Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatki blagdani

Zavirili smo u kuharicu Sanje Vejnović: Torta od maka sočna je i taman toliko čokoladna da ćete je obožavati

Mozaik Knjiga
30.12.2021.
u 09:31

Poznata glumica iskoristila je vrijeme koje joj je ‘darovala’ pandemija koronavirusa da se konačno prihvati jednoga drugog kreativnog posla – pisanja i objave svoje prve kuharice – na što je već godina nagovaraju svi koji su imali prilike kušati njene slane i slatke specijalitete. Kuharica jednostavnog naziva "Iz moje kuhinje" svjetlo dana ugledala je nedavno, a mi već neko vrijeme isprobavamo Sanjine recepte.

Knjiga s više od 140 recepata podijeljena je na poglavlja: Juha kao obrok, Salata kao obrok, Variva, Tjestenina, Njoki, Slano prhko tijesto, Rižoto, Složenci, Meso, Riba, Torte, Kolači i Kolačići. Sanja kaže da ne voli preslatke kolače te da su u njenim slasticama omjeri ugođeni za one kojima, primjerice, “baklava lijepi zube”. Najbolje da isprobate recept za ovu prekrasnu tortu i uvjerite se sami!

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Torta od maka

(Za kalup za tortu promjera 23 cm)

Za biskvit:
7 jaja
150 g šećera
250 g mljevenog maka
1 žlica krušnih mrvica
2 žlice ruma za kolače
150 g maslaca sobne temperature
naribana korica 1 neprskanog limuna
naribana korica 1 neprskane naranče
2 žlice limunova soka
2 žlice narančina soka
pekmez od marelica ili malina

Krema ganache:
150 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca

Foto: Mozaik Knjiga

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Krušne mrvice namočite u rum.
Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte omekšani maslac. Zatim dodajte ribanu koricu i sok limuna i naranče. Dodajte mljeveni mak i namočene krušne mrvice. U smjesu postupno dodajte snijeg, lagano špatulom miješajući. U kalup za tortu izlijte smjesu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen tako da je probodete u sredinu. Ako je suha, biskvit je pečen. Za ganache čokoladu usitnite na manje komade, a slatko vrhnje ugrijte do vrenja. Prije nego što provrije, maknite ga s vatre, prelijte preko čokolade i poklopite poklopcem. Smjesa neka odstoji nekoliko minuta. Miješajući mikserom povežite čokoladu u glatku smjesu. Dodajte kockice maslaca i sve povežite u kremu.
Ohlađeni biskvit premažite slojem pekmeza preko kojega prelijte čokoladnu kremu. Pustite tortu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda je stavite u hladnjak. Izvadite je iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije