Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2019. u 17:44

Kako bilo, ako nitko zornije nije pokazao trend iseljavanja iz Hrvatske do sada, onda su to pokazale i, nažalost, pokazivat će i dalje – učionice osnovnih i srednjih škola Hrvatske.

Hrvatska je, čini se, odabrala put vlastitog samouništenja. Jer kako drukčije tumačiti inertnost i ignoriranje sustavnog pražnjenja hrvatskih učionica koje iz godine u godinu gube učenike.

Podjednako i dječake i djevojčice, i u srednjim i u osnovnim školama. Djeca s jasnim imenima i prezimenima nestaju iz gotovo svake županije, lokalne samouprave (ne) održavaju sve praznije učionice, a u Ministarstvu obrazovanja s ponosom najavljuju da će ih, očigledno misleći na ovu preostalu djecu, učiti kako učiti – što je novi model po kojem će se mijenjati škole u Hrvatskoj.

Kakvo licemjerje – jer kritičko učenje i model “učiti kako učiti” nisu svladali ni odrasli ni “odgovorni” u šestogodišnjem razdoblju suočavanja s najvećim hrvatskim problemom – demografijom. Nastavi li se ovakav trend pražnjenja školskih ustanova, jer Hrvatska je u samo šest godina izgubila 44.409 učenika iz osnovnih i srednjih škola, u sljedećih deset godina srušit ćemo obrazovni sustav koji sada mijenjamo, kako to ministrica Divjak voli reći, u sustav koji bi mlade trebao učiti znanjima korisnima za život. Samo zato što u školama nećemo imati koga podučavati. Štoviše, ne samo obrazovni, srušit ćemo tako i sve ostale sustave.

Srušit će, kažu tako demografi i učitelje i profesore – bit će to zanimanja za kojima će se znatno smanjiti potreba.

Štoviše, već ove školske godine u osnovnim i srednjim školama Hrvatska je imala 464.801 učenika o kojima se brinulo 34.839 nastavnog osoblja u osnovnim i 19.197 nastavnog osoblja u srednjim školama – što će reći, nastavimo li ovakav trend “gubljena učenika”, za deset godina doći ćemo do jednakog broja i učenika i profesora.

Jedina svijetla točka takve situacije bit će prilika da barem tada, nikada lakše, realiziramo obećanje roditeljima trenutačno staro četiri godine i još neispunjeno – jednosmjensku nastavu. Kako bilo, ako nitko zornije nije pokazao trend iseljavanja iz Hrvatske do sada, onda su to pokazale i, nažalost, pokazivat će i dalje – učionice osnovnih i srednjih škola Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bambam
bambam
18:06 08.07.2019.

Glupost. Sad će se upregnuti Hrvati i Hrvatice da primjene znanja koja su stekli u katoličkim kampovima pa će raditi male Hrvate. A ovi koji su otišli će se vratiti sa džepovima punih eura. Raj na zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije