Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTEDIMO VAŠ NOVAC Osječani se aktivno uključili u projekt racionalnog trošenja energije u domaćinstvima

Navike koje štede kućni proračun, a i čuvaju okoliš

02.02.2009.
u 18:30

Poskupljenje energenata i nedavna plinska kriza znakovito upozoravaju da moramo, ako još nismo, postati racionalni u potrošnji energije, ali i da bismo u vrijeme gospodarske krize skresali troškove kućnog proračuna.

U akciju štednje uključila se i osječka Udruga stanara “Stanovanje i zaštita okoliša” publikacijom u kojoj poziva građane na samodisciplinu i mijenjanje navika, a koje nikomu bitno ne smanjuju komfor. Materijali su skupljani na nizu organiziranih skupova građana u gradskim četvrtima, na kojima su nastojali upozoriti na važnost i odgovornost svakog pojedinca u očuvanju prirode te ukazati na potrebu ekološkog načina življenja i stanovanja.

Pomagali su im stručnjaci HEP-a, stručne službe grada Osijeka, tvrtka Solar System koja je sagradila tzv. pasivnu kuću, tvrtka Agria koja je sagradila prvu energetski učinkovitu stambenu zgradu u Osijeku, regionalni menadžer u projektu UNDP-a Energetska učinkovitost u zgradama, Goran Pichler i drugi. Posebna pozornost posvećena je i zbrinjavanju otpada, smanjenju korištenja automobila te štednji energije u vlastitu domu.

- Savjeti su dobrodošli svima, svatko od nas može uštedjeti na energiji, te dati svoj doprinos zaštiti okoliša i učiniti život zdravijim i sigurnijim - kazao je predsjednik Udruge stanara Osijek Vladimir Stanić.

Što možete početi primjenjivati već od danas

Isključiti aparate

Za sve kućanske aparate vrijedi pravilo – isključiti čim njihova upotreba nije nužna.

Energetski razredi
Kupujte aparate (perilice i sušilice za rublje, perilice za suđe, električne pećnice, hladnjake i ledenice, klimatizacijske uređaje...) iz najvišeg razreda energetske učinkovitosti. Oznaka A znači da uređaj troši najmanje energije i vode, a G najviše. U startu su nešto skuplji, no tijekom upotrebe višestruko se isplate.

Ušteda na rasvjeti
Samo zamjenom jedne klasične žarulje štednom godišnje se može uštedjeti i 100 kuna. Učinkovita rasvjeta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

Gasite nepotrebnu rasvjetu. Posebno dugo svijetle žarulje u kupaonicama i hodnicima.

Za rasvjetu stubišta treba koristiti žarulje manje snage ili ugraditi stubišni automat.

Perilica posuđa štedi
Perilica posuđa pere higijenskije, ali troši i 10 posto manje vode nego što se potroši ručnim pranjem. Ne treba uključivati polupraznu perilicu, a štedljivo ručno prati posuđe tako da se sudoper napuni toplom vodom te ispirati hladnom.

Vrata i prozori
Zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu. Kod većih oštećenja prozora i većih razmaka bolje je ugraditi silikonske brtve. Vrlo su efikasne i znatno smanjuju toplinske gubitke kod starih prozora.

Samo stupanj niže
Smanjenje temperature u prostoriji za samo jedan stupanj donosi smanjenje potrošnje energije čak pet-šest posto.

Smanji li se prosječna temperatura u kući sa 25 na 21,5 stupnjeva, uštedjet će se i do 20 posto novca za grijanje kuće.

U obiteljskoj kući samo na ovaj način može se uštedjeti novac za jednomjesečno grijanje, što bi za kuću od 200 m2 iznosilo i do 1500 kuna.

Ako se grijete na struju, snižavanje temperature za svaki Celzijev stupanj na termostatu donosi uštedu od 3 do 5 posto energije. Snizite je od 3 do 5 stupnjeva kad niste kod kuće i preko noći.

Optimalno glačanje
Glačanje previše suhog ili previše vlažnog rublja traje dulje pa se troši više električne energije nego što je potrebno.

Provjetravanje
Dovoljno je povremeno snažno provjetriti stan otvaranjem svih prozora nakratko, jer se u tom slučaju izmijeni samo zrak, a toplina akumulirana u zidovima i namještaju ostaje u prostoru. Čim zatvorimo prozor, svjež zrak će se brzo ugrijati.

Rolete i zavjese
Prozori bi trebali imati rolete s dobro izoliranim kutijama. Tijekom zime u toku dana podignite rolete, jer to omogućuje pasivnoj sunčanoj energiji prodiranje u dom, čime se uštedi do 5 posto troškova grijanja.

Navečer ih treba spustiti jer smanjuju gubitak topline. Veliku pomoć pružaju i debeli zastori s unutarnje strane.


Ne razbacujte se, prepolovite račun za vodu

Tuširanjem se troši trećina vode i energije u odnosu na kupanje u kadi punoj vode. Isključite vodu dok šamponirate kosu. Tuširajte se samo pet minuta. Perite ruke i umivajte se iznad umivaonika, a ne iznad kade gdje je mlaz vode znatno veći. Nikad ne zagrijavajte više vode od potrebe. Iznenađuje ušteda postavljanjem perlatora na slavine koji miješaju mlaz vode za zrakom i smanjuju potrošnju vode uz isti učinak pranja.

Treba paziti na ispravnost slavina, jer curenje prouzročuje veliki godišnji gubitak.

Isključite bojler
Bojler postavite što bliže mjestu trošenja tople vode. Regulator termostata postavite na najviše 60 stupnjeva C.

Digne li se temperatura vode na 80 ili više stupnjeva, više je tople vode za kupanje, ali su puno viši i toplinski gubici, a kamenac će uništiti bojler za nekoliko godina. Ne držite bojler stalno uključen. Jednom u dvije godine neka stručna osoba očistiti bojler od nataloženog kamenca i time smanjite troškove pripreme tople vode do 30 posto. Naslage kamenca na grijaču mogu biti uzrok povećane potrošnje električne energije, ali i sporijeg zagrijavanja vode. Treba li više tople vode, bolje je kupiti veći bojler, a još je bolje rješenje kombinirani kotao koji grije i sanitarnu vodu i vodu za grijanje prostora.

Noćno pranje rublja
Starije perilice tijekom jednog ciklusa pranja rublja potroše prosječno 3,5 kwh električne energije i jedan su od većih potrošača u kućanstvu.

Preporuka je izbor programa pranja s najnižom temperaturom vode dovoljnom da rublje bude kvalitetno oprano. Energetski je efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja.

Koristite ih noću kada je cijena električne energije niža. Pri kupnji prednost dajte onima s ekonomičnim programima, s time što brzina centrifugiranja mora biti najmanje 500 okretaja u minuti. Redovito čistite filtar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?