Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.07.2011. u 12:00

Kruljac ne bi pao da Mesić još ima političku težinu i moć. Donedavno ju je i imao. Sada je uzdrman

Kriminal i korupcija svih ovih godina bili su isprepleteni s politikom. I dok se nije pojavila politička volja za obračun s njima, najvećim dijelom pod pritiskom EU i SAD-a, padale su samo sitnije ribe, oni koji su pali u političku nemilost ili koji politički nisu ništa značili. Sve drugo bio je igrokaz. Tako se i uhićenje generala Mladena Kruljca, zapovjednika Kopnene vojske, ne može svesti samo pod daljnje razračunavanje s kriminalnim hobotnicama u državi. Nego treba propitkivati i tko su bili politički zaštitnici. Zato se nameće pitanje: nije li njegovim uhićenjem na udaru i bivši šef države Stjepan Mesić? Jer svi upućeni tvrde da je Mesić godinama protežirao i štitio Kruljca, da čak ni načelnik Glavnog stožera nad njime nije imao kontrolu.

Stoga Kruljac ne bi pao da Mesić još ima političku težinu i moć. Donedavno ju je i imao. Kako je politički trgovao sa Sanaderom, tako je nastavio i s Kosorovom. Kako bi ga dobila i nagradila za kooperativnost, Mesić je od nje nakon silaska s vlasti dobio državnu vilu na korištenje s pogonom neprimjerenim bivšem šefu države u parlamentarnoj demokraciji. Mesić je nekad poručivao da neće Pantovčak, pa je tamo ostao, a onda se grčevito borio i za ovu vilu. I ne samo to. Kosorova je sve donedavno i njega znala pitati za političke savjete, posjećivali su se, zvali, naslikavali…

Nije li zato Kruljčevo uhićenje znak da je Mesić politički otpisan? Ako je točno da je Mesić zbog Kruljca zvao Bajića, a ovaj mu se ne javlja, i to je signal da je prekrižen. Nakon Sanaderovih, čini se da su na red za čišćenje došli i Mesićevi ljudi. Primjerice, prije nekog vremena baš je Večernjak razotkrio kako je Mesićev dugogodišnji igrač u Ini Tomislav Dragičević godinama na porezu varao državu na temelju lažno prijavljenog prebivališta.

Nadalje, kad se priča o generalima i kriminalu, često se poseže za “Tuđmanovim generalima”. A Tuđman ih je postavio 40-ak, pri čemu treba uzeti u obzir i ratne okolnosti, a danas se na prste jedne ruke može nabrojiti koji su još na funkcijama. Mesić ih je pak postavio više od 60, kadrovirao deset godina, i još je prije silaska s vlasti nastojao postaviti sebi podobnog novog načelnika Glavnog stožera. A zašto je Kruljca štitio i protežirao ako je točno što svi tvrde? I zašto baš kopnena vojska? Kako su u proračunu drastično srezani troškovi za zrakoplovstvo i mornaricu, kopnena vojska ostala je jedini dio vojske gdje se vrti veliki novac, pa su se tu najviše sjatili različiti dobavljači. Sad bi istraga trebala dalje utvrditi čiji su to bili dobavljači, jesu li se možda namještali natječaji, kome su išli novci, za što... Jer teško da sve može ostati samo na spornom zemljištu u Sibinju.

Ali Mesić uobičajeno ništa ne zna. No malo bolji promatrači, koji su pratili njegove izjave o Kruljcu na TV-u, lako su mogli zaključiti kako se osjeća uzdrman! Sigurno mu nije lako. Osim ove nesnosne vrućine, sad mora gledati dokle će dogurati i Bajićeva mreža. A Bajić mu se ne javlja na telefon. I ne samo to. U posljednje se vrijeme ponovno aktualizira i priča o podrijetlu novca za Mesićeve kampanje. A i još se ne zna tko mu je u gotovini posudio dva milijuna kuna da kupi dva nova stana i dvije garaže. Tko su ta dva tajanstvena prijatelja? Tuđmana su razapeli zbog štednog uloga supruge Ankice koji je bio legalno zarađen novac od autorskih prava na knjige. A nitko još ozbiljno ne propitkuje o porijeklu novca koji je Mesić dobio na posudbu, kako tvrdi, odmah nakon silaska s vlasti, za ove nekretnine.

I dolazimo do zaključka. Kako je pokazala nedavna Večernjakova anketa, detuđmanizacija nije polučila željene rezultate jer je bila bez osnove. Desanaderizacija je u tijeku. A Sanader bi svašta mogao napričati i o Mesiću kad se vrati, jer je s njime godinama politički trgovao. Stoga je očito da smo i na početku demesićizacije! Hoćemo li doznati tko je zapravo Mesić?

Komentara 140

OB
-obrisani-
03:13 12.07.2011.

Despotu je bolje da trabunja o našoj legiji nego što piše eseje o Stevici.

Avatar alien79
alien79
12:20 11.07.2011.

Kako ne, veleizdajnik i lopov!!!

KU
kukuriku
14:52 11.07.2011.

..eko,..odlazi i posljednja yugo-Religija...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?