Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Čeka li nas model jedan učenik - jedan nastavnik?

Kako bilo, ako nitko zornije nije pokazao trend iseljavanja iz Hrvatske do sada, onda su to pokazale i, nažalost, pokazivat će i dalje – učionice osnovnih i srednjih škola Hrvatske.
08. srpnja 2019. u 17:44 2 komentara 2005 prikaza
učionica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska je, čini se, odabrala put vlastitog samouništenja. Jer kako drukčije tumačiti inertnost i ignoriranje sustavnog pražnjenja hrvatskih učionica koje iz godine u godinu gube učenike.

NASTAVAK ŠKOLOVANJA Zbog velike navale osmaša srušila se stranica Upisi.hr, sustav je ponovno aktivan

Podjednako i dječake i djevojčice, i u srednjim i u osnovnim školama. Djeca s jasnim imenima i prezimenima nestaju iz gotovo svake županije, lokalne samouprave (ne) održavaju sve praznije učionice, a u Ministarstvu obrazovanja s ponosom najavljuju da će ih, očigledno misleći na ovu preostalu djecu, učiti kako učiti – što je novi model po kojem će se mijenjati škole u Hrvatskoj.

Kakvo licemjerje – jer kritičko učenje i model “učiti kako učiti” nisu svladali ni odrasli ni “odgovorni” u šestogodišnjem razdoblju suočavanja s najvećim hrvatskim problemom – demografijom. Nastavi li se ovakav trend pražnjenja školskih ustanova, jer Hrvatska je u samo šest godina izgubila 44.409 učenika iz osnovnih i srednjih škola, u sljedećih deset godina srušit ćemo obrazovni sustav koji sada mijenjamo, kako to ministrica Divjak voli reći, u sustav koji bi mlade trebao učiti znanjima korisnima za život. Samo zato što u školama nećemo imati koga podučavati. Štoviše, ne samo obrazovni, srušit ćemo tako i sve ostale sustave.

Domaća zadaća INTERNET PODIVLJAO Majka podijelila pitanje iz domaće zadaće svoje kćeri: Znate li ga vi riješiti?

Srušit će, kažu tako demografi i učitelje i profesore – bit će to zanimanja za kojima će se znatno smanjiti potreba.

Štoviše, već ove školske godine u osnovnim i srednjim školama Hrvatska je imala 464.801 učenika o kojima se brinulo 34.839 nastavnog osoblja u osnovnim i 19.197 nastavnog osoblja u srednjim školama – što će reći, nastavimo li ovakav trend “gubljena učenika”, za deset godina doći ćemo do jednakog broja i učenika i profesora.

Maturanti ZAKLJUČNE OCJENE Prosjek ocjena srednjoškolaca je 4,11, a najviše superodlikaša ima u ovim županijama

Jedina svijetla točka takve situacije bit će prilika da barem tada, nikada lakše, realiziramo obećanje roditeljima trenutačno staro četiri godine i još neispunjeno – jednosmjensku nastavu. Kako bilo, ako nitko zornije nije pokazao trend iseljavanja iz Hrvatske do sada, onda su to pokazale i, nažalost, pokazivat će i dalje – učionice osnovnih i srednjih škola Hrvatske.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Avatar bambam
    bambam:

    Glupost. Sad će se upregnuti Hrvati i Hrvatice da primjene znanja koja su stekli u katoličkim kampovima pa će raditi male Hrvate. A ovi koji su otišli će se vratiti sa džepovima punih eura. Raj na zemlji.