Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLIKE U MIŠLJENJU

Hrvati i ostali Slaveni neće kleknuti, ali Englezi nisu sami! Evo tko će klečati na Euru

International Friendly - England v Romania
Lee Smith/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.06.2021.
u 13:07

Jasno su stav izrekli, uz Hrvate, Škoti, Česi, Rusi, Mađari, Slovaci i Poljaci.

Hrvatski nogometni savez potvrdio je da vatreni neće klečati prije početka utakmica Europskog prvenstva, ali da podržavaju borbu protiv rasizma i diskriminacije, kao svih ovih godina. U skupini D neće kleknuti ni Škoti, a ni Česi, što znači da Englezi ostaju sami. Što je s ostalima?

Iako bi engleski nogometaši voljeli da im svi daju podršku pa da se time ukaže na nepravdu koja nas okružuje, prema njihovom mišljenju, nemaju svi identičan pogled na načine kojima treba ukazati na ono što ne valja u društvu.

Dakle, zasad se zna da će uz Engleze sasvim sigurno kleknuti Velšani, Danci, Finci, Belgijci i Austrijanci. Iako nisu službeno izrazili stav, u dosadašnjim utakmicama kleknuli su Francuzi, Nizozemci i Portugalci.

Jasno su stav izrekli, uz Hrvate, Škoti, Česi, Rusi, Mađari, Slovaci i Poljaci. Ostali se nisu službeno izjasnili, ali nisu u prethodnim utakmicama kleknuli pa vjerojatno neće ni na Euru. Ali, svaki igrač ima pravo učiniti to ako želi.

U tome i jest poanta. Klečanje nije u smislu savijanja koljena pred nekim nego društvenih nepravda. Iako se uvriježilo u javnosti da je to klečanje dio Black Lives Matter (BLM) pokreta, to nije slučaj. Klečanje je postalo "popularno" s tim pokretom, ali nije njime nastao, niti je klečanje engleskih nogometaša vezano uz Sjedinjene Američke Države.

- Svaki od mojih igrača koji kleče, svjedočio je osobnoj nepravdi ili nepravdi prema osobama u svom okruženju. Samo jer su "krive" boje kože, vjere ili nacionalnosti - izjavio je Gareth Southgate te dodao da će s ponosom i dalje klečati da bi ukazali na takve negativnosti u društvu.

Stoga, iako je inspiracija potekla u Americi, ne znači da su problemi tamošnjeg društva rezervirani samo za njih. Dapače, na listi onih koji neće kleknuti i snažno se tome protive jesu oni koji još uvijek imaju podosta problema s rasizmom i diskriminacijom u društvu - Rusi, Poljaci, Česi i Mađari. I, kao što je vidljivo, u slavenskim se zemljama razmišlja na identičan način po ovom pitanju.

Ključne riječi

Komentara 35

MP
miroslav.petkovic.7564
16:31 11.06.2021.

Nek klece oni koji su porobkhavali Aziju Afriku S Ameriku i druge kontinente.Mi nemamo zasto klecati i svaka cast braci skavenin

Avatar Tombstone
Tombstone
16:31 11.06.2021.

Jasno. Slavenski narodi nisu imali kolonija i nemaju razlog klecati jer u tim drzavama crnaca pa tako ni segregacije uglavnom nema. Cak postoje i simpatije prema njima no one su poslijedica neznanja stvarne situacije i simpatija prema jedinim crncima koje znaju, a to su Michael Jordan, Denzel Washington, Beyoncé i slicne zvijezde koje su u stvari totalno razliciti od prosjecnih crnaca u svijetu, pogotovo u USA. Poredba u stvari i postoji u realnom vremenu i posjetite li cerge roma po predgradjima vidjet cete vrlo slican standard zivota, ponasanje, tradicije ali i nacin razmisljanja s onim kod crnaca. No interesantno je klecanje "Francuza". Mbappe i ostali koji imaju veliki problem cak i s francuskim jezikom s svojim primanjima zaista su primjer segregacije i potlacenosti. I Drazenu, nedodirljivoj velicini nase i svjetske kosarke vikali su majmune, Aci i Ciri rijec koju ne smijem ni napisati da ne budem zbaniran na tjedan dana, no zucnemo li takvo nesto crncu ili pride osobi odmah cijeli kontinent kleci.

Avatar mladen valentić
mladen valentić
16:28 11.06.2021.

Gledajući Engleze i Francuze i kod jednih i kod drugih, lakše je naći iglu u plastu sjena nego naći izvornog Engleza ili Francuza u sportskim ekipama, a sve je bliže da će uskoro i Njemačke sve teže u reprezentaciji naći izvornog Hansa. Sad su postali naporni s tim klečanjem, jesu li bili zabrinuti koliko je u Americi policajaca u Americi stradalo tijekom postupanja, mada se kod njih u postupanjem išlo s oružjem na gotovs i znalo se da si za svaki nepromišljeni pokret mogao dobiti metak u tijelo, jer nemaju policajci rentgenski vid kao Supermen ili Robocap, pa da znaju imaš li u džepu oružje ili samo dokumente!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije