Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna pravila kuhanja

Znate li zašto meso ne biste smjeli rezati odmah nakon pečenja? Stručnjaci imaju odgovor

Shutterstock
14.10.2020.
u 07:00

Postoji niz grešaka koje ljudi rade tijekom kuhanja, pa se pitaju zašto im jela nisu uspjela. Evo što biste trebali promijeniti u svojoj pripremi.

Mnogi misle da je kuhanje jednostavan posao, ali nesvjesno rade puno grešaka dok pripremaju jelo i zbog toga se nerijetko dogodi da ono ne uspije. Od uništavanja teflonske tave grebanjem, do ne isprobavanja jela prije posluživanja - evo koje su najgore i najčešće greške koje biste trebali prestati raditi. 

Greške u startu

Prije nego što krenete u kupovinu namirnica, dobro proučite recept. Ponekad se zahtjeva da meso stoji u marinadi par sati prije kuhanja, krema za kolač mora se malo ohladiti... Najgore je krenuti kuhati bez prethodne pripreme. 

Također, kada pripremate kolače, zaboravite na odokativnu mjeru - sve mora biti točno izmjereno i u dobrom omjeru. U suprotnom neće ispasti dobro.

Priprema

Tupi noževi zapravo su opasniji od onih oštrih jer morate jače pritiskati namirnice, pa tako postoji veća mogućnost da dođe do nezgode. Također, tupim nožem nikada nećete dobiti lijepo izrezano meso ili povrće. Nemojte koristiti niti isti nož za sve - puno vrsta noževa postoji s razlogom i ako koristite pravilne, olakšat ćete si posao.

Nikada nemojte rezati meso i povrće na istoj podlozi. Meso može može kontaminirati različite namirnice i stoga budite oprezni te meso i povrće režite na različitim daskama.

Dok se glavno jelo kuha, vi pripremate salatu? Obavezno ju operite prije posluživanja - nikad ne znate s kakvim je kemikalijama povrće tretirano, a na salati ponekad ostane i prljavštine s bakterijama.

U videu pogledajte kako pripremiti Big Mac umak kod kuće:

Tijekom kuhanja

Stavili ste peći meso, ali ste nestrpljivi i ne možete dočekati da bude gotovo. Otvaranje vrata od pećnice neće ubrzati cijeli proces - baš suprotno, ulaskom zraka možete pokvariti pripremu. Kada je napokon gotovo, izvadite ga i odmah počnete rezati? Nemojte to raditi - meso treba pustiti da odstoji oko 10 minuta prije rezanja. Tako dajete okusima priliku da se ravnomjerno rasporede po cijelom komadu. Isto vrijedi i za kolače.

Kada nešto pripremate u tavi, samo ju stavite na vatru i ubacite sastojke - velika i česta greška kod kuhanja. Tava se mora dobro zagrijati kao i masnoća koju ste dodali kako bi se namirnice ispekle bez da zagore. Također, nemojte ju previše natrpati - ništa se neće ravnomjerno pripremiti.

Jelo morate svakako probati tijekom kuhanja kako biste znali treba li dodati još začina, ali nikako to nemojte raditi s kuhačom koju koristite za miješanje - to je u redu ako kuhate samo za sebe, ali ako kuhate i za druge, onda to nipošto ne bi trebali raditi.

Nakon kuhanja

Jednom kada sve završite, samo sredite suđe i napustite kuhinju. Nemojte zaboraviti obrisati površine na kojima ste radili, pogotovo ako ste pripremali meso. Isto tako, ako je ostalo sitnih komadića voća, povrća ili žitarica, mogli bi se skupiti mravi.

Perilica posuđa pravi je spas, ali ipak bi neke stvari trebalo oprati na ruke. Iako neki proizvođači tvrde da je sigurno prati teflonske tave u perilici, velika vrućina i kemikalije s vremenom će ih uništiti, prenosi MSN.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći:

1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije