj se našao europski vaterpolo, Hrvatski vaterpolski savez iznio je zainteresiranost preuzimanja organizacije muškog dijela turnira u Hrvatskoj. Mi smo među najozbiljnijim kandidatima u tom pogledu i bila bi nam svako osobita čast organizirati takvo natjecanje. U novonastalim okolnostima pomanjkanja vremena u organizaciji takvog natjecanja nije realno jamčiti spektakl na razini kakav smo imali prošle godine u Splitu, u Spaladium Areni, a na čemu su nam čestitali svi inozemni prijatelji i partneri. No napravit ćemo sve kako bismo Europsko prvenstvo održali na izuzetno visokoj razini. Hrvatska je kao aktivna članica European Aquaticsa, posebno u dogovoru i suradnji s prvim dopredsjednikom European Aquaticsa dr. Josipom Varvodićem, na tragu organizacije još jednog lijepog, a zapravo najjačeg sportskog natjecanja našeg sporta u Europi. Jasno da nam je u tom pogledu ključna pomoć koju smo uvijek imali od Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te, naravno, suradnja s gradom domaćinom. Vrlo brzo ćemo izići u javnost s daljnjim informacijama. Mi smo se u organizacijskom pogledu dosad dokazali u vrhunskoj provedbi kako u Zagrebu 2010. tako i u Splitu 2022. Dakako, očekujemo konačnu potvrdu European Aquaticsa u idućih dan-dva – rekao je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

POVEZANI ČLANCI:

Ako dobijemo domaćinstvo, gdje bi se igralo?

– U Zagrebu. Bilo je nekih ideja da se igra u Dubrovniku, no mislim da je Zagreb idealno rješenje zbog lakšeg dolaska ostalih reprezentacija. Igralo bi se u zatvorenom bazenu Mladosti uza Savu. Istina, taj bazen nema nešto velik kapacitet gledatelja, stane ih između 1500 i 2000, ali to će nas zadovoljiti – istaknuo je Drnasin.

Postoji li ipak mogućnost da se EP igra negdje drugdje?

– Čitao sam po novinama da bi se kandidirao Berlin, pa Grčka, ali objektivno mislim da nećemo imati protukandidata – istaknuo je Drnasin.

Opcija odgađanja EP-a nije dolazila u obzir jer je to natjecanje ujedno kvalifikacijsko za Svjetsko prvenstvo u Dohi, koje je na rasporedu već u veljači 2024. (traže se još tri europske reprezentacije, u muškoj i ženskoj konkurenciji). Nadalje, EP 2024. je kvalifikacijsko i za Olimpijske igre u Parizu. Prvak Europe, dakako i prvakinje, stječu pravo nastupa na Igrama u glavnom francuskom gradu.

I zato nam je domaćinstvo jako bitno. Bilo bi veliko olakšanje kada bismo kao europski prvaci odmah u siječnju izborili nastup na Igrama u Parizu. Sigurno je da bismo kao domaćini bili u uskom krugu favorita za medalju. Naravno, kada bi morao istaknuti favorite, onda su tu još uz nas Talijani, Španjolci, Grci i Mađari – kaže Drnasin.

Zagreb ne bi bio prvi put domaćin Europskog prvenstva.

POVEZANI ČLANCI:

– Da, EP se igrao u Zagrebu, ali na vanjskom bazenu, 2010. godine. Sjećam se da smo morali skratiti vanjski bazen za 33 metra, ali rezultatski je ispalo više nego dobro. Osvojili smo zlato. Eto, ispada da smo svaki put kada smo bili domaćini, a to se dogodilo do sada dva puta, bili europski prvaci. Neka tako bude i treći put – dodaje Drnasin.

Hrvatska je kao domaćin dvaput osvojila zlato, ali bilo je još domaćina u povijesti europskih prvenstava kojima je to pošlo za rukom. Mađarska je kao domaćin osvojila zlato 1926., 1958. i 2020., Zapadna Njemačka 1989. te Srbija 2006. i 2016. godine. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj, točnije u Splitu, održalo Europsko prvenstvo 1981. godine. Prošle godine na EP-u u Splitu bili smo svjedoci sjajne atmosfere u Spaladium Areni. U Zagrebu sigurno neće biti tako puno gledatelja, ne zbog zanimanja, već zbog kapaciteta. Zagreb je ove godine u ožujku bio domaćin jedne skupine Svjetskog kupa (Hrvatska, Italija, SAD, Mađarska, Francuska i Japan), da su tribine bile dupkom ispunjene. Tada je bilo 1200 do 1500 gledatelja, ali bila je sjajna atmosfera.

Budžet nije problem

– Što se tiče budžeta, mislim da tu nećemo imati problema. Naime, svih 16 reprezentacija same plaćaju put i smještaj. Nama ostaje trošak samo za službene osobe. Sponzorski ćemo riješiti hotele i bazen, a sigurno je da će biti nešto prihoda od marketinga. Mislim da će se TV prijenosi raditi iz Zagreba kao i 2010. godine.

 

 
Ključne riječi

Komentara 1

ČV
čača vrati se
11:50 11.11.2023.

maknite ovog huligana sa slike ili ništa od prvenstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije