Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode.
22. siječnja 2019. u 07:35 1 komentara 1384 prikaza
Kihanje
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Znate li onaj osjećaj kada mate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da "isprovociraju " kihanje.

spavanje oprez! Volite li tijekom dana malo "ubiti oko"? Može vam prijetiti ova bolest

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja.

Pogledajte i galeriju Mislite da su ovo simptomi visokog krvnog tlaka? Varate se

Kihanje
1 / 4
krvni tlak

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj "sreće" i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu. 

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to "izbaciti". Rezultat tih signala jest - kihanje.

Djevojka vječna polemika Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas