Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Priča o Vukovaru otvorena je da bi se Tuđmana i HDZ prozvalo da su ga prodali

\'franjo tudjman i gojko susak mimohod jarun 29.5.95. snimio sinisa hancic\'
Siniša Hančić/Večernji list
26.11.2011. u 12:00

Rašeta na HTV-u, to je kao Eichmann u studiju državne TV u Tel Avivu, ali tako na HTV-u ne misle! U raspravi o presudi Gotovini ugostili su oni i Savu Štrpca

I na kraju metak u čelo Vukovaru! I kad je izgledalo da je 50 tisuća Hrvata u Vukovaru, nošenih nadahnutim riječima kardinala Puljića, i to u izravnom prijenosu HTV-a, podiglo iz beznađa naciju, kad se činilo da se okupila domoljubna Hrvatska željna jedinstva, a ne samo destrukcije, dobila je udarac nogom u glavu. Tuđman je na HTV-u u udarnom dnevniku na obljetnicu 20 godina od pada Vukovara optužen da je izdao i prodao Vukovar, a na HTV-u se pojavio i Andrija Rašeta i kao uvod u tu tezu rekao da su mu naši pregovarači rekli da su spremni prodati i Split i Dubrovnik i Osijek samo da dobiju nezavisnost.

U prijevodu, kako ne bi prodali Vukovar, koji je ionako pred padom! Rašeta na HTV-u – to je kao Eichmann u studiju državne TV u Tel Avivu, ali tako na HTV-u ne misle! Tamo su u jeku rasprave o presudi Gotovini ugostili Savu Štrpca, Martićeva ministra, a sada je HTV uzeo izjavu Andrije Rašete, zločinca zbog kojeg snimatelj iste te TV Gordan Lederer više nije među nama. Kad su Savo Štrbac i Andrija Rašeta našli put do HTV-a, a nitko za to ne odgovara, onda treba jasno reći da smo mi kapitulirali – samo to ovom narodu nitko nije rekao! Jer što još može biti gore?! Da naprave sučeljavanje Martića i Nikice Valentića? Vukovar je neiscrpno mjesto inspiracije pa je mogao ponos 50 tisuća ljudi u Vukovaru i otprilike toliko zapaljenih svijeća širom zemlje za isti taj Vukovar biti drugačije iskorišten. Moglo se progovoriti, recimo, o onim Srbima koji su grad branili! Prilično je neshvatljivo da predsjednik države kod nedavnog odlikovanja vukovarskih heroja nije odlikovao i novinara Branka Polovinu, vukovarskog Srbina koji je ubijen zajedno s Glavaševićem. Zašto ne afirmiramo hrvatske Srbe koji su se borili zajedno s Hrvatima protiv srpskog fašizma, a afirmiramo Stanimirovića? A njegovi su vojnici pucali po Polovini! Moglo se na stotinu načina progovoriti o Vukovaru, ali samo se na jedan način Vukovar mogao staviti u predizbornu kampanju, i to tako da se napadne HDZ frontalno! Tezu o tome da je Vukovar prodan i izdan valja već jednom staviti na stol, ali to treba napraviti istraživački, a ne navijački, tako da čujemo sve aktere. Miro Tuđman tvrdi da je tekst koji je Glavašević čitao o tome da je Vukovar izdan uradak KOS-a i da je to priznao jedan KOS-ovac na suđenju!

Hrvatski list dodaje da je tekst što ga je Glavašević čitao došao do njega preko tajnice redakcije vukovarskog radija, čiji je muž radio u KOS-u. Ne bi li istraživačko novinarstvo trebalo obraditi te teze? Umjesto toga, u tipičnoj manipulaciji na HTV dovode Glavaševićeva sina koji naravno misli da je nemoguće da se KOS infiltrirao u vukovarski ratni radio. Tvrditi nakon svih ratova i uloga obavještajaca u ratovima da utjecaja KOS-a u Vukovaru nije bilo posve je nevjerojatno. To prije jer je KOS-ovac Čandić sam rekao na suđenju da su se bavili upravo montiranjem telefonskih razgovora Jastreba i Zagreba. Što još treba čovjek priznati? Tuđman tvrdi da su audiozapisi Tuđmana i Jastreba nastali u radionici KOS-a i da je to dokazano na suđenju KOS-ovcima 1994.! Ništa od toga HTV dva tjedna prije izbora nije pustio! Samo optužbe! General Tus ističe da mu je Tuđman zabranio proboj kroz Marince, ali ne otkriva da su dva ranija proboja kroz Marince propala s desecima mrtvih na našoj strani i da je stoga Tuđman bio skeptičan prema trećem proboju. HTV je otvorio ovu temu, ali nismo čuli nikoga iz ratne Vlade koji su nekoliko dana prije pada Vukovara pozvali Tusa da im objasni može li se vojno pomoći Vukovaru i da im je Tus rekao da ne može! Temeljem te procjene politika više i nije vukla nikakve poteze! To nismo čuli! Je li točno da je 50% oružja išlo za Vukovar, a ostalih 50% na sva druga ratišta? Je li točno da su u vrijeme pada Vukovara iz Dubrovnika stizali prijedlozi o demilitarizaciji, što je drugo ime za predaju? Vukovar teško krvari, u Dubrovniku se razmišlja o predaji, Gospić se drži krajnjim naporom, u Zadru su na prilazima grada četnici već stigli, a u zapadnoj Slavoniji se vode ključne bitke da se ne zaokruži velika Srbija. To je jeziva situacija koju Tuđman ima na stolu, ali to HTV ne prikazuje! Kakvo je to novinarstvo u kojem vojnik neprijateljske vojske optužuje naše pregovarače da su bili spremni prodati Split, Dubrovnik i Osijek a da u istoj emisiji ne čujemo ni Hebranga ni Granića koji su s Rašetom pregovarali? Sve je to moguće jer priča o Vukovaru nije otvorena da bi se istražilo što se događalo, već da se Tuđman, odnosno HDZ prozove da su prodali Vukovar! Jer je cilj postignut, s tom će se temom sada stati! Do sljedeće potrebe!

Komentara 624

DU
Deleted user
15:33 27.11.2011.

Zašto SDP zovu strankom reformiranih komunista, kako to da HDZ nije takva stranka?

NE
neznamja
20:38 26.11.2011.

Da je Tudjman izdao Vukovar on danas ne bi bio dio Hrvatske! Zato tko god propagira suprotno..LAZE.

OB
-obrisani-
15:49 26.11.2011.

Izbori se približuju, pa agenti Memoranduma 2 \"dejstvuju\" punom parom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?