Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Menai Bridge

Strani mediji pišu o planovima za sprovod kralja Charlesa te tvrde da je njegovo stanje sve lošije

Coronation of Britain's King Charles and Queen Camilla
Foto: Henry Nicholls/REUTERS
1/20
30.03.2024.
u 11:37

Operacija Menai Bridge naziv je koji su dali stručnjaci za njegov sprovod, slično kao što je za kraljicu Elizabetu naziv bio operacija London Bridge. Strani mediji pišu da to nije protokol koji je standardan nego je i nužan.

Britanski kralj Charles (75) na tronu je samo 18 mjeseci, a planovi za njegov sprovod već su spremni. Operacija Menai Bridge naziv je koji su dali stručnjaci za njegov sprovod, slično kao što je za kraljicu Elizabetu naziv bio operacija London Bridge. Strani mediji pišu da to nije protokol koji je standardan nego je i nužan. - Neki članovi osoblja kraljevske obitelji vjeruju da je kraljevo stanje lošije nego što se piše u medijima - kazao je izvor za američke medije. Operacija Menai Bridge započet će pomicanjem Charlesovog tijela iz Buckinghamske palače u Westminster Hall. Tamo će ležati, dok će njegov sprovod biti upriličen devet dana kasnije. Najvjerojatnije će biti pokopan u kraljevskoj riznici u dvorcu Windsor. 

- Imat će svu pompu koja priliči britanskom monarhu - dodaje izvor. 

Inače, Charles koji boluje od raka, nije zadovoljan svojim oporavkom i frustriran je sporim tijekom cjelokupnog procesa. Ovu je informaciju medijima potvrdio njegov nećak Peter Phillips, inače sin Charlesove kćeri, princeze Anne.

– On je dobro raspoložen, ali mislim da je u konačnici jako frustriran. Frustriran je jer ne može nastaviti raditi sve što želi, ali je vrlo pragmatičan i razumije da postoji period u kojem se stvarno treba usredotočiti na sebe – otkrio je Phillips za Sky News Australia. Član kraljevske obitelji trenutačno se nalazi u posjetu Australiji kao pokrovitelj humanitarne organizacije "ISPS Handa" koja podupire sportaše i žene s invaliditetom te je dao intervju za Sky News Australia's Royal Report u kojem je govorio o Charlesovu oporavku od raka.

VEZANI ČLANCI:

Iako se kralj uglavnom povukao iz javnog života, nastavlja od vlade primati crvene kutije i održavati sastanke s premijerom Rishijem Sunakom kako bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo može normalno funkcionirati. Peter je otkrio kako Charles često tjera osoblje da mu dopusti obavljanje kraljevskih dužnosti, protivno savjetima njegovih liječnika: – Cijelo vrijeme testira svoje osoblje, liječnike i medicinske sestre govoreći im: "Zapravo, daj, znaš, mogu li napraviti ovo?'', ''Mogu li napraviti ono?" Dakle, poanta je svega toga da se on očito jako želi vratiti u neki oblik normalnosti. I vjerojatno je frustriran što oporavak traje malo dulje nego bi želio – zaključuje kraljev nećak.

Coronation of Britain's King Charles and Queen Camilla
1/22

Buckinghamska palača dijagnozu je potvrdila 5. veljače, a ove nemile vijesti izazvale su globalnu zabrinutosti za novog monarha koji je na prijestolje stupio tek prije 18 mjeseci. U odsutnosti kralja dobar dio obaveza na sebe su preuzeli kraljica Camilla, princ William, kraljevska princeza Anne, princ Edward te njegova supruga Sophie. Iz tog razloga Camilla je bila sama na putovanju u Sjevernoj Irskoj. U trgovini delikatesa The Arcadia u Belfastu ispričala je kako je kralj Charles.
– Dobro mu je. Bio je jako razočaran što nije mogao doći. Pokušavam ga držati u redu – povjerila se kraljica kojoj je prodavačica predala poruku sa željama za brzo ozdravljenje njezina supruga. Od trgovaca je dobila vrećice s lokalnim proizvodima kako bi ih ponijela kući Charlesu.

Podsjetimo, Charles je još u siječnju tražio liječenje zbog povećane prostate, a riječ je bila o korektivnom zahvatu u jednoj londonskoj bolnici. "Kao i tisuće muškaraca svake godine, kralj želi liječiti povećanu prostatu. Stanje njegova Veličanstva je benigno i otići će u bolnicu sljedeći tjedan na korektivni zahvat. Kraljevi javni angažmani bit će odgođeni za kratko razdoblje oporavka", poručio je tada glasnogovornik kraljevske obitelji. 

Prilikom naizgled rutinskog posjeta bolnici liječnici su kralju dijagnosticirali rak. U isto vrijeme kada je Charles boravio u bolnici, u istoj je klinici, samo na drugom odjelu, bila i njegova snaha Kate Middleton kojoj je također dijagnosticirana maligna bolest. Kraljevska obitelj proživljava teške dane. 

VIDEO Kate Middleton ima rak: Otkrila dijagnozu, oglasio se kralj Charles i pružio joj podršku

Komentara 21

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:17 30.03.2024.

"...njegov nećak Peter Phillips, inače sin Charlesove kćeri, princeze Anne..." Odmah se može uočiti značaj novinarske profesije.

IV
IvicaKerempuh
14:33 30.03.2024.

Peter Phillips, inače sin Charlesove kćeri, princeze Anne. OD KADA ON IMA KĆER????? ZA BOGA MILOGA DAJTE SE UOZBILJITE....

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
13:43 30.03.2024.

Bio je zdrav dok nije radio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije