Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNATE LI?

Zašto se za Novu godinu nosi crveno donje rublje?

shutterstock
27.12.2019.
u 21:01

Od kuda kreće tradicija nošenja crvenog donjeg rublja u novogodišnjoj noći i što ono predstavlja?

Točan početak ove tradicije nije poznat, ali navodi se nekoliko razloga zašto se za ulazak u Novu godinu nosi baš crveno donje rublje. 

Kada nosite crveno donje rublje, osjećate se moćno i snažno jer je crvena boja koja se povezuje s moći, ali je i boja ljubavi koju svi žele u Novoj godini, a pogotovo i za taj poseban novogodišnji poljubac. 

Prema jednom uvjerenju, crveno donje rublje osigurat će vam sreću u ljubavi i seksu u Novoj godini.

No, najranije od kuda potječe crveno donje rublje je iz doba Srednjeg vijeka kada se crvena boja vezala sa krvlju, vragom i vještičjim čarolijama te je bilo zabranjeno nositi takvu odjeću. Stoga su žene počele skrivati svoju crvenu robu ispod svojih haljina te su tako počele i šivati crevno donje rublje. 

Najpoznatija tradicija danas je ona koja potječe iz Španjolske, a to je da crveno donje rublje u novogodinšnjoj noći nose oni koji traže ljubav, dok oni koji traže rast i razvoj u karijeri nose žuto donje rublje. 

No ima i dodataka na ovaj običaj na koje bi trebali pripaztiti. Naime, vaše crveno donje rublje ne smijete kupiti sami, već vam ga treba netko pokloniti. A nakon vaše novogodišnje zabave, trebali biste vaše donje rublje baciti kako bi se "magija" uistinu ostvarila.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
09:26 28.12.2019.

MI tzv. obični mali ljudi nismo imali blage veze ni pojma o pojmu "po tom pitanju". Ali sad znamo sve jer ste nas vi prosvijetlili. O. hvala vam što tako revno vršite svoju društvenu funkciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije