Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPUNA NEPOZNANICA

Što očekivati od Kanade? Nikad u povijesti nisu postigli gol na SP-u, a u Katar došli nakon štrajka

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Belgium v Canada
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.11.2022.
u 16:25

Zanimljivo, pripreme za Katar započeli su štrajkom. Igrači nisu željeli trenirati niti nastupiti protiv Paname dok se nije riješio spor s nogometnim savezom oko financijskih naknada.

Nogometna reprezentacija Kanade, idući suparnik "Vatrenih" u Katru, tek drugi put u svojoj povijesti nastupa na svjetskim prvenstvima i još uvijek lovi prvi gol i prvi bod.

Kanađani su do sada nastupili na samo jednom World Cupu, 1986. u Meksiku kada su upisali tri poraza. Izgubili su od Francuske (0-1), Mađarske (0-2) i Sovjetskog Saveza (0-2).


>> VIDEO: Kek o Daliću, Srbiji, Hajduku i Livaji: Bez jednog igrača se ne može, znam što hajdučki puk želi


Put na SP započeli štrajkom

Novi nastup na smotri najboljih reprezentacija svijeta Kanađani su čekali čak 36 godina. SP u Katru su izborili osvojivši prvo mjesto u zoni CONCACAF ispred Meksika i SAD-a, a turnir su otvorili novim porazom. Ovoga puta od Belgije sa 0-1. U četiri susreta na svjetskim prvenstvima upisali su četiri poraza uz razliku pogodaka 0-6, a sada im slijedi Hrvatska.

Zanimljivo, pripreme za Katar započeli su štrajkom. Igrači nisu željeli trenirati niti nastupiti protiv Paname dok se nije riješio spor s nogometnim savezom oko financijskih naknada.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Belgium v Canada - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 23, 2022 Canada's Steven Vitoria looks dejected after the match REUTERS/Siphiwe Sibeko Photo: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS

Kanadski nogometni savez zaradio je oko 10 milijuna dolara, a savez je igračima ponudio 10 posto tog iznosa. No oni su tražili najmanje 40 posto iznosa koji bi se podijelio među 33 igrača zavisno o broju nastupa.

To je bila utakmica koja se trebala igrati kao zamjena za utakmicu protiv Irana, koju je Canada Soccer otkazao zbog protivljenja političara i obitelji Kanađana koji su poginuli u ukrajinskom putničkom zrakoplovu srušenom blizu Teherana u siječnju 2020.

U kvalifikacijama odigrali čak 20 utakmica

U prvom susretu protiv Belgije su odigrali sjajno, no iskusna Belgija je iz jedne prilike zabia gol i osvojila tri boda.

Kanađani su na teži način izborili SP. Zbog lošeg rankinga, morali su u proći tri runde kvalifikacija. Put na SP otvorili su protiv Bermuda, a na putu do Dohe morali su igrati 20 utakmica. Na kraju su bili ispred Meksika i SAD.

Zanimljivo, na SP su doputovali pod sloganom "We Can".

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Belgium v Canada - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 23, 2022 Canada coach John Herdman talks to players and staff members in a huddle after the match REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

"Nitko nam ništa neće pokloniti. Moramo sve sami zaslužiti," poručio je kanadski izbornik John Herdman (47).

"Čekali smo 36 godina kako bi došli ovdje, nema veće motivacije od toga. Trebalo je puno godina da dođemo do ove razine," dodao je.

Momčad predvodi zvijezda njemačkog prvaka Bayerna Alphonso Davies, odličan je i napadač Lillea Jonathan David, napadač Club Bruggea Cyle Larin, te veznjak Porta Stephen Eustaquio, dok je kapetan momčad je veznjak Bešiktaša Atiba Hutchinson.

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Dario Šimić: 'Nadam se da Kanada ne može protiv ponoviti utakmicu kao protiv Belgije'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar 100percentFedUp
100percentFedUp
16:58 26.11.2022.

Protiv Belgije su odigrali vrlo dobro i steta sto im nisu uzeli barem bod. Bilo bi to i za nas dobro, ali nazalost nisu i sad ih i mi moramo pobijediti. Valja napomenuti da su u prijateljskoj utakmici prije SP-a pobijedili i Japan sa 2:1, isti onaj Japan koji je istim rezultatom pobijedio Njemacku! Dalic se mora osloboditi straha i igrati napadacki ako ne zeli ekspresni povratak u Hrvatsku. Ako budu igrali onako bojazljivo i anemicno kao protiv Maroka, mogle bi se ostvariti prijetnje kanadskog izbornika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije