Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Sindikat metalaca Hrvatske najavio prosvjedne skupove u škverovima

12. studenoga 2008. u 14:02 10 prikaza

SPLIT – Sindikat metalaca Hrvatske neće popustiti nikakvim ucjenama. Pogotovo neće pristati na ucjenu kojom se traži ili brodogradnja ili Europska unija – poručio je Vedran Dragičević, dopredsjednik SMH-a, na današnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj prodaji hrvatskih brodogradilišta u sklopu pregovora s Europskom komisijom. Sindikati su bili dogovorili s Vladom uvjete pod kojima će se škverovi prodavati, međutim očito je da takav tip natječaja nije prihvatila Europska komisija.

Tko prodaje škverove?
– Tko prodaje hrvatska brodogradlilišta, naša Vlada ili Europska komisija? – pitaju čelni ljudi SMH-a.

Preko generalnog sekretara Europske federacije metalaca Petera Scherrera zatražili su da im ugovori sastanak s Hanesom Swobodom i Neelie Kroes.

Naglašavaju kako hrvatski dužnosnici loše pregovaraju s Europskom unijom. SMH je odlučio u svim škverovima organizirati polusatne prosvjedne skupove na kojima će upoznati radnike s trenutačnom situacijom, a 19. studenog Izvršni odbor SMH-a odlučit će hoće li organizirati prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu. Na njega će povesti sve škverane, a pozvat će i studente tehničkih fakulteta i učenike srednjih tehničkih škola da im se pridruže.

– Upravo smo potpisali ugovor za gradnju dvaju novih brodova čime su kapaciteti Brodotrogira zaposleni do 2012. godine pa nas iznenađuju napisi u novinama i izjave Damira Polančeca – kazao je Slavko Bilota, glavni povjerenik SMH-a u trogirskom brodogradilištu. Podsjetio je kako su sindikati trebali sudjelovati u izradi natječaja za prodaju škverova, no nitko ih više ne kontaktira. Bilota i njegove kolege ističu kako je neprihvatljiv poljski, liberalni model privatizacije brodogradilišta.

Vlada popušta EU-u
– Ako se hrvatska Vlada odriče svoje brodogradnje, dopustite nam da odemo u Bruxelles i pregovaramo – kažu sindikalisti.

– Imali smo čvrsta obećanja potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako će sindikati sudjelovati u izradi natječaja – podsjetio je Joško Franić, glavni povjerenik SMH-a u Brodosplitu.

Po njemu, Vlada odbacuje brodogradnju kao “vrući krumpir” ne znajući kako će je riješiti. Vlada popušta pod pritiscima Bruxellessa, što nikako nije dobro.

– Nitko se od članova Vlade nije sastao s Neelie Kroes, nisu dobili termin za razgovore. Premijer Ivo Sanader treba uzeti Damira Polančeca za ruku i krenuti s njim u Bruxelless – poručio je Vedran Dragičević.

Članovi SMH-a napominju kako najavljeno smanjivanje brodograđevnih kapaciteta za 40 posto zapravo znači zatvaranje triju škverova, a to je između 15 i 20 posto izvozne industrije Hrvatske.

– Brodogradnja za Hrvatsku je isto što i Mercedes za Njemačku – tvrde sindikalisti dodajući da radnici nisu krivi za to što škverovi stvaraju gubitke. Gubici nastaju zbog neizvedenih resktrukturiranja i sanacija.

– U ovoj priči mi možemo izgubiti, međutim nećemo bez rata – rekao je Dragičević dodavši da problem treba radikalizirati.

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe