Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Rat i uhićenje – po planu

22.07.2008.
u 19:03

U jeku rata u Bosni i Hercegovini u Banjaluci je održan nekakav “sveopšti” skup srpskih intelektualaca, na kojem je jedan sudionik (ako se dobro sjećam, bio je to slikar Milić od Mačve) otprilike ovako završio svoj govor: “I kad okonča treći svjetski rat, ostat će samo mala skupina Srba iz koje će se roditi novo čovječanstvo.” Tom iznimnošću, posebnošću, odabranošću i nebeskošću srpskog naroda bio je opčinjen i Radovan Karadžić.

No pogotovo je bio opčinjen paranoičnom mišlju da (bosanke) Srbe, koje “razumije samo Bog”, njihovi susjedi, dakle, Muslimani i Hrvati, žele uništiti u korijenu. Odatle i njegov bešćutna genocidnost i ležerno opravdavanje okrutnosti i u ubijanju i u mučenju ljudi u logorima.

A odatle i nastojanje da se bosanski Srbi na kraju nađu u velikoj Srbiji, što će oni odlučiti svojim referendumom, zatim bojkotiranjem referenduma na kojem će se većina izjasniti za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i napokon Karadžićevim proglašavanjem Republike Srpske. 

Intelektualac, psihijatar, pjesnik koji je u metaforama izražavao svoju strast uništavanja, markantna pojava i dobar govornik – Karadžić je s jedne strane za određen broj Srba izrastao u mitsku figuru na način na koji to nije uspjelo ni Miloševiću ni Mladiću, a s druge strane u planetarno poznatog ratnog zločinca s posebnom percepcijom upravo zbog tih svojih osobina.

Ali dok je Karadžić zbog te osebujnosti, zbog strave Srebrenice i drugih zala u svijetu stekao imidž zločinačkiji od Miloševićeva, isti taj svijet prihvatit će nezapamćen paradoks: Daytonskim sporazumom uvelike će se priznati posljedice srpskog osvajačkog pohoda, Republika Srpska ostat će država u državi, a Bosna i Hercegovina ni danas ne zna što je i kamo ide.  Na žalost, po sadašnjem stanju ispada da su Hrvati u BiH najveći gubitnici i da oni zapravo danas najviše plaćaju ceh rata u kojem su stvorene Republika Srpska i Federacija BiH u kojoj o svemu bitnome zapravo odlučuje jedan narod – Bošnjaci.

Koliko god već dugi niz godina otkako je u bijegu Karadžića prati najcrnja slika ratnog zločinca, ishod rata u BiH pokazao je da je mnogošto radio po planu svjetskih čimbenika koji su favorizirali Srbe, a po mnogočemu se čini da je i uhićen po planu, u trenutku kad je “demokratskoj”, “proeuropskoj” vladi u Beogadu potreban snažniji zamah na putu prema Zapadu i Europskoj uniji. Činjenica da se vraćaju srbijanski veleposlanici povučeni iz zemalja koje su priznale Kosovo pokazuje da se Kosovo već pomalo zaboravlja, da će se Srbija usredotočiti na Europu te da joj je uhićenje Karadžića bilo potrebno ne samo da pokaže svoje europsko lice nego i da zapravo afirmira ono što su Srbi postigli u Bosni i Hercegovini – zahvaljujući Karadžiću!

Želite prijaviti greške?