Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BJELIČIN PEČAT

'Dinamo je na tom planu bio smiješan, a danas su ozbiljna europska momčad'

17.08.2018.
u 19:05

Dinamov ljetni preporod, koji još uvijek nije iznjedrio nikakav epski rezultatski domet, povezuje se s majstorskom rukom stratega Nenada Bjelice

Premda zvuči kao već izlizani kolovoški stereotip, Maksimirom su doista na početku ove sezone zapuhali neki novi vjetrovi. Ne pretjerano atraktivni, ali potpuno rekonstruirani, moćni, samouvjereni i ratnički nastrojeni Dinamo počeo je djelovati kao momčad u kojoj se zna red, koja zrači pozitivnom energijom i čiji ratoboran pristup napokon izaziva i podražaj kod zagrebačke publike. Iako je u utakmici protiv Astane u zapisniku bio samo jedan rođeni Zagrepčanin, 25-godišnji Mislav Oršić.

Dinamov ljetni preporod, koji još uvijek nije iznjedrio nikakav epski rezultatski domet, povezuje se s majstorskom rukom stratega Nenada Bjelice. Konstatira to, uoči prvog ovosezonskog sraza Dinama i Osijeka, bivša zvijezda obaju klubova Željko Pakasin, prijatelj obojice današnjih suparnika na klupama. S Bjelicom je bio suigrač u Gradskom vrtu, a Zorana Zekića, kao predsjednik NK Maksimir, lansirao je u trenerske vode.

– Bjelica je fenomenalan čovjek, bio je fenomenalan igrač, a i fenomenalan je trener. Poznajem ga dugo; s mojom suprugom Darijom išao je u osnovnu i srednju školu u Osijeku. Kada sam bio igrač Osijeka, Bjelica je bio daroviti mladić na čiji sam talent gledao sa simpatijom, pa sam njega i Špehara rado ‘gurao’ u prvu momčad, samo da što više igraju – prisjeća se Pakasin.

>> Pogledajte i kako je Bjelica najavio derbi s Osijekom

Stopri daju stabilnost

Što je Bjelica kao trener donio Dinamu?

– Dinamo je pažljivo birao pojačanja i za sada mi se čini da je pogodio sa svima. Sve te igrače birao je Bjelica, dakle trener, što do sada u Dinamu nije bila praksa. Primjerice, plavi su dobili iznimno brze igrače po bokovima, a dvojica stopera, Theophile-Catherine i Dilaver, sjajni su. Njihova mirnoća i sigurnost daje stabilnost cijeloj momčadi – ističe Pakasin i dodaje:

– Bjelica nije razmetljiv, nego skroman čovjek, ne razbacuje se izjavama. Njegov karakter najbolje oslikava rečenica: “Priliku u Dinamu čekao sam deset godina”. Pa iako Dinamo protiv Astane nije bio spektakularan, pamti se samo ukupnih 3:0 i njegova ozbiljnost u pristupu, izvrnost u presingu po izgubljenoj lopti, čvrstoća u obrambenom bloku i dobra organizacija igre. Dinamo je na tom planu u protekle dvije godine bio smiješan, a danas izgleda kao ozbiljna europska momčad.

Dinamov uspjeh uvijek se mjeri i po odzivu publike, a nje je u Maksimiru sve više.

– Ma ljudi u Zagrebu vole Dinamo jer Dinamo je njihov klub i uvijek je bio iznad svakoga pojedinca. Ne znam koliko povratak publike ima veze s odlaskom “stanovitog gospodina”, a koliko s Dinamovim izvedbama, ali jako me veseli da su tribine sve punije. Jer Bjeličin Dinamo to i zaslužuje – tvrdi Pakasin.

Zekića ste svojedobno, kao predsjednik Maksimira, postavili za prvoga trenera. Kako se Zoran trenerski razvija?

1/11

Osijek je sazrio

– Osijek je pod Zekićevim vodstvom sazrio da se bori za naslov prvaka i bit će ozbiljan konkurent Rijeci i Dinamu budući da će biti lišen napora u europskim utakmicama. Zekić je veliki radnik, zagovornik je ofenzivnog nogometa, što mi se sviđa, ali je i veliki emotivac, što možda nije trenerska vrlina. Primjerice, u Glasgowu je taj njegov temperament iznjedrio jednu nepopularnu gestu prema škotskim navijačima, što mu nije bilo potrebno jer on zapravo nije takav; ni provokativan ni incidentan. Zekić puno radi na organizaciji igre, a jedino treba poraditi na defenzivi jer Osijek je u prošlom prvenstvu primio puno golova u zadnjim minutama, što ga je koštalo gubitka dosta bodova – zaključio je Pakasin.

Osijek u Maksimir prvi put dolazi kao lider prvenstva, ali i s poražavajućim učinkom u srazovima s Dinamom: čak 66 poraza u 95 utakmica u Kupu i prvenstvu i samo osam pobjeda. U jednoj od tih osam (1:0, strijelac Vuica) u rujnu 2000. godine sudjelovao je i – Nenad Bjelica.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
21:07 17.08.2018.

Nisu stopri nego stoperi !!!!!!😂🤣😀😁

MA
Marsijanac
19:31 17.08.2018.

"– Bjelica je fenomenalan čovjek, bio je fenomenalan igrač, a i fenomenalan je trener.".....Kakve epitete onda dati Zoranu Mamicu koji je bio jos bolji, dok se Bjelica tek treba dokazati.

ST
stefj
20:37 17.08.2018.

Ako Dinamo možda ispadne od Švicaraca, isti ovi novinari popljuvat će ga samo tako... Dinamo ima hrpu novih igrača, nema niti jednog koji se posebno ističe, igra je čudna, dosta nepovezana, jedino što se do sada pomalo prepoznaje je pokušaj čvrstog duplog bloka u obrani i pokušaji brze tranzicije u napad... Slijedeća Europska utakmica pokazat će koliko je to stvarno kvalitetno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije