Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Znate li koje namirnice se moraju prati prije upotrebe, a koje ne?

Pranje neke hrane može dovesti do širenja bakterija i ostalih negativnih posljedica.
19. siječnja 2020. u 08:00 6 komentara 12444 prikaza
Foto: shutterstock

Evo koju hranu nikako ne biste trebali prati prije kuhanja: 

Jaja

Na njih se u industrijskoj proizvodnji stavlja posebna tvar kako bi ih se zaštitilo od zaraze  bakterijom. Voda uništava ovu zaštitu. 

Piletina

Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuhanja riješiti problem bakterija, no time ih samo šire na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog špricanja vode. Bakteriju ćete uništiti tako da meso dobro skuhate ili ispečete.  

Oprezno Ove namirnice biste trebali izbjegavati na putovanju!

Ostalo meso

Isto kao i s piletinom, ne biste trebali prati ni svinjetinu, janjetinu, govedinu... bakterija ćete se, umjesto vodom, riješiti visokom temperaturom kuhanja ili pečenja. Ako želite maknuti višak mesnog soka s površine, upotrijebite papirnati ručnik i nakon toga dobro operite ruke. 

Tjestenina

Kulinarski chefovi upozoravaju da pranjem tjestenine uklanjate škrob koji bolje upija umak. Tjesteninu možete isprati jedino nakon kuhanja, ako je želite upotrijebiti, primjerice, u salati. 

Gljive

Njih je bolje samo kratko isprati i osušiti papirnatim ručnikom, umjesto da ih se dugo drži pod vodom ili ih se potapa. Ako ih se ide kratko isprati to treba učiniti isključivo prije kuhanja. 

PRIPAZITE! Koliko dugo narezana piletina može stajati u hladnjaku i kako znati je li se pokvarila?

Za razliku od ovih 5 namirnica, tu su i one koje bi uvijek trebalo oprati:

Voće i povrće s jestivom korom

I ako vam se učini da je voće ili povrće koje kanite pojesti čisto, svejedno ih operite. Naravno, bez sapuna. Nakon 'hladnog tuša' osušite namirnice papirnatim ručnikom. 

Konzerve

Bakterije ne mogu ući dok su zatvorene, ali mogu preko poklopca ako ih ne operete prije otvaranja. 

Da dulje traje Raspored namirnica u hladnjaku itekako ima veze: Pogledajte kako bi to trebalo izgledati

Voće i povrće s nejestivom korom

Bez obzira kako ih gulite bakterije će doći do jestivog dijela. Zbog toga je dobro oprati i hranu poput dinje ili lubenice. 

Orašasti plodovi

Trebalo bi ga oprati čak i ako je oguljeno jer nikad ne znate kako su bili skladišteni. Uz to, pranjem ćete ukloniti fitinsku kiselinu koja orašaste plodove štite od parazita, a mogu naštetiti organizmu. 

Sušeno voće

Ova namirnica se smatra jednom od najprljavijih. Čak i ako ste ga kupili u lijepom pakiranju operite ga ili čak potopite na nekoliko sati. 

Ovaj čovjek kestene na Cvjetnom trgu prodaje 47 godina:

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    Ne kužim, kako ću oprati orahovu jezgru ili suhu smokvu?

  • SveJeUzalud:

    ......kad pročitaš....Mnogi misle da će pranjem piletine prije kuhanja riješiti problem bakterija, no time ih samo šire na ruke i kuhinjsku radnu površinu zbog špricanja vode. Bakteriju ćete uništiti tako da meso dobro skuhate ili ispečete.......onda shvatiš da je piletina ... prikaži još! kontaminirama bakterijama.......da je zarazna....znači kad uzmeš u ruke svježu piletinu....moraš oprati ruke da solnom kiselinom...civilizacijsko dostignuće....

  • boginjakuga:

    haahhahahahahah bez sapuna hahahahahha