Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vrijeme je za pjenušac!

Vrijeme je za pjenušac!
Vinolog
23.12.2020.
u 08:51

Vinolog predlaže selekciju za najbolju zabavu

Kada je riječ o proslavi, svečanu notu daje joj šampanjac! To je pjenušavo vino koje odmah na prvu plijeni pažnju jer izgleda luksuzno i lijepo u boci koja je dugačijeg oblika od ostalih vina. 

Uvriježeno je kupiti bocu šampanjca za posebnu prigodu, a najviše za proslavu novogodišnje noći iako trendovi pokazuju kako se ovo vino sve češće pije kao aperitiv, piće dobrodošlice na vjenčanjima, na neobaveznim druženjima poput otvorenja lokala, na izložbama …

U svim tim prilikama imali ste u ruci usku čašu na visokom stalku u koju se obavezno toči pjenušavo vino kako bi se mjehurići što duže zadržali, no možda niste znali koji ste pjenušac pili šampanjac, prosecco ili cavu!

Arraez Cava Sutra Brut , Vinolog wine shop, cijena 69,99 kn
Foto: Vinolog

Da razjasnimo ovu nedoumicu i naučimo ponešto o ovim vrstama vina, kroz priču nas vodi Jelena Balog iz Vinologa.

Krenimo sa šampanjcem, koji je jedna od najpoznatijih svjetskih vinskih brendova i ima daleku povijesnu priču, još iz 16. stoljeća, kada je fratar Don Perignon u namjeri da spasi vino od druge fermentacije, stvorio 'The Devil’s Wine’ kako su ga nazvali jer su čepovi sami iskakali i boce su eksplodirale.

U čemu je tajna šampanjca?

“Zaista je specifično, od same proizvodnje, okusa ali i cijene.

Postoji zakon koji kaže da su svi šampanjci pjenušavo vino, ali svi pjenušci nisu šampanjac. Da bi vino nosilo  ime šampanjca, mora potjecati iz sjeveroistočne regije Francuske, Champagne. Drugi uvjet je da se za proizvodnju koriste sorte chardonnay, crni pinot i pinot meunier te da se u berbi ne smiju upotrbljavati strojevi.

Kada je riječ o nastajanju mjehurića i pjene kod ovih vina postoji tradicionalna metoda – gdje se proces fermentacije koji se odvija unutar boce i druga je tankovska metoda. Naziva se Charmat i tu vino fermentira u velikim inox tankovima. Nema pretjerane razlike u kvaliteti, ali ima u cijeni. “

Zašto je šampanjac tako skup?

“Postoji nekoliko razloga. Prvo je trošak grožđa. Veliki rizik su i vremenske neprilike poput mraza, grožđe se mora brati ručno. Uz to, postupak sekundarne fermentacije takozvane Méthod Champenoise, tradiocionalne metode koja zahtijeva stotine sati ručnog rada i godine starenja prije nego boce budu dostupne na tržištu.

Cijene su zaista vrtoglave i mnogi si ovakav luksuz ne mogu priuštiti, no nešto pristupačniji,a opet dovoljno glamurozni šampanjci dostupni u Vinolog wine shopu su iz španjolske kuće Charles Collin. U ponudi imamo Charles Collin Cuvee blanc de blancs (670 kn), Charles Collin Brut (300 kn) i Charles Collin Rose Brut (350 kn).”

Charles Collin Champagne Brut, Vinolog wine shop,cijena 300,00 kn
Foto: Vinolog

Koja je razlika između Prosecca i ostalih pjenušavih vina?

“Prosecco je talijanski pjenušac proizveden isključivo u sjevernoj Italiji. Radi se od sorte Glera,a okus je suh do umjereno sladak. Prosecco je pristupačno pjenušavo vino izvrsna svakodnevna opcija, ali dobar izbor i za svečane prigode.

Izdvojila bih Bocelli prosecco (170 kn), vino iz obiteljske vinarije poznatog tenora Andra Bocellija, čija vina se eksluzivno mogu pronaći u Vinolog wine shopu. Tu je i Tenuta Baron Asolo Proscecco Superiore (145 kn) te još pristupačniji Baglietti Prosecco (69,90 kn).

Bocelli Prosecco, Vinolog wine shop cijena 170,00kn
Foto: Vinolog

Pjenušci su sva pjenušava vina ne bitno da li su rađena charmat ili klasičnom metodom.

Ako potječu iz zaštićenog geografskog položaja regije jedino tada smiju imati prepoznatljive nazive: šampanjac iz Champagne, Prosecco iz Veneta, Cava iz Katalonije, itd.

Imamo izvrsne domaće pjenušce: iz naše vlastite proizvodnje Lectus Brut (69,90 kn), prigorska Kota 267  ( 100 kn), plešivićka Jungić three stars (100 kn) ili  Korak (140 kn).

Što znače oznake na boci SEC, DEMI-SEC, BRUT, Extra BRUT ili DOUX?

“Oznake pokazuju nivo slatkoće. Brut je najpopularnija vrsta pjenušca, on je prilično suh ima manje od 15 grama šećera po litri. Nešto manje sladak bi bio Extra Brut. SEC znači suh,a Extra sec primjetno slatki. Postoji još polusuha varijanta Demi- sec, a najslađi je DOUX.” pojašnjava Jelena.

Ukoliko ne poznajete vino, ove informacije svakako su od pomoći pri odabiru, stoga neće morati brati samo prema boci koja vam je privlačnija već prema okusu kojeg preferirate.

“Ove smo godine primorani blagdane dočekati kod kuće u najbližem obiteljskom krugu, no možemo to napraviti u stilu. Odaberite svoje pjenušavo vino bilo da je to šampanjac, prosecco ili pjenušac…neka čarolija mjehurića počne i nazdravite u krugu obitelji za bolju i sretniju nam Novu!”

Poručuju nam iz Vinologa, a priču o šampanjcima završit ćemo riječima samog Dom Pierrea Perignona  kada je prvi put kušao svoj novostvoreni šampanjac

"Dođite brzo ... kušam zvijezde!"

Donosimo vam listu pjenušaca koji će unijeti glamur u vaš dom, po pristupačnoj cijeni

Vrijeme je za pjenušac!
1/7

Vina potražite u Vinolog wine shopu, Zagreb, Božidara Adžije 34

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije