Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Znanstvenici su dokazali kako zapravo tursku kavu kuhamo na krivi način

Istraživači su rekli da bi kava zapravo trebala biti od većih zrna koja nisu upotpunosti samljevena te se tako dobije puniji okus, a jačina kave ostaje ista.
30. siječnja 2020. u 09:27 3 komentara 3175 prikaza
Foto: shutterstock

Istraživanje objavljeno u akademskom časopisu Journal pokazalo je da većina ljudi svoju kavu kuha na pogrešan način, prenosi nypost.com. Dokazali su da ljudi koriste previše zrna kave koja su sitno mljevena, što vodi do lošijeg okusa i potrošnje previše proizvoda.

Šalica zdravlja Stavljate li maslac u kavu? Ima puno pozitivnih učinaka!

Istraživači su rekli da bi kava zapravo trebala biti od većih zrna koja nisu u potpunosti samljevena jer se tako dobije puniji okus, a jačina kave ostaje ista, dok potpuno samljevena zrna ostavljaju gorak okus.

Također, ovim se načinom i štedi. Naime, manje zrna potrebno je za kuhanje kave, što znači da ćete uštedjeti na proizvodu i morat ćete kupovati manje kave.

Vrlo zanimljivo... Kakvu kavu najviše volite: Znate li kako su povezani psihopati i crna kava?

Iako su ljudi skeptični prema ovoj ideji, stručnjaci kažu da je ovo pravi način za korištenje zrna kave koji će imati snažan ekonomski utjecaj i stvoriti bolji način konuzmacije kave u budućnosti.

Pogledajte koliko dnevno šalica kave popiju Hrvati:

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Berlioz:

    U New Yorku su znanstvenici istraživali kako se kuha turska kava? Amerikanci ne kuhaju tursku kavu pa sumnjam u istinitost te tvrdnje.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Treba kupiti sirovu kavu, najbolje u Istanbulu, i Ispržiti je u šišu prema želji i ukusu. Nakon što se ohladi, samljeti je u ručnom mlincu kako se ne bi pri mljevenju zagrijala. U bakrenu džezvu usipati mljevenu kavu i šećer ... prikaži još! (prema želji). Voda za preljevanje mora biti kipuća. Džezvu s kavom zagrijati i stalno miješati. Kad osjetiš dobar miris kave iz džezve preliti je kipućom vodom i promješati. Tada džezvu s preljevenom kavom treba još jednom zakuhati. Kad se pjena od kave počne dizati makunuti s ognja, staviti žlicu i ponovo promješati. Nakon 2 do tri munute možete uživati u jedinstvenom okusu. Na takav način je moja obitelj pripremala kavu, a tradicija je stara preko 300 godina.

  • Avatar majkuvam
    majkuvam:

    Istraživači,naučnici,novinari ,svi oni baš sve znaju.Neki od njih možda nikad nisu ni pili kavu...