Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Novinarstvo 'crvenih kmera'

17.07.2008.
u 18:18

Domalo pošto je Ivica Tolušić imenovan šefom MUP-a u Zagrebu, policija ima prve rezultate u potrazi za napadačima na Igora Rađenovića, direktora Zagrebačkih cesta.Tako bi mogao otpasti jedan od podosta prigovora koji su ga u medijima pratili od prvoga dana nove dužnosti - da je "policajac prometnoga smjera" a ne kriminalist i da za to mjesto nije prikladan.

No taj prigovor je ionako bio usputan. Čim je imenovan, njegova se glava tražila zbog političke nepoćudnosti kojoj je dodan "cio niz afera". Ako se te "afere" i mogu nazvati afere, nema ni jednoga dokaza da je i u jednoj bio krivac.

Ali koliko god Tolušić može biti nevin, napisi protiv njega sročeni su jezikom ocrnjivanja koji ne dopušta sumnju da je nepoćudan. Čak i kad autori tekstova spominju njegovu dokazanu nevinost u tim "aferama", ta se nevinost okreće protiv njega jer je uklopljena u optužujući kontekst.

Ne navodi se niti jedan dokument (odluka, presuda, disciplinska kazna ili što slično) koji bi ga kompromitirao, ali ga "kompromitira" obilje sumnjičenja koja nisu nikakav argument.

Te je Thompsonov prijatelj, te se ispituje Tolušićev "navodno nezakonit pokušaj otkupa stana", te je bilo žalbi na njegovu "neprofesionalnost" u istrazi ratnih zločina u Sisku, te je bio "povezan s osobama za koje se sumnja da su počinitelji ratnih zločina i nositelji organiziranog kriminala na području Siska", te je imenovan jer je "osobno blizak ministru Rončeviću i njegovu mentoru Branimiru Glavašu", te je za njega "lobiralo nekoliko HDZ-ovih desničara koji žele prevlast u resoru sigurnosti", te da diše i na nos i na usta, da nosi hlače, i tako dalje. Sve sami nagovještaji, aluzije, etikete i sračunata upotreba teških riječi kako bi im se lako povjerovalo. 

Taktika je ljevičarskih hajkača u medijima - prvo nekoga ocrnjivati nekoliko dana zaredom, zatim tražiti njegovu smjenu ili iz "pouzadnih izvora" saznavati da se ta smjena priprema, to jest one koji su za nju nadležni pritiskati da je učine.

Kad je riječ o Tolušiću, ne samo da se traži njegova smjena nego je on i jedan od "pet razloga" za smjenu ministra Rončevića o kojima piše jedan tjednik. Ali kako piše! Premda u javnosti nema nikakvih nagovještaja da predsjednik Vlade razmišlja o toj smjeni, u opremi mu se podmeću riječi "Sanader pred odlukom", a "odluku" donosi sama autorica koja u stilu revolucionarnih komunističkih letaka i proglasa neprekidno ponavlja rečenicu "Sanader mora smijeniti Rončevića".

To naredbodavno novinarstvo u kakvom je autorica, koja se već dugo nudi Sanaderu da mu bude glavni "crveni kmer", blistala u komunizmu uz bok s istomišljenicima koji će kasnije u Beogradu svojim tekstovima pokazivati tenkovima smjer kojim su išli na Hrvatsku, sve agresivnije igra ulogu kadrovika, u kojoj mu je, kao i u socijalističkoj Jugoslaviji, gotovo jedini kriterij ideološki a jedini cilj trijebljenje nacionalista i desničara.

Ako je netko takvim označen, automatski je diskvalificiran za sve važne poslove u državi, i kad uspješnost u tim poslovima baš nimalo ne ovisi o političkom svjetonazoru.

U tome prednjače oni koji se već gotovo dvadeset godina ne mogu otresti more zvane Franjo Tuđman, koji su se uzdali u agresorsku JNA sve dok je bilo nade da bi mogla pobijediti u ratu, za koje rat i nije bio ništa drugo nego hrvatski ratni zločin, a samostalna im je Hrvatska država koju nikad nisu željeli, te su je prisiljeni podnositi.

Koliko god se naprezali i sa zluradim namjerama, u nizu optužujućih tekstova o Tolušiću nijedan vjerodostojan dokaz njegove moralne ili profesionalne nepodobnosti za posao šefa zagrebačke policije - nećete naći.

No što će dokazi onima kojima je egzekucija strast!?

Želite prijaviti greške?