Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANA MARTINAC I DAVOR DREZGA

'Često bude zamjerki oko dobitnika Porina, ali to je zato jer je taj kipić važan glazbenicima'

Osijek: Svečana dodjela diskografske nagrade Porin
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/14
21.04.2023.
u 22:30

Jubilarna 30. dodjela najvažnije glazbene nagrade u Hrvatskoj održat će se 28. travnja u Boćarskom domu u Zagrebu, a tim povodom o značaju i povijesti nagrade više su nam rekli Davor Drezga, Izvršni direktor Porina i Ivana Martinac, Glavna tajnica Porina

Najuglednija glazbena nagrada Porin ove godine slavi 30 godina postojanja. Idejni začetnici i pokretači nagrade su diskograf Veljko Despot, skladatelj Zrinko Tutić i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Nagrada bi idejno trebala predstavljati sve ono najbolje u hrvatskoj diskografskoj proizvodnji protekle godine jer objedinjuje nominirane predstavnike svih glazbenih žanrova, od zabavne glazbe, popa i rocka, pa do etna, jazza, klasične i duhovne glazbe. Ovogodišnja dodjela održat će se 28. travnja u Boćarskom domu u Zagrebu, a o značaju i povijesti nagrade više su nam rekli Davor Drezga, Izvršni direktor Porina i Ivana Martinac, Glavna tajnica Porina.

Što se sve promijenilo od prvog Porina do danas?

Davor: Mijenjalo se puno toga. Porin je nastao u ratnim godinama po uzoru na Grammy kao tračak nade za glazbenu industriju i kroz godine je imao uspone i padove, pjesme, albume i glazbenike koji su postali evergreenovi do nekih koji nakon toga nisu nastavili uspješno svoje karijere. Mijenjale su se i kategorije, glazbeni trendovi koje su potom pratile nove kategorije, ali i gradovi domaćini jer je Porin rado putova po cijeloj Hrvatskoj od Dubrovnika do Osijeka, ali jedno je, nadam se, ostalo isto – relevantnost Porina kao najznačajnije glazbene nagrade u Hrvatskoj i regiji. 

Koja od promjena je bila najznačajnija?

Ivana: Možda ta promjena nije bila najznačajnija, ali kategorija je koja je bila prisutna nekoliko godina, pa je onda ukinuta je ona za Hit godine. Tih godina se dodjeljivao i Porin za Pjesmu godine. Tu se pokušavala napraviti određena distinkcija između pjesme i hita, ali se na kraju ipak ta kategorija ukinula jer moramo naglasiti kako je Porin strukovna nagrada u kojoj profesionalci nagrađuju profesionalce, gdje stručno biračko tijelo bira najbolje među sobom i pritom se ravna ponajprije umjetničkim i produkcijskim standardima. Kako je Hit godine zapravo nagrada publike, a ne struke, odlučeno je da se ukine ta kategorija i da na taj način Porin zaokružimo kao isključivo strukovnu nagradu 

Kako birate gradove u kojima će se održati dodjela nagrada Porin?

Davor: Ne bih rekao da se gradovi biraju, već vodimo razgovore s onim gradovima koji izraze želju biti domaćini Porinu, koji su voljni koprodukcijski podržati samu dodjelu koja je produkcijski zahtjevna te koji imaju infrastrukturu za održavanje nagrade. Gradovi su nam do sad uvijek bili partneri na koje se možemo osloniti i u svakom gradu smo osjećali iznimnu dobrodošlicu.

Kako dobitnici nagrade reagiraju kada osvoje kipić, što im je uglavnom najvažnije po tom pitanju?

Ivana: Dobitnici reagiraju uvijek pozitivno. Problem sa svim nagradama je da je samo jedna ili jedan odnosno bend može osvojiti i u matematičkom prosjeku na kraju večeri 33% njih osvoji nagradu, a 66% ne.Tako je uostalom i u ostatku svijeta kad su velike nagrade u pitanju. Često bude nekih prijepora, zamjerki i slično, ali mislim da je to baš zato jer je taj kipić ipak bitan glazbenicima. Što je sasvim normalno i očekivano – priznanje struke svima godi.

 Koliko je teško odabrati dobitnika Porina za životno djelo? Kako teče proces odabira i tko bira tu prestižnu nagradu?

Davor: Proces je takav da tri osnivača Porina, a to su HDS, HGU i HRT, predlažu, a potom i odaberu dobitnike. Odabir naravno nije lagan jer je veliki broj glazbenika koji su zadužili hrvatsku glazbenu scenu, ali vjerujemo da su dosadašnji odabiri potvrdili da su kriteriji visoki i odabiri ispravni.

Što biste posebno izdvojili oko ovogodišnjih dobitnika za životno djelo?

Davor: Pa svakako je tužna  činjenica da je jedan od Porina za životno djelo nažalost posthumno pripao Massimu koji bi ga svakako osvojio u godinama koje dolaze. Na takve stvari ne možemo utjecati i jedino što nam preostaje je posthumno nagraditi velikog umjetnika. Preostala dva Porina za životno djelo pripala su Marijanu Banu i Dušanu Šarcu. Mislim da su za svu trojicu riječi suvišne. Doprinos hrvatskoj glazbi je neupitan. 

 U kojim je kategorijama ove godine po vama najžešća konkurencija?

Ivana: Pa u svakoj kategoriji je konkurencija „žestoka“ jer su tu nominirani one koje je struka procijenila kao najbolje u tekućoj godini, a kategorije kao što su Album i Pjesma godine, su svakako one koje su zanimljive širokoj javnosti, a uvijek bilježe i veliki broj prijava. Ove smo godine za Pjesmu godine imali čak 379 prijava, te za Album godine 145 prijavljenih albuma.

Što biste poručili nominiranima i gledateljima uoči svečanosti dodjele Porina?

Ivana: Neovisno o tome hoće li biti u samoj dvorani ili nas gledati putem televizije i slušati putem radija, svima možemo obećati odličan program uživo i čini se, po konkurenciji, uzbudljivu dodjelu. Gledatelji svakako neka gledaju i slušaju na HTV1 / HR 2 u petak, 28.4. od 20:45 jer pripremamo i par iznenađenja. 

VIDEO: Naša pjevačica iskreno o svojoj bitci: 'Već s 19 godina sam bila na tabletama. Nije pomoglo!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije