Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Vaterpolo

'Svi jugoslavenski treneri u ovom sportu iznikli su ispod njegovog šinjela'

O Orliću su kružile mnoge legende, a prema jednoj od njih dok je bio glavni u Partizanu nikad nisu oba vratara putovala istim automobilom
10. lipnja 2020. u 07:00 3 komentara 5325 prikaza

Pokojni Ante Lambaša, bivši predsjednik i potom doživotni počasni predsjednik Fine, znao je reći: “Čehov je govorio da su svi velikani ruske književnosti izašli ispod Gogoljeva šinjela, a mi iz vaterpola možemo reći: svi jugoslavenski treneri u ovom sportu iznikli su ispod šinjela Vlahe Orlića”.

Potjera Bum-tras Njegov nastup u srpskoj Potjeri postao hit! Otkrio za koga navija i izazvao lavinu komentara

O Vlahi Bati Orliću, Dubrovčaninu rođenom u Kotoru (16. ožujka 1934.), koji je veći dio života proveo u Beogradu, gdje je na današnji dan prije deset godina, 10. lipnja 2010. i umro, slično su govorili i svi drugi relevantni vaterpolski stručnjaci s ovih prostora. Svi su mu odavali dužno poštovanje i isticali njegove velike zasluge za razvoj vaterpola u SFRJ.

Ponikao u Jugu

On sam kao Partizanov trener i izbornik jugoslavenske reprezentacije možda i nije osvojio onoliko trofeja i medalja kao neki drugi, ali su treneri koje je on odgojio (Rudić, Stamenić, Antunović, Mečkić, Silić, Porobić, Manojlović...) obilježili povijest vaterpola i to ne samo na prostoru bivše Jugoslavije.

Aircash Uspješni Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Vlaho je rođen u Kotoru, jer je u to doba njegov otac u tom gradu radio kao zubar, ali inače je Dubrovčanin. U vaterpolskom smislu ponikao je u Jugu koji je napustio 1958. godine, jer je – rekao nam u jednom intervjuu – morao.

Za njega nije bilo posla u klubu... Studirao je medicinu u Sarajevu i Zagrebu, apsolvirao je u Beogradu, ali nikad nije diplomirao. Previše je bio zanesen vaterpolom.

U Partizanu je taj vaterpolski zanesenjak počeo 1958. kao tehnički direktor, no nakon nekog vremena sjeo je na trenersku klupu. Doveo je Partizan iz Druge u Prvu jugoslavensku ligu te već 1963. s njim osvojio prvenstvo Jugoslavije, za Beograđane prvo.

Aleksandar i Tea Katai Poznati producent Brutalno izvrijeđao naše susjede i Srbiju nazvao smetlištem

Partizan je s Orlićem (i s puno hrvatskih igrača u sastavu) u sezoni 1963./64. osvojio i prvo izdanje Kupa prvaka. Kao trener ili šef struke u klubu, ostao je na Banjici (s manjim prekidima) do 1988., kada se nepovratno razišao s čelnicima kluba.

U reprezentaciji Jugoslavije i oko nje, kao izbornik (dvije europske bronce), šef stručnog stožera ili predsjednik Stručnog savjeta bio je nazočan od 1962. do 1991. (s prekidom od 1976. do 1980.), a potom je slične dužnosti do 2000. obnašao i u reprezentaciji Srbije i Crne Gore.

– Orlića slobodno možemo nazvati ocem jugoslavenskog vaterpola. A može se reći i da je on kao Hrvat stvorio srpski vaterpolo – kazao nam je jednom prilikom sada također pokojni Duško Antunović, dodavši:

Ivica Olić Ivica Olić: 'Zbog toga me je uvijek sram kada stranci dođu u Hrvatsku, to boli!'

– Bio je strateg, vizionar, imao je izvanredne organizacijske sposobnosti, znatno je unaprijedio vaterpolo na ovim prostorima od čega je koristi imao i hrvatski vaterpolo.

Bio je vizionar

O Orliću su kružile mnoge legende, a prema jednoj od njih dok je bio glavni u Partizanu nikad nisu oba vratara putovala istim automobilom.

– Da momčad ne ostane bez golmana ako se što dogodi!

Akcija 'Uvik u srcu' Divan odgovor mržnji O ovoj će gesti govoriti cijeli svijet: Pogledajte čije je ime i prezime osvanulo na Poljudu!

Nije mu, kaže, bilo žao što je Partizan nakon njegova dolaska u Beograd postao nedostižan za hrvatske klubove.

– Zašto bi mi bilo žao, bilo je to sportsko nadmetanje, iako su mi u Dubrovniku često skandirali “prodana dušo”. Nakon što je Partizan postao jugoslavenska i europska veličina, i hrvatski su klubovi shvatili da se moraju mijenjati, da nema uspjeha bez uvjeta i bazena te da se ne može trenirati samo ljeti nego tijekom cijele godine – napomenuo nam je tada Orlić koji je do same smrti po pola godine provodio u Starome Gradu na Hvaru gdje je njegova teta imala kuću.

nitko nije očekivao
Severina napokon otkrila s kim putuje po obali: 'Šetamo po otocima'
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
 • Diktrejsi:

  Sledeći naslov,Hrvat prvi sletio na mesec,pa onda Adam je bio Hrvat a Eva polu-Hrvatica

 • Avatar kep
  kep:

  Rodjen u Kotoru, veći dio života proveo u Beogradu, a Dubrovčanin???

 • Avatar sajam
  sajam:

  Sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana u Beogradu.