Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh vaterpolista

Hrvatski finale u Eurokupu, o pobjedniku odlučuju domaće Primorje i dubrovački Jug

Goran Kovačić/Pixsell
17.05.2024.
u 21:28

Bit će ovo drugi hrvatski finale u povijesti europskih klupskih natjecanja a prvi se zbio prije više od tri desetljeća kada je splitski Jadran, u Kupu prvaka, pobijedio zagrebačku Mladost

Isplatilo se hrvatsko domaćinstvo završnog turnira Eurokupa jer će u današnjem finalu, na Bazenu Kantrida (u 20 sati), igrati dva hrvatska kluba. Do svog drugog trofeja u ovom natjecanju pokušat će doći Jug Adriatic Osiguranje a u tome će ih pokušati spriječiti domaće Primorje Erste Bank.

Bit će to drugi hrvatski finale u povijesti europskih klupskih natjecanja. Prvi se zbio prije više od tri desetljeća, točnije 1993. godine, kada je splitski Jadran, u Kupu prvaka pobijedi zagrebačku Mladost i tako obranio naslov prvaka Europe.

Prvi su se finala domogli jugaši koji su u polufinalu rutinski nadigrali španjolski Sabadell (11:7) a u sastavu trenera Vjekoslava Kobeščaka čak pet pogodaka postigao je reprezentativac Franko Lazić,  a četiri je upisao Žuvela a po jedan su zabili Djerković i Cabanas. 

Dubrovčani su završnu utakmicu za trofej osigurali, prije svega, sjajnom obranom koja je u prvom poluvremenu primila samo dva pogotka. A tim bedemom uspješno je dirigirao raspoloženi reprezentativni vratar Toni Popadić. Jugu će to biti prvi europski finale nakon finala Lige prvaka koji su igrali 2017. 

Puno neizvjesniji bio je drugi polufinale u kojem su Riječani nadjačali najbolji njemački klub Spandau 04 Berlin i u kojem se također isticao vratar hrvatskog kluba (Mauro Čubranić). Krajem treće četvrtine gubili su domaćini 9:10 ali su u posljednje dvije minute te dionice zabili dva pogotka za vodstvo (11:10). Nakon što su Berlinci izjednačili , Crippa i Brubnjak zabijaju za 13:11 da bi kapetan Tin Brubnjak svojim trećim pogotkom svoj sastav doveo do završnih 14:12. Dakako, uslijedilo je oduševljenje domaće publike koja je ispunila tribine Bazena Kantrida što je zacijelo godilo i oku i uhu aktualnog trenera Riječana, legendarnog reprezentativca, Igora Hinića. 

Za Primorje je to četvrti finale nekog europskog klupskog natjecanja. Prvi su primorjaši igrali daleke 1977. godine i to u Kupu kupova kada su izgubili od moskovskog kluba MGU. U prošlom desetljeću Riječani su igrali dva finala Lige prvaka ali su oba puta (2012. i 2015.) izgubili od talijanskog Pro Recca. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije