Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNO LIJEČENJE

Čak i adolescenti pate od proširenih vena

noge
Arhiv VL-a
18.09.2010.
u 12:20

Ako se proširene vene ne uklone, jako raste rizik njihove tromboze, a u konačnici nastaje rana (ulkus) noge.

 – Što su vene? Koja im je funkcija u krvožilnom sustavu?

Vene su elastične, rastezljive žile koje imaju samo jednu funkciju da odvode krv iz tkiva ka srcu. Tu funkciju vrše pod vrlo niskim tlakom od samo nekoliko mmHg ili čak negativnim tlakom (za razliku od arterija čiji tlak je 120/80 mmHg).

– Kako su građene zdrave vene? Na koji se način krv “kreće” kroz njih od periferije prema srcu?


Moglo bi se reći da srce “usisava“ krv iz vena u ležećem stavu čovjeka. U stojećem stavu, naravno da gravitacija povećava tlak u venama, hodanjem, pokretima se vene u nogama stišću (za razliku od arterija jer je u venama tlak nizak) pa tako krv putuje ka srcu. Međutim, taj put je cikličan i krv se kreće ka srcu samo zahvaljujući zaliscima koji zatvore venu i ne dopuštaju da krv zbog gravitacije ide dolje.

– Koji su prvi vidljivi i nevidljivi simptomi proširenih vena?

Prvi vidljivi znakovi su vidljive kapilare i vene čiji stupanj se procjenjuje po CEAP klasifikaciji. Simptomi su težina i umor u nogama, pečenje, žarenje, svrbež vena, otok gležnjeva, noćni grčevi. Moram naglasiti da ponekad pacijenti imaju vrlo upadljive proširene vene, ali nemaju simptoma, a uzrok su posebni anatomski odnosi.

– U kojoj se životnoj dobi obično pojavljuju? Kod koliko se ljudi tijekom života pojavi problem proširenih vena? Zašto su ugroženije žene nego muškarci?

Najučestalije su u srednjoj i starijoj dobi, ali se mogu javljati već i u adolescentnoj dobi. Učestalost zavisi kako definirate problem, načelno u oko 25 % žena (kapilare do 50 %), nešto je niža učestalost kod muškaraca. Kod žena je problem nešto izraženiji zbog hormona, trudnoće, kontracepcije, hormonske nadomjesne terapije.

– Koji su sve mogući uzroci nastanka proširenih vena?

Daleko najvažnije je nasljeđe, genetski prijenos, ostali uzroci su rijetki. Hormoni i način života samo pogoršavaju stanje.

– Koliko današnji sjedilački način života pogoduje nastanku ovog zdravstvenog problema?

Sjedenje vrši pritisak na glavnu venu koja vodi krv u srce koji se onda prenosi na vene u zdjelici i nogama, širi ih i one postaju nefunkcionalne, znači – ne vode krv ka srcu, već se ona zadržava u njima.

– Što bi trebala poduzeti osoba koja primijeti prve simptome? Koje je pretrage potrebno napraviti?


Treba napraviti color doppler vena, da se utvrdi da li zalisci (ventili) vena funkcioniraju ili ne. Ako ne funkcioniraju, venu treba ukloniti.

– Koje probleme, osim vizualnih, mogu izazvati proširene vene ako se adekvatno ne liječe? Radi li se o doista opasnom stanju?

Proširene vene, tj. one kojima zalisci ne funkcioniraju izazivaju težinu i umor u nogama, otok gležnjeva, noćne grčeve, pečenje, žarenje, svrbež. Ako se proširene vene ne uklone, jako raste rizik njihove tromboze, a u konačnici nastaje rana (ulkus) noge.

– Može li se određenim vježbama, prehranom, dodacima prehrani ili nekim kremama prevenirati nastanak proširenih vena ili usporiti progresija ovog problema?

Smanjenje tjelesne težine i nenošenje visokih potpetica, može pomoći , ali ne značajno. Ako zalisci ne funkcioniraju, venu morate ukloniti. Učinak prevencije je skroman. Koriste se flavonoidi u obliku tableta, i imaju određeni učinak smanjenja tegoba. Također se koriste masti ili kreme preparati heparina s učinkom privremenog smanjenja tegoba. Andol je nekorisno primjenjivati kod bolesti vena.

Na koje se sve načine danas tretiraju proširene vene?

UGFS (ultrazvučno uklanjanje vena pjenom), ELVT (endovensko lasersko liječenje), radiofrekventna ablacija vena, klasična kirurška operacija.

– Zbog čega je danas najprihvaćenija metoda liječenja injiciranje specijalne pjene? O kakvoj se pjeni radi?

Radi se o polidokanolu, spoju koju je dugo u upotrebi u medicini, ali kao tekućina. Najprihvaćenija je jer je efikasna, elegantna za pacijenta, bezbolna, s iznimno rijetkim komplikacijama u odnosu na druge metode. Naravno, uvjet je detaljan pregled i kvalificiran liječnik.

– Što se događa u veni nakon injiciranjae pjene?


Vena se slijepi i postupno se pretvara u vezivni tračak koji se ne vidi jer je u tkivu.

Simptomi, ako ih pacijent ima prestaju odmah jer je bolesna vena zatvorena. Prestanak rada ovih bolesnih vena je koristan za organizam jer one ionako nisu vodile krv ka srcu, već su je samo zadržavale. Duboke vene, sada bez opterećenja vanjskih vode krv s lakoćom ka srcu.

– Kako se izvodi zahvat? Koliko traje? Na koliko se mjesta injicira pjena? Je li bolan?

U ležećem stavu pod kontrolom ultrazvuka, ni jedan dio zahvata se ne radi na slijepo, već je pod kontrolom liječnika. Traje oko 15 minuta, broj mjesta zavisi od rasprostranjenosti vena koje treba ukloniti, od 1-3 mjesta približno. Nije bolan jer se primjenjuje anestetska krema pa pacijent gotovo ne osjeti ni ubod.

– Kolika je uspješnost zahvata i kolika je trajnost postignutih rezultata?

Oko 95 %. Vena koja se pretvori u vezivni tračak koji se ne vidi ne može ponovno izrasti. Inače je upravo UGFS metodu John Bergan, najeminentniji svjetski vaskularni kirurg 2008. godine u Kyotu u Japanu ocijenio kao najbolju za uklanjanje proširenih vena.

– Koje su eventualne moguće komplikacije? Koliko se često javljaju?


Iznimno rijetka alergija, tada se primijeni uobičajena terapija protiv alergije. Polidokanol je dugo poznat i koristi se u medicini kao tekućina za zatvaranje arterija, a alergija je toliko rijetka da ne postoji testiranje na nju. Pojava tromboze je vrlo rijetka ako zahvat izvodi kompetentan liječnik; uglavnom je posljedica nekompetentnosti liječnika da uoči kod pacijenta povećan rizik tromboze. Zahvat se uz odgovarajuće mjere čak može izvestii i kod pacijenta koji ima trombozu na drugoj nozi.

– Kolika je cijena te metode?

Od 1900-6200 KN po nozi.

– Koji su problemi s kirurškim uklanjanjem vena koji su se donedavno izvodili u većini slučajeva?

Ponovna pojava vena, ožiljci, dugo razdoblje rehabilitacije, bolnost, nužnost boravka u bolnici, anestezija, infekcije. Moram reći da je klasične kirurške metode John Bergan proglasio opsoletnim (zastarjelim).


SUVREMENE METODE ZA UKLANJANJE PROŠIRENIH VENA

1. Radiofrekventna ablacija (RF)

“Closure” metoda je radiofrekventno zatvaranje proširenih vena minimalnom invazivnom kirurškom tehnikom.

Ultrazvukom se odredi bolesna vena u koju se kroz mali otvor na koži postavi kateter za zatvaranje vena. Tanki kateter putem radiofrekventne energije grije stijenku vene, te se ona stisne i zatvori. Kako je bolesna vena zatvorena, krv se preraspodijeli u zdrave vene.

Na vrhu katetera nalazi se sustav za emitiranje radiovalova, a drugi dio katetera prikopčan je za aparaturu koja proizvodi radiofrekventnu energiju. Kateter se uvede u žilu od dna do vrha vene, nakon toga se uključi navedena aparatura, pritom dolazi do razvoja topline u veni, koja dovodi do skvrčavanja (koagulacije) vene. Povlačenjem katetera prema dolje skvrči se čitava vena, a kateter naposljetku izvuče. Tijekom izvođenja se duž vene na nekoliko mjesta injicira lokalni anestetik pomiješan s fiziološkom otopinom radi sprečavanja boli i kompresije vene.

Zahvat na jednoj nozi traje oko 2 sata.

Potpuni nestanak simptoma se očekuje 1-2 tjedna nakon ablacije.

Ako nakon zahvata zaostanu neke potkoljenične pritoke magistralnih vena koje su i dalje proširene, one se uglavnom spontano smanjuju i nestaju za nekoliko mjeseci.

Ako se to ne dogodi, može ih se kirurški odstraniti zahvatom u lokalnoj anesteziji (flebektomija potkoljeničnih venula), koji ne iziskuje boravak u bolnici.

Komplikacije:

toplinsko oštećenje struktura u blizini vene (koža, masno tkivno, živci),

tamnija pigmentacija duž tretirane vene, iznimno rijetko tromboza,

flebitis, perforacija vene, hematom, plućna embolija

Cijena oko 2000 eura po nozi.

2. Lasersko 
uklanjanje vena

Lasersko uklanjanje vene izvodi se na isti način kao i radiofrekventna ablacija, nakon anestezije se uvodi kateter u venu i emitira laserska energija u žilu te se na taj način ona skvrčava. Krv prelazi u druge krvne žile.

Pojedine manje proširene vene uklanjaju se putem malih ubodnih rana na koži koje se nakon zahvata slijepe trakama ili zašivaju koncem.

Komplikacije:

Moguća su oštećenja kožnih živaca koji prolaze u blizini vene. Znak takvog oštećenja je oslabljen osjet, ili osjećaj peckanja i preosjetljivosti kože. Tegobe su prolazne i događaju se u približno 5-10 % bolesnika.

Kod posebne sklonosti ka ožiljnom cijeljenu rana mogu se pojaviti bolne brazgotine (keloidi). Moguća su otvrdnuća u potkožnom tkivu (čvorići), koji većinom spontano nestaju.

Smetnje cijeljenja, infekcije, stvaranje podljeva, tromboza i posljedično tome začepljenje žila (embolija) iznimno su rijetke komplikacije. Oštećenja arterija u području prepone iznimno su rijetka.

Cijena oko 10000-14000 KN 
po nozi.

3. Klasične kirurške operacije

Postoji više vrsta kirurških operacija uklanjanja vena. Potrebna je preoperativna obrada. Rade se tako da se podvezuje ušće glavne vanjske vene, vena se iščupa kroz rezove na koži.

Nakon operacije potreban je boravak u bolnici. Nakon operacije slijedi dugotrajan oporavak.

Komplikacije: kao i kod drugih operativnih zahvata, vezane uz anesteziju, tromboza, infekcija, ožiljci od rezova na koži, ponovna pojava proširenih vene.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
15:02 18.09.2010.

Bolest prosirenih vena ?!?! To nije bolest vec put evolucije u kojoj se covjek jos uvijek navikava na uspravan hod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije