Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdraviji izbor

Za prženje u dubokom ulju izaberite ono najzdravije

prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
19.11.2013.
u 12:00

Prženje hrane nikad nije prvi izbor ako se želimo zdravo hraniti, no teško je potpuno izbjegavati pripremu hrane na ovaj način.

Koliko god željeli se zdravo hraniti, nekim "grijesima" ne možemo stalno odolijevati, ali i ne trebamo. Nutricionisti savjetuju da neke od omiljenih, manje zdravijih jela, možemo pripremati češće ako se služimo zdravijim uljima. Time će prženje krumpirića, raznih fileta ili pak povrća dobiti novu dimenziju.

Suprotno mišljenju, nisu sve masnoće štetne po zdravlje. Neke pogoduju održavanju prikladne tjelesne težine i pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog i živčanog sustava.

Kokosovo ulje

Zasigurno je jedno od najzdravijih ulja na tržištu i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA), piše Alternativa za vas. One reguliraju probavu, potpomažu asimilaciju masti i snabdijevaju organizam energijom, a ulje je bogato zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitnjače. Odlično je i za kuhanje i za konzumiranje u sirovom obliku. Njegov ključan sastojak  je laurinska kiselina koja ima snažno protugljivično, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje.

Ulje kikirikija

Koristi se za prženje, pečenje, ali i za začinjavanje salata. Veoma je aromatično, pa ne treba pretjerivati s količinom. Obiluje folnom kiselinom, koja omogućava bržu regeneraciju stanica, ali i linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijem, koji smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Može se upotrijebiti i unutar šest mjeseci nakon otvaranja pa je ovo ulje vrlo poželjno imati u kuhinji. Još jedna od prednosti koje treba dati ulju kikirikija svakako je ona da ne upija niti prenosi okuse drugih namirnica.

Sezamovo ulje

Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina E, kalcija, fosfora i antioksidanata koji čuvaju kosti i zube, ali i potiču rad jetre. Sezamovo ulje bogato je i željezom te sadrži visok postotak esencijalnih aminokiselina, posebice metionina koji naše tijelo ne može sintetizirati već ga je potrebno unijeti u organizam. 

Palmino ulje

Ovo ulje vrlo je kvalitetno, stabilno i bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A). Kao i kokosovo ulje, ima visoku točku dimljenja, ne zahtijeva hidrogenaciju da bi zadržalo stabilnost i u skladu s tim potpuno je lišeno transmasnih kiselina. To ga čini odličnim za pripremu kuhane i pržene hrane.

Palmino ulje jedino je ulje koje ima savršen omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika E vitamina). Sadrži i 13 puta više karotena (A vitamina), nego u mrkvi, što ga čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta.

Maslinovo ulje

Često je na našem stolu i sve češće ga upotrebljavamo umjesto suncokretovog ulja. Veoma je blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje reguliraju razinu kolesterola u krvi. Poželjno je koristiti ono maslinovo ulje koje cijeđeno u tekućoj kalendarskoj godini, ne ono iz prethodnih godina. Osjetljivo je na svjetlost pa ga je potrebno čuvati u tamnim bocama i na tamnom mjestu. Za razliku od ulja kikirikija, lako poprima ukuse, pa ovu karakteristiku možete iskoristiti tako da ga obogatite češnjakom, ljutom paprikom, limunovom koricom, origanom ili nekim drugim začinom po želji.

Sojino ulje

Sojino ulje jedno je od rijetkih hladnoprešanih ulja pogodnih za prženje i pečenje te za izradu proizvoda poput margarina i majoneze. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju razinu kolesterola, a dodatna prednost pred ostalim vrstama ulja mu je i obilje vitamina E, objavljuje Zdrava Krava.  Osim što ima povoljan utjecaj na ljudski organizam, posebice na kardiovaskularni sustav, ovo ulje je osnovni sastojak svakog recepta kojem je cilj osigurati punoću okusa i finu teksturu pripremljene hrane.

>>Zbog manjka novca prehrana sve lošija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije